20 mai 2024
ActualitateSamsarii de mașini, căutați de Fisc în evidențele RAR

Samsarii de mașini, căutați de Fisc în evidențele RAR

Băcăuanii care se ocupă cu vânzarea mașinilor second hand aduse de afară vor fi verificați în bazele de date ale Registrului Auto Român. În acest sens, umează ca cele două instituții să încheie un protocol care să permită schimbul de date. Plata TVA la importul de mașini nu va mai putea fi fentată.

Măsura face parte din setul de decizii prin care se urmărește prevenirea fraudelor cu TVA întrucât „cazuistica a demonstrat că prejudiciile cauzate bugetului general al statului sunt semnificative și, în multe cazuri TVA rămâne nerecuperabilă”. Potrivit surselor oficiale, statul a pierdut 1,4 miliarde de lei în ultimii cinci ani din cauza fraudelor la importul de mașini second hand.

Ocolirea sistemului, imposibilă sau … mai greu de făcut



De altfel, autoritățile au anunțat încă din vară că lucrează la un normativ prin care se dorește „demotivarea” importurilor auto la mâna a doua. Un prim rând de măsuri a fost inclus într-un normativ, intrat zilele acestea în vigoare: OUG 120/2021. Astfel, s-a stabilit, printre altele, că persoana care a făcut achiziția intracomunitară va considerată cea care a cumpărat efectiv o mașină. Prin urmare, aceasta va fi trecută pe documentele vehiculului, respectiv pe cele de proveniență. Majoritatea samsarilor auto evită contactul cu organele de control, mașinile fiind înregistrate de cumpărătorii finali.

„Pentru vehiculele rutiere provenite din țări membre UE, R.A.R. transmite către Agenția Națională de Administrare Fiscală, în format electronic, documentele prezentate de persoana care a efectuat achiziția intracomunitară, inclusiv documentele de proveniență, anterior eliberării cărții de identitate a vehiculului. Procedura de aplicare a prezentului alineat se stabilește prin protocol încheiat între cele două instituții”, se prevede în OUG 120/2021. Eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere poate fi suspendată pe o perioadă de maximum 5 zile la solicitarea motivată a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Procedura de eliberare a cărții de identitate a vehiculului va fi reluată din oficiu după expirarea acestui termen.

Rețele de samsari auto, în vizorul autorităților

Reamintim că, de ceva timp, ANAF derulează mai multe acțiuni de combatere a evaziunii fiscale la importurile de mașini rulate. Astfel, timp de doi ani, România a coordonat grupul EUROFISC 2, organizat la nivelul UE, cu scop în combaterea fraudei în domeniul autoturismelor, ambarcațiunilor și avioanelor, inspectorii antifraudă fiscală primind și analizând periodic date referitoare la acest fenomen. În primăvară, a fost destructurată o întreagă rețea cu ramificații în București și alte șase județe, care importau mașini second hand prin firme fantomă fără să plătească dările către stat.

Anul trecut, a avut loc o altă acțiune de amploare, cu 175 de percheziții în București și 20 de județe. Firmele erau înfiinţate pe numele unor persoane fizice cu situaţie materială precară, iar autoturismele erau cumpărate cu numerar de către persoane fizice la un preţ cu cel puţin 19% (cota neplătită de TVA) mai mic decât preţul pieţei.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri