Ziua Mondiala a Teatrului a fost creata de Institutul International de Teatru în cadrul Congresului Mondial din 1961, la Viena si a fost sarbatorita prima oara în 1962, la 27 martie, ziua în care se deschidea stagiunea Teatrului Natiunilor, la Paris. De atunci, în fiecare an, la aceeasi data, comunitatea teatrala internationala, artisti si public deopotriva, precum si centrele nationale din cele o suta de tari membre, celebreaza Ziua Mondiala a Teatrului, ca un moment de afirmare a fortei de comunicare a artei scenice, ca mod de expresie a umanitatii, dincolo de toate frontierele geografice sau culturale, lingvistice, religioase sau politice.

Dupa cum se stie, Institutul International de Teatru, înfiintat în 1948 la initiativa UNESCO si a unor personalitati de seama din domeniul teatrului, este cea mai importanta organizatie internationala neguvernamentala din domeniul artelor spectacolului, care urmareste “sa încurajeze shimburile internationale în domeniul cunoasterii si practicii artelor scenei, sa stimuleze creatia si sa largeasca cooperarea între oamenii de teatru, sa sensibilizeze opinia publica pentru a lua în considerare rolul creatiei artistice în domeniul dezvoltarii”.

În fiecare an, de Ziua Mondiala a Teatrului, o personalitate din lumea teatrului sau din alt domeniu al culturii este invitata sa-si exprime gândurile legate de acest eveniment, într-un Mesaj international, care se difuzeaza în lumea întreaga, în zeci de limbi.

PUBLICITATE

Din pacate, Teatrul Municipal “Bacovia”, cu toate promisiunile facute inca de acum un an, nu a reusit sa intâmpine aceasta zi cu rezultate dar si cu activitatI care sa se integreze in concertul mondial al teatrelor. Inceputul anului 2016 a fost si este in continuare macinat de scandaluri, unele cu iz financiar, punerea in scena a unor noi piese a fost amânata, unele spectacole au fost scoase de pe afis, ceea ce a tensionat sI destructurat climatul propice unei institutii teatrale de prestigiu. Totul a culminat joi, 24 martie, cu demisia managerului Anca Sigartau, decizie confirmata de actori, regizori, salariati din corpul tehnic.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. O veste tare trista. Festivalul de teatru a fost cel mai important eveniment cultural al Bacaului. Am avut șansa să fim un centru cultural, dar trepadusii politici si alte gunoaie locale și au impus punctul de vedere. Multumim Anca Sigartau pentru doua saptamani superbe. Sper ca destinul sa te aducă din nou aici.

 2. danu, delia, gata, madam a plecat, nu va mai plateste, opriti-va din postat! Da, inteleg ca e greu ca va invataserati cu bucile dansei si trebuia sa le pupati toata ziua, dar nu trebuie sa va comportati ca soldatul japonez care lupta inca la zece ani dupa terminarea razboiului…

  In alta ordine de idei, nu a raspuns inca nimeni la intrebarile referitoare la banii cheltuiti de madam Anca si nici anchetele procurorilor nu-s stopate de demisia asta de doi lei…

  • tu probabil esti un cocalar care traieste un hruba aia de club de langa teatru, ofticat ca nu mai puteai parca biemveu acolo si se uita lumea la afisele de la intrare in teatru si deloc la zgarda ta de alama declarata aur.

 3. Mai scutiti-ma cu “teatrul de prestigiu”,…acolo nu este decat un colectiv divizat pus pe scandaluri si barfa,fara performanta,acolo valoarea este supraevaluata,…….Daca se cred asa valorosi sa dovedeasca prin piese care sa starneasca interes enorm,…..Nu stiu inca ca vreun actor bacauan sa fie cotat pe plan international…….Sa se ridice macar la nivelul celor de la Piatra Neamt care au dat scenei romanesti cateva nume mari……Si vorba lui Delia “si iar ne intoarcem in mediocritate!”

 4. frumos! deci anul asta so de acum incolo nu mai pupam un festival de cultura gen Theatrestock. Ne intoarcem la cocalari, mici, bere si tiribombe. Bravo Bacau! Ramai in mocirla…

 5. “Stimati” Dan si Delia,
  De ce nu faceti voi cheta, sau mai bine, achitati din buzunarasele voastre facturile colosale ale festivalului de teatru organizat de Sigartau. Sa nu uitam ca teatrul din oras nu a participat, actorii fiind trimisi in concediu de acelasi “minunat” director. Nu trebuie sa plateasca orasul frustrarile artistice ale unei ahtiate dupa functie. Nu avem nevoie de cocalari si mici dar nici de facturi supraincarcate de dubioase ONG-uri, directori de teatru incompetenti, viceprimari spagari, consilieri personali dubiosi.

 6. Festivalul Theaterstock a fost cu adevarat un eveniment european, de care s-au bucurat atat cei care au asistat la evenimentele in aer liber cat si cei care si-au cumparat bilete la spectacolele indoor. Din pacate nu am citit in presa recenzii pertinente ale spectacolelor cu adevarat valoroase ale evenimentului cultural, ci doar birfe si intrigi meschine in scopul declarat al “interesului public”. Cred ca un mare merit al acestui festival il are Anca Sigartau, iar noi, bacauanii avem numai de pierdut prin plecarea sa. Ea ramane o mare actrita oriunde ar juca, indiferent de parerile noastre…

 7. Cei care nu inteleg semnificatia si importanta unui festival gen Theaterstock sunt fara viziune si fara cultura.Probabil daca era festi-balul berii ar fi fost foarte fericiti….ar fi baut si ar fi urinat pana si pe statuia lui Bacovia.Asemenea festivaluri se tin in toata Europa,lumea este incantata de artistii prezenti si de spectacolele prezentate,toti se distreaza si nimeni nu pune problema cheltuielilor.La Bacau insa nu se poate…..toate problemele au pornit de la un grup de actorasi care se cred sarea pamantului si care tot timpul au bagat zazanie.Acesti domni…si doamne sa se gandeasca mai mult la valoarea lor pentru ca din punctul meu de vedere ei nu sunt decat niste umbre sterse a unui trecut nu demult apus,…sa se ridice ca actor macar unul dintre ei la nivelul d-nei Sigartau

LĂSAȚI UN MESAJ