– primesc aceste tichete sociale familiile care au mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie – acordarea tichetelor sociale este strict conditionata de prezenta copiilor la gradinita

Programul pilot “Fiecare copil in gradinita”, lansat de Asociatia OvidiuRo si extins la nivel national, a prins foarte bine in comunele din judetul Bacau. Guvernul a adoptat la inceputul anului normele metodologice de aplicare a legii care prevede ca familiile sarace sa primeasca un tichet in valoare de 50 de lei pentru copiii care merg la gradinita.

Aceste tichete sociale vor putea fi utilizate numai pentru cumpararea de produse alimentare, de igiena, de imbracaminte si rechizite. Astfel, legea incurajeaza copiii sa urmeze invatamântul prescolar si incearca sa stimuleze prezenta la gradinita a copiilor intre 3 si 6 ani, prin acordarea acestui stimulent financiar. Cei 50 de lei se acorda familiilor cu mai putin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie.

PUBLICITATE

 

Familiile nevoiase isi trimit acum copiii la gradinita

In comuna Beresti – Bistrita, vestea ca familiile sarace primesc bani daca isi trimit copiii la gradinita, s-a raspândit cu repeziciune. Cine a pierdut startul la 1 februarie, bate acum la usa primariei, a dispensarului si a scolii de care apartine gradinita. Parintii stiu ca in final, aceste drumuri vor fi rasplatite lunar cu 50 de lei pentru fiecare copil care merge la gradinita. Copiii eligibili pentru programul Asociatiei OvidiuRo sunt identificati de asistentii sociali din primarii, pe baza unui dosar social. Cei care primesc deja beneficii sociale care atesta incadrarea sub pragul de venit nu mai trebuie sa faca un nou dosar, pentru ca micutii devin automat eligibili.

“De când cu lansarea acestui program, am avut numerose cereri din partea parintilor care au copii de gradinita. Asistentii sociali le-au explicat clar care sunt conditiile impuse de program, iar parintii si-au luat angajamentul ca-i vor duce personal pe copii la gradinita, ca sa nu absenteze”, declara Ionel Alcaz, primarul comunei Beresti-Bistrita

Fara absente

Acordarea tichetelor sociale este strict conditionata de prezenta regulata a copiilor la gradinita. Normele de aplicare precizeaza ca totalul absentelor motivate permise se calculeaza pe baza unui algoritm in care invoirile personale (maxim trei) si scutirile medicale nu pot depasi 50 la suta din numarul total de zile de gradinita din luna respectiva.

„Sa le vedeti pe mame ce repede vin la dispensar sa-mi ceara scutire medicala daca cumva le-a racit copilul si nu a putut sa mearga la gradinita! Se pare ca acest program si-a atins cel putin doua tinte: copilul urmeaza o forma de invatamânt adecvata vârstei lui, iar medicii ajung sa-si vada pacientii mai des prin grija mamelor care ii aduc la control ca sa nu piarda acel tichet de 50 de lei”, declara dr. Marciana Fuica, medic de familie in comuna Beresti-Bistrita

Prezenta zilnica a copiilor la gradinita o tin educatorii, dupa un formular similar celui folosit de Fundatia Ovidiu Ro in programul pilot. Situatia fiecarui prescolar se centralizeaza intr-un sistem informatic national gestionat de Ministerul Educatiei. Corectitudinea notarii prezentei zilnice va fi monitorizata prin vizite neanuntate, prin sondaj.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ