28 martie 2024
CulturăSĂRATA: Sadoveanu, la „Conexiuni culturale”

SĂRATA: Sadoveanu, la „Conexiuni culturale”

În sala Căminului Cultural Dealul Nou, Sărata (bravo pentru articolul hotărât -l pus la toponimul de pe firmă), am asistat… activ la familiarul proiect al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bacău, cu numele din titlu. Calendarul a obligat să ne întoarcem faţa spre Ceahlăul literaturii române, născut la 5 noiembrie 1880, la Paşcani.

După un ciclu de epistole „trimise” de elevii Şcolii Gimnaziale Sărata către maestrul neîntrecut al slovei, am aplaudat o iscusită dramatizare a „Dumbrăvii minunate” şi am luat act de o preţioasă amintire comunicată de Sorin Braşoveanu. Preşedintele Consiliului Judeţean păstrează imaginea unui pachet de scrisori primite de unchiul său, compozitorul de muzică psaltică Victor Ojog (născut în comuna Coloneşti), de la Mihail Sadoveanu. A fost momentul promisiunii subsemnatului de a aşeza în viitorul Ateneu al Personalităţilor Băcăuane (Casa „Vasile Alecsandri”) interviul (audio) cu Diana Muscă, interpreta Lizucăi din filmul „Dumbrava minunată” („Mai multe cadre – intervine Sorin Braşoveanu – au fost turnate în Parcul Dendrologic de la Hemeiuş”). Imaginile vor sta pe masa de cafea pe care Profira Sadoveanu, fiica scriitorului, mi-a dăruit-o în anii ’90. Biografia lui Mihail Sadoveanu are atingere cu spaţiul judeţului nostru: la Târgu-Ocna, a urmat o parte din pregătirea sa militară.

Partea ştiinţifică a zilei a fost asigurată de Feodosia Rotaru, care a prezentat cartea „Reţete de bucate adunate de la sate” din judeţul Bacău, la care au colaborat şi locuitoare ale comunei Sărata. Reală încântare au produs micii şi marii artişti: Ansamblul Folcloric „Trandafir de la Sărata”, cu grupul vocal coordonat de Maria Enache şi formaţia de dansuri instruită de Robert Costrovanu (unii dintre dansatori sunt absolvenţi ai Şcolii Populare de Arte şi Meserii Bacău), duo Bălan (Mihaela şi Marcel, cu texte de Ionel Bălan), Rareş Drăghici şi Florin Zăncescu.



Primarul comunei, Irina Argatu, a notat propunerea noastră de a fi botezată o entitate locală cu numele dr. Constantin Istrati, cel care a realizat în 1875 primele analize privind mineralitatea izvoarelor de la Sărata. Moderatorul întâlnirii, Florin Zăncescu, directorul C.J.C.P.C.T., a lăudat hărnicia şi disponibilităţile artistice ale localnicilor. De buna imagine a elevilor prezenţi pe scenă au răspuns Alina Zăbrăuţanu (directoarea Şcolii), Gabriela Humă, Ramona-Elena Rotaru, Andreea-Alina Bordeanu, Cristina Şoiman, Adenaida-Mirela Ungureanu şi Vasile Răducan.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri