29 martie 2024
ContrasensSărăcie și inegalitate

Sărăcie și inegalitate

Suntem o țară săracă. Dar asta nu e totul. Poți să fii o țară săracă și, totuși, să o duci binișor și să speri, că, în timp, lucrurile se vor schimba. Dar la noi problema nu este neapărat sărăcia; secole de-a rândul, românii au fost săraci, dar s-au descurcat.

Problema României nu este că e o țară de oameni săraci, ci că este o țară de oameni profund inegali din punctul de vedere al distribuției bogăției. Să o luăm matematic: o treime dintre români nu au nici un cont bancar. Din cele două treimi rămase, 44% dețin doar 1% din valoarea totală a depozitelor bancare. 4% dintre români dețin 66% din valoarea banilor păstrați în bănci.

Jumătate din acești 4% dețin 51% din valoarea depozitelor bancare. Sau altfel: 98% dintre români au mai puțin de jumătate din banii păstrați în bănci. Nu am luat în discuție restul bogățiilor, dar e puțin probabil ca datele să se schimbe radical. Inegalitatea economică determină un șir de alte inegalități care închid cercul: inegalitate a educației, a accesului la servicii de sănătate, la infrastructură, mobilitate, la hrană de calitate și așa mai departe.

Ne mirăm că avem patru milioane de cetățeni fugiți din țară, dar nu ne miră această polarizare economică făcută posibilă de politicile economice ale tuturor partidelor de după 1990. Politicile de redistribuire a bogăției au fost făcute exclusiv în folosul celor bogați, iar, de câte ori s-a pus problema unor schimbări în modul de impozitare, de exemplu, s-a lăsat cu scandal.

Problema este că inclusiv cei care ar fi putut beneficia de schimbarea modului de redistribuire s-au împotrivit acestei idei, fermecați de manipulările apologeților cotei unice, semn că situația este mult mai profundă și mai complicată. Se discută atât de aprins pe tema Legilor Justiției, dar problema sărăciei și a polarizării sociale este ținută deoparte.

Pentru că dacă te numeri printre cei 2%, nu e nici o problemă să stabilești agenda politică după interesele tale. Asta pentru cei care au impresia că polarizarea socială are doar efecte economice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri