18 aprilie 2024
ActualitateSalvatori visători ca pe "Discovery"

Salvatori visători ca pe “Discovery”

Educative emisiunile despre animale de pe “Discovery”. Învață și românul cum e cu respectul pentru animale. Vede cum animalele din străinătate sunt salvate de către veterinari din cadrul unor asociații non-guvernamentale, tratate, vindecate, date spre adopție sau eliberate în mediul lor natural.

Ce nu învață, însă, românul fan “Discovery”, devenit salvator din confortul sufrageriei, e că toate aceste tratamente costă și că sunt susținute din donații făcute de persoane fizice ca el. Iubirea românului salvator de căței și pisici abandonate se termină brusc când trebuie să bage mâna în buzunar și să contribuie financiar la tratamentul medical. Păi, pe “Discovery” era așa simplu. Găseai pisicuța abandonată, rănită, sunai la o asociație de protecția animalelor și ei se ocupau de restul. Tu, salvator, te culcai cu sufletul împăcat că ai făcut o chestie extraordinară: ai salvat o viață. Ce tare!

Primim zilnic telefoane de la cetățeni care ne semnalează prezența unor căței abandonați pe domeniul public. Dacă pentru cei adulți putem interveni, îi putem lua în adăpost și administra un tratament minim (adăposturile de stat nu au voie să aloce bani de la buget pentru servicii medicale complicate), pentru cei bolnavi și pentru pui, avem mâinile legate. Nu visați frumos când vă uitați la un câine lovit de mașină cu fracturi. “Discovery” e una. România, cu totul altceva. Chiar dacă echipa medicală a Adăpostului primariei Bacău e una de top, chiar dacă Darius are la activ mii de operații chirurgicale, el nu este plătit pentru intervenții chirurgicale complicate iar adăpostul nu are voie să achiziționeze cele necesare unei asemenea intervenții.



“Discovery” a uitat să vă spună și că în cazul puilor de cățel, pînă când schema de vaccinare nu este completă și imunizarea terminată, un pui de câine NU se scoate pe stradă. E interzis contactul cu alți câini sau cu suprafețe comune ce nu sunt dezinfectate. Și vorbim de luni de zile. Când duceți puiul de câine la veterinar, NU îl puneți pe jos, în cabinet. Se pune pe masa de consultație dezinfectata înainte și apoi direct în mașină. Un cabinet veterinar e un loc pe unde se perindă zilnic zeci de câini. Nu știe nimeni ce boli au, ce poartă pe blană și ce pot transmite mai departe chiar cățelului dumneavoastră neimunizat.

Mega salvatorii fani “Discovery” ne sună pe noi să ne aducă în adăpost pui de căței, fără mamă, neimunizați. Asta după ce au sunat pe la cabinete veterinare unde au vrut să lase puii dar au fost refuzați. Veterinarii ăștia, niște nemernici. Păi, cine plătește la cabinet cheltuielile pentru hrănirea și vaccinarea puilor? Salvatorii se așteaptă să o facă chiar veterinarii. Nu era așa pe “Discovery”?! Păi, nu era. Asociațiile de protecția animalelor decontează aceste servicii. Iar banii provin din donații de la oameni care iubesc animalele. Am văzut, românul fan “Discovery” a învățat să sune și să semnaleze prezența unui animal abandonat. Hai să vedem cât îi trebuie să învețe să ia animalul, să-l ducă la un cabinet veterinar și să și achite costurile. Sau măcar să doneze unei asociații sau unui adăpost de animale.
Dinu Păncescu
șeful Serviciului Gestionare Câini fără Stăpân din Primăria Bacău

O nouă campanie de sterilizare gratuită
Primăria municipiului Bacău organizează în data de 25 septembrie o nouă campanie gratuită de sterilizare a câinilor din curțile băcăuanilor. Campania, ce va avea loc în cabinetul autorizat al adăpostului public Bacău (Calea Republicii, nr. 181), este finanțată de “Wir retten Hunde e. V”, un ONG din Germania. Deținătorul câinelui trebuie să facă dovadă cu buletinul sau cartea de identitate că locuiește în orașul Bacău. Se acceptă un singur câine per deținător. Nu se acceptă câini de rasă. Înscrierile se pot face între orele 9 – 14, la numărul de telefon 0234 – 524024.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri