În State, administratia unei mici asezari a intentionat sa interzica, pentru o zi, circulatia rutiera pe un pod care urma sa fie reabilitat / modernizat.

Reactia locuitorilor: au ocupat zona, interzicând efectuarea lucrarilor. Timpul de realizare a lucrarilor li s-a parut a fi prea mare, in vreme ce interdictia de a circula ziua a fost etichetata ca o sfidare la adresa contribuabilului.

Urmarea: santieristii si-au reconsiderat strategia si lucrarea a fost realizata intr-o singura noapte…

PUBLICITATE

In România, pentru un asemenea fapt plin de firesc ar fi anuntati cei de la Cartea Recordurilor. Pentru infrastructura stradala mai ales, la noi, asemenea lucrari reprezinta un cosmar public…
Santieristul român lucreaza de parca ar face o favoare contribuabilului. De regula, blocheaza circulatia (zile, luni, ani).

Nu-i pasa de faptul ca in zona n-au acces pompierii, ambulantele sau popa cu dricul. Daca nu interzice circulatia, esti nevoit sa circuli prin gropi, noroaie, praf, baltoace, sa risti accidentarea. Plamânii iti devin aspiratorul ideal pentru praful de santier. Indicatoarele de restrictie pentru circulatie sunt o rara avis.

Din când in când utilizeaza cu acest rol câte o roaba rasturnata sau un muncitor care se sprijina in lopata aidoma ciobanului indragostit de ghioaga. Excavatoarele smulg vesele cabluri electrice, rup conducte de aductiune a apei. Sistarea apei potabile sau a curentului in zonele de santier devine regula, nu exceptie.

Cartierele din jurul santierului se ,,bucura” de praful, pietrisul si noroiul pe care au grija sa le duca tot felul de utilaje care circula in regim de infern. Accidentele santieristilor par a fi din zodiacul firescului. Am fost martorul unui accident mortal pe un asemenea santier. Cauza: lipsa unor norme elementare de protectie a muncii.

Mirarii mele i s-a raspuns stupefiant: ,,La banii la care a fost câstigata licitatia, ce sa le mai ceri si respectarea normelor de protectie a muncii!” N-a fost raspunsul unui santierist. Când aduci vorba despre termene depasite si lucrari de proasta calitate esti privit ca unul cazut in cap de pe Luna. Tot cam asa esti privit daca-i intrebi pe cei din administratia locala, de la Protectia Consumatorului, Protectia Muncii, Politie etc. ce sanctiuni au aplicat pentru prezenta acestui deranj cotidian. Se bucura fenomenul acesta de protectia cuiva? De ce?…

Generos, Ministerul Afacerilor Externe ofera sfaturi de calatorie cetatenilor care vor sa mearga in tari iubite de Ebola, malarie, terorism sau de alte nenorociri. La fel ar trebui procedat si pentru cetatenii straini care circula in România. Onest ar fi sa li se spuna, intre altele, ca vor sosi intr-o tara in care infernul protejat are si chipul santierului.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Brrr de aici OAIE,,, D-l Fercu trebuie mai mult de atat,oile tin capul jos lupii se zbenguie printre ele si aleg ce le place.Asta suntem toti romanii OI chiar si cand nu ne place si suferim nu zicem nimic sau ne e teama sa spunem adevarul.In schimb ne freaca grija de vecini ,prieteni…

LĂSAȚI UN MESAJ