29 martie 2024
ActualitateSaracii cu "parabolice" din Valea Sosii

Saracii cu “parabolice” din Valea Sosii

Casute de pamânt, cu o camera, rar doua, cu acoperisul cârpit, curtea arida, fara iarba, garduri rupte, porti lipsa si un drum atât de abrupt incât abia il poti urca. Asa cum arata, satul Valea Sosii (comuna Poduri) pare predestinat sa fie gazda saraciei. Ca intr-un film suprarealist, din loc in loc apare câte o “parabolica” ancorata de un par.

“Sunt bune, ne mai informam si noi”, dar “nu tin loc de pâine”, spune romii. Casele sunt varuite in alb, in albastru de sineala sau nu sunt varuite deloc dar par curate, iar rufele intinse la uscat, la fel. Elena Cercel are patru copii pe care ii creste din cele câteva sute de lei primite ca ajutor de la stat. “Nu avem pamânt, nu avem serviciu, nu avem nimic”, spune femeia, resemnata. Tatiana Cristea, vecina sa, are tot patru copii: “Când gasim, mai muncim cu ziua, dar e foarte greu. Stam opt persoane in doua camere. Nu sunt conditii omenesti pentru niste copii care vor sa invete carte ca sa ajunga mai bine decât noi.”

Acesta e principalul obstacol in calea propasirii lor, afirma romii din Valea Sosii: “Nu ai carte, nu ai parte”. Iulian Dragoi insista ca sunt doua motive pentru care nu-si gasesc loc de munca: “In primul rând, nu ne angajeaza din cauza ca nu avem scoala. Trebuie sa ai o calificare, eventual si experienta. In al doilea rând, ne resping pentru ca suntem tigani si nu au incredere in noi.”



Sapte-opt persoane intr-o camera!

Comuna Poduri are 7.000 de locuitori si doar 196 de dosare la Legea 416 privind venitul minim garantat. Dintre acestea, 72 sunt din Valea Sosii. Diana Albu, viceprimar, arata ca autoritatile au facut tot ce le-a stat in putinta pentru a le creste calitatea vietii: au betonat drumul, au redeschis scoala, ii ajuta cu lemne, bani etc.

Principala problema a romilor din Valea Sosii este legata, insa, de conditiile de locuit. “Sunt situatii in care familii cu 12 copii stau in doua camere sau familii cu sapte-opt membri intr-o camera. Noi am incercat sa rezolvam si aceasta problema. Am depus un proiect pe Fondul Român de Dezvoltare Sociala pentru construirea de locuinte sociale, dar nu am obtinut finantare din cauza ca numarul romilor nu a fost destul de mare”, afirma Diana Albu.

Copiii nu au unde sa-si faca lectiile, asa incât ramân cu ce invata in clasa. A doua problema, veniturile, este legata de educatie: “Nu pot obtine un loc de munca din cauza ca nu stiu nicio meserie. Merg la scoala pâna prin clasa a VI-a, apoi incep sa lucreze cu ziua ca sa câstige un ban. Mai putin de jumatate termina clasa a VIII-a”, explica viceprimarita.

Nici cei cu opt clase nu invata o meserie, preferând sa-si ajute familiile. Toamna, tinerii sanatosi, buni de munca, pleaca la fermele din sud, insa banii câstigati nu acopera toate gaurile. Din cauza asta, când e vorba de masuri de sprijin, romii din Valea Sosii “sunt primii pe lista”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri