Ziua internationala a cartii si a bibliotecarului român a fost marcata la CNVA, pe 22 aprilie, printr-o suita de manifestari care au celebrat cartea, izvor de cunoastere si lectura, ca act de intâlnire cu un univers ideatic de natura sa transforme fiinta umana, sa-i redea esenta spirituala pe care ritmul cotidian o estompeaza tot mai mult.

Concursurile organizate i-au adus laolalta pe elevi, profesori si bibliotecara colegiului, care s-au bucurat de magia cartii: „Citeste si da mai departe… ” a fost genericul unui concurs initiat si coordonat de profesoarele Calina Stroe si Ramona Palade.

Elevii participanti au primit in dar o carte pe care trebuie s-o citeasca in timp de o luna si, apoi, s-o „dea mai departe” unui numar cât mai mare de colegi, câstigatorul fiind cel care a convins cei mai multi cititori. „10 motive pentru care citesc” a fost concursul de eseuri coordonat de prof. Ramona Mocanu, la care s-a adaugat si o sectiune de maiestrie care a constat in confectionarea „Celui mai frumos semn de carte” (elevi de la clasele a IX-a E, a X-a C si a X-a D).

„Prin aceste activitati, devenite deja traditie, se dovedeste, inca o data, ca liantul pe care il constituie cartea este cel mai puternic, ca formam o comunitate, dincolo de relatia profesor-elev”, a declarat prof. Ramona Mocanu. Concursul de eseuri „Cartile sunt pentru oameni ceea ce sunt aripile pentru pasari”, coordonat de prof. Pompilia Postelnicu (clasele a IX-a B si a XI-a B) a dezvaluit perspectiva subiectiva a tinerilor cititori care invata „zborul” prin intermediul lecturii, invata sa se inalte, sa se cunoasca pe ei insisi si, prin accederea la „frumos”, sa aduca frumusetea in lumea lor.

Un eveniment deosebit a fost constituit de lansarea volumului „Nevroze” a elevului Alexandru Albert (clasa a XII-a F), prezentarea fiind realizata de prof. Grigore Codrescu, membru al U.S.R., Filiala Bacau (fost profesor al colegiului), cronicar literar al revistei de cultura „Plumb”. Evenimentul a fost coordonat de prof. Ramona Palade care ne-a declarat: „Cartea pe care o scrie Alexandru e, cred, un dublu exercitiu, pentru ca in timp ce se exprima si se cauta pe sine insusi, ca eu generat de social si de celalalt, Alex se slefuieste si se educa, pentru ca se lupta cu cuvântul de la care are, este evident, câteva pretentii.

Si cât e de frumos ca poezia poate fi sprijin intr-un astfel de demers! Stiu de ceva vreme ca Alex scrie poezie si intotdeauna mi-a creat senzatia ca versul sau vorbeste despre o lume de senzatii care da navala peste noi si pe care un spirit tânar o primeste otova, fara sa opreasca la poarta sufletului vreo emotie agasanta, asa cum ar face un adult plictisit.

Apoi, versul exprima o anumita nevoie de a apartine elitei, prin cuvântul pretios, selectat pentru semnificatie si eruditie totodata. O astfel de lansare este pentru noi un moment de mare bucurie.” S-au adaugat proiecte interdisciplinare (coordonator prof. Mihaela Stoean) si prelegeri referitoare la conditia si misiunea culturala a bibliotecarului, „Mari scriitori, fosti bibliotecari”, „Scriitori bacauani – fosti bibliotecari”, sustinute de bibliotecara colegiului, Ana Chiscop. Ambianta calda si familiara a bibliotecii a fost completata de expozitia de carte cuprinzând volume aparute la editurile bacauane. Cartea a fost, asadar, un prilej de sarbatoare, o buna ocazie de a impartasi experiente si de a ne incredinta ca poate fi un bun prieten. La intâlnire a fost prezent si Viorel Cucu, reprezentant al editurii ViCOVIA.

Madalina Cioineag, clasa IX-a BPUBLICITATE