Crucea Rosie Bacau a deschis, in prezenta directorului general al Crucii Rosii Române, Ioan Silviu Lefter, un punct de prim ajutor în comunitatea izolata Satu Nou din comuna Colonesti. Au mai participat cei patru “salvatori comunitari”, primarul comunei Colonesti, Dan Mârzac, Dan Babliuc, directorul Crucii Rosii Bacau, locuitori ai satului. Punctul de prim ajutor este sustinut financiar de catre PA&CO International. In România, peste 40 la suta din populatie locuieste în sate, multe dintre ele izolate, iar serviciile mediale de urgenta ajung in mai multe ore.

Mii de persoane sunt ranite sau ucise anual de leziuni cauzate de diferite situatii neprevazute din cauza unui raspuns inadecvat sau a lipsei de interventie în timp util. Pentru satele unde nu exista servicii medicale permanente, timpul pâna la sosirea ambulantei face diferenta între viata si moarte. Satu Nou din comuna Colonesti, judetul Bacau este situat la 40 de km de primul serviciu medical. Pentru ca ambulanta sa ajunga în acest sat izolat are nevoie de o ora. Din cauza traseului accidentat, pe timp de iarna sau când sunt ploi abundente, accesul în Satu Nou este aproape imposibil.

Crucea Rosie Româna si-a propus sa vina în sprijinul cetatenior din Satu Nou prin instruirea a patru persoane, care sa acorde primul ajutor de baza celor din comunitate. Punctul de prim ajutor va functiona în casa unui cetatean al satului, Nicuta Ion, si a fost dotat cu o trusa de prim ajutor, care contine pansamente, un glucometru, un tensiometru si un dispozitiv EKG cu telecitire într-un serviciu de cardiologie .“Salvatorii comunitari” au rolul de a sprijini rezolvarea urgentelor minore din comunitate si prevenirea agravarii situatiei în cazul unor urgente majore, care necesita asistenta medicala.

“Fiecare punct de prim ajutor înfiintat în zone izolate înseamna salvarea unor vieti. O actiune rapida cu aplicarea tehnicilor de prim ajutor adecvate si corecte în primele minute, critice, de la producerea unui accident sau aparitia unei situatii de urgenta, poate salva vieti. Multumim familiilor care au acceptat voluntar sa faca parte din acest proiect si si-au asumat misiunea de a veni în sprijinut tuturor celor care vor avea nevoie de ajutor” – a spus Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Rosii Române.

„Suntem încântati sa sprijinim Crucea Rosie Româna în implementarea unui proiect care are efecte imediate asupra calitatii vietii oamenilor din comunitatile izolate. PA&CO International a luat foarte în serios accesul la sanatate al oamenilor din mediul rural si acest proiect exact asta face, ofera tuturor posibilitatea de a primi îngrijirea de care au nevoie în situatii de urgenta” – a declarat Paulina Casuneanu, vicepresedinte PA&CO International.

Efortul financiar pentru implementarea acestui proiect pilot în 41 de localitati izolate din fiecare judet din tara este de aproximativ 100.000 euro.

Alte articole