18 aprilie 2024
ActualitateSaptamâna Internationala a Alaptarii este in plina desfasurare in Bacau

Saptamâna Internationala a Alaptarii este in plina desfasurare in Bacau

Zece orase din România participa in aceasta perioada la Saptamânai Internationala a Alaptarii, un evenimente pe tema alaptarii cu acces gratuit.
În Bacau, în cadrul campaniei „Îti multumesc, mama, pentru ca m-ai alaptat!”, organizar de Asociatia SAMAS împreuna cu Centrul „Parintii Spun Prezent” sunt in derulare mai multe evenimente. Daca marti, 2 august, de la ora 18.00 are loc vizionarea documentarului despre alaptare „The Milky Way” si atelierul despre „Alaptare, primele zile împreuna – provocari pentru mama si copil” împreuna cu psihologul Celina Toni Ivan, de la Centrul ”Parintii Spun Prezent”, miercuri, 3 august, începând cu ora 18.00, mamicile care alapteaza si femeile însarcinate se vor întâlni pentru a povesti din experientele lor si a face fotografii împreuna, în Parcul Cancicov.

„Toate forurile mondiale de sanatate, si chiar si cele economice, au luat act de legatura direct proportionala, dovedita prin nenumarate studii, între alaptarea bebelusului si starea sa de sanatate, ritmul de dezvoltare, inclusiv intelectuala, pe toata durata vietii. În acest context, asociatia SAMAS îsi doreste sa ofere unui numar cât mai mare de mame din România, informatii corecte despre alaptare înca din perioada prenatala si, cel mai important, suport practic mamelor care întâmpina dificultati în cursul alaptarii. Este obiectivul nostru sa sustinem alaptarea bebelusilor întocmai dupa recomandarile OMS. De aceea, am lansat anul acesta o campanie pro-alaptare prin care, pe de-o parte, punem la dispozitia mamelor informatii si suport pentru alaptare, iar pe de alta, le multumim, pentru aceasta prima investitie nepretuita în sanatatea si viitorul copiilor lor.”, a declarat Ana Maita – Purtator de Cuvânt, Asociatia SAMAS

Daca la nivel global rata medie a alaptarii este de 32%, la noi în tara – conform studiului din 2011 – este de 12,6 %. Un copil este considerat ca fiind alaptat exclusiv daca în afara de laptele matern nu mai primeste niciun fel de alte lichide (apa, ceai, suc etc.) Rezultatele acestui studiu arata ca ponderea copiilor alaptati exclusiv în prima luna de viata este de 31%, în urmatoarea luna de 22.7%, ajungând în luna a şasea la doar 3.4%.



Educaţia mamei este un factor ce influenţeaza alaptarea exclusiva, de mentionat ca, atât mamele cu educatie superioara, cât şi cele cu un nivel scazut de educatie înregistreaza cele mai mari procente, 15% şi respectiv, 17%. De asemenea, conform aceluiaşi studiu, prevalenţa alaptarii exclusive, în mediul urban, este aproape de doua ori mai mare decât în mediul rural, 15,4% fata de 9,8%, existând variatii importante în privinta alaptarii exclusive de la o regiune la alta: cea mai ridicata rata de alaptare a fost înregistrata în zonele Moldova si Dobrogea – 16.1%, cea mai mica, aproximativ 10%, în regiunile Muntenia – Bucuresti, Banat si Oltenia.

Desi în ultimii ani s-a observat o crestere a numarului de mame care alapteaza exclusiv, beneficiile laptelui matern înca nu sunt suficient cunoscute. Toate cercetarile din domeniu arata ca laptele matern are o compozitie unica, fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea bebelusilor. De aceea, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor mamelor alaptarea exclusiva pâna la vârsta de 6 luni si continuarea acesteia pâna la doi ani, în paralel cu procesul de diversificare. Alaptarea exclusiva a copilului pâna la 6 luni contribuie la dezvoltarea creierului si a sistemului imunitar ale acestuia, reduce riscul aparitiei alergiilor, astmului bronsic si sindromului de moarte subita a bebelusului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri