27 aprilie 2024
ActualitateSanatate cu portia dupa noile pachete de servicii

Sanatate cu portia dupa noile pachete de servicii

Zilele trecute, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat pachetele de servicii medicale dupa care vom fi tratati incepând cu anul viitor. Pachetul minimal de servicii medicale este valabil pentru cei neasigurati si potrivit acestuia ei vor avea acces doar la: servicii medicale de urgenta, servicii de preventie acordate la nivelul medicului de familie, respectiv consultatii si analizele de depistare a hipertensiunii ori diabetului, monitorizarea celor depistati si acordarea tratamentului necesar si consultatii de planificare familiala.

Si gravidele neasigurate se vor putea prezenta la medicul de familie pentru monitorizarea sarcinii. In spital ei vor fi tratati numai daca se prezinta in urgenta dar si pentru bolile cu potential epidemic.

Pachetul de servicii medicale de baza este orientat spre preventie, educatie, evitarea îmbolnavirilor si depistarea precoce a bolilor, cu precadere a celor cu impact major asupra starii de sanatate a populatiei.



Acesta urmareste dezvoltarea serviciilor de asistenta primara si din ambulatoriu de specialitate si reducerea internarilor nejustificate din spitale. Si vizitele la medicul de familie vor fi restrictionate. O persoana asimptomatica va putea fi consultata de medic doar o data la trei ani, iar cei depistati cu o afectiuni isi vor vedea medicul doar de doua ori in trei luni.

Indrumati spre policlinici

Pentru prima data se vorbeste de consultatiile multidisciplinare de specialitate în ambulatorul integrat, astfel încât pacientii cu afectiuni complexe sa beneficieze de evaluarea starii de sanatate în echipe de specialisti. Asadar, medicii curanti se vor aseza la aceeasi masa, vor discuta despre pacient si se vor pune de acord in privinta tratamentului.

In spital se vor trata toate afectiunile care necesita internare. Stabilirea tipului de spitalizare se va face în functie de afectiune, de complexitatea procedurilor terapeutice si de durata supravegherii de care trebuie sa beneficieze pacientul. Toate aceste noutati vor fi introduse cel mai probabil la finele primului trimestru din 2014.

„Consideram ca acest proiect cu toate criticile care i-au fost aduse în diverse perioade are ca scop reasezarea sistemului de sanatate în beneficiul pacientului, astfel încât acesta sa stie exact la câte servicii medicale are acces, care sunt acestea si cum se acorda ele, dar si în interesul personalului medical care va sti ce responsabilitati are pentru aplicarea pachetului”
Eugen Nicolaescu – ministrul Sanatatii

Programe de sanatate noi:

Din anul 2014, vor fi introduse noi programe de sanatate care vor urmari:
– reducerea mortalitatii infantile prin vaccinarea antipneumococica
– scaderea mortalitatii prin diminuarea cazurilor de ciroza hepatica si cancer hepatic, ca urmare a introducerii programului de depistare si tratament a hepatitelor virale cronice
– cresterea calitatii vietii bolnavilor de hemofilie si talasemie prin realizarea unor programe distincte.

130 de medicamente noi pe lista de compensate

Pe lista medicamentelor compensate au fost adaugate 130 de medicamente noi. Noua lista ar trebui sa intre in vigoare cel mai probabil la 1 martie. Aceasta cuprinde medicamente pentru cancer, diabet, boli reumatice, pentru prevenirea accidentelor vasculare si a hepatitelor virale, pentru epilepsie sau boli rare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri