Primaria Magiresti, Fundatia Culturala “Urmasii Razesilor Gazari de pe Valea Tazlaului Sarat”, Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau, Filialele Bacau ale UAP si USR au organizat, joi, de la ora 10.00, la Caminul Cultural din satul Valea Arinlor (Magiresti), locul de nastere al pictorului Nicu Enea, un complex de manifestari cultural-artistice, sub genericul “Ziua Nicu Enea”.

Nicu Enea s-a nascut pe 28 mai 1897, iar amintirea copilului minune, cel care avea sa duca arta plastica româneasca in cele mai importante galerii din Europa, fiind, de altfel singurul pictor român caruia i s-a acordat vreodata un titlu de importanta celui obtinut la Expozitia Internationala din 1935 de la Paris (medalia de argint pentru lucrarea “Elvira”), a ramas inca vie in satul in care si-a petrecut copilaria.

Alaturi de sateni, urmasii razesilor gazari, au participat la evenimentul organizat din initiativa primarului comunei Magiresti, Ionica Câda, elevi, profesori de la scolile din comuna, parlamentari (multi parlamentari!), reprezentanti ai CJ si Prefecturii Bacau, primari din comunele invecinate, din municipiul Moinesti si din orasul Comanesti, artisti plastici bacauani.

PUBLICITATE

Au vorbit despre viata si creatia artistului prof. univ. dr. Constantin Parascan (“Rolul personalitatilor exponentiale in pastrarea patrimoniului cultural local si regional in plan national”), preotul protopop Costel Mares (“Biserica – izvor de spiritualitate pentru comunitatea sateasca”), prof. Elena Pruteanu (“Nicu Enea, model pentru noile generatii”), Ionica Câda, primarul comunei (“Fiii satului, nadejde a dezvoltarii prezente si viitoare a satului”).

Printr-o colaborare de exceptie dintre Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” (manager Mariana Popa) si scriitorul Viorel Savin, fost custode al Casei Memoriale “Nicu Enea” din Bacau, cu ocazia sarbatorii de la Valea Arinilor au fost prezentate publicului volumul “Nicu Enea (viata alcatuita din scrisori, articole si poze) si albumul “Nicu Enea (album monografic”), ambele semnate de scriitorul si dramaturgul Viorel Savin, despre care au vorbit Mariana Popa si criticul Petre Isachi.

Cu aceeasi ocazie, participantii au avut privilegiul de a viziona doua expozitii, una de grafica si fotografii inedite “Nicu Enea” si alta “Urmasii lui Nicu Enea”. In semn de respect si ca remediu impotriva uitarii, in curtea Gradinitei “Nicu Enea” a fost dezvelit un bust al artistului, sfintit de un sobor de preoti. Seria manifestarilor omagiale se inscrie in efortul institutiilor culturale judetene si locale de a readuce in memoria contemporana viata si opera marelui pictor bacauan, care va continua, in Bacau, in luna septembrie, cu ocazia comemorarii a 55 de ani de la moartea lui Nicu Enea.

[wonderplugin_gallery id=”272″]

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ