28 martie 2024
SportSalvarea Științei? Trecerea la CSM Bacău

Salvarea Științei? Trecerea la CSM Bacău

Singura șansă viabilă pentru prim-divizionara de volei feminin antrenată de Florin Grapă este realizarea unei fuziuni sau a unui protocol de colaborare cu clubul municipalității. În mare, părțile s-au pus de acord, însă totul depinde de rectificarea bugetară. În cazul în care Primăria și Consiliul Local Bacău nu alocă o sumă de bani semnificativă, proiectul CSM Știința Bacău nu se va materializa, iar cea mai galonată echipă băcăuană de după 1989 riscă să dispară de pe prima scenă

Ape tulburi pentru voleiul feminin românesc la nivel de club. Revelația ultimelor sezoane, CS Medgidia s-a retras din Divizia A1, la fel ca și nou-promovata Hygienum Galați. O altă prim-divizionară, Dacia Mioveni are și ea probleme, în timp ce ACS Volei Cristina Părv, retrogradată la finalul sezonului trecut, s-a desființat după doar trei ani de existență. La fund riscă să se ducă însă și cea mai galonată echipă a Bacăului de după 1989, CS Știința Bacău. Cu un buget diminuat de Ministerul Educației și Cercetării, cvadrupla campioană a României se află cu spatele la zid. Iar dacă, asemenea unui basm de Ion Creangă, vreun împărat nu va veni călare pe un cal alb pentru a vărsa un sac de galbeni în vestiarul studentelor, echipa nu are decât două variante.

Prima este una de avarie și presupune cooptarea unor junioare de la CSȘ Bacău care să să se alăture unicelor patru voleibaliste aflate încă sub contract cu CS Știința (Marina Cojocaru, Ana-Maria Lupa, Carmen Dițu și Carmina Bordea) pentru un campionat de sacrificiu, ca să utilizăm un eufemism. A doua variantă este una „premium”. Și ar putea oferi o rezolvare pe termen mai lung, în condițiile în care ar exista disponbilitate financiară din partea municipalității.



Până la a afla dacă există sau nu disponibilitate financiară, vestea bună e că se poate conta pe deschidere. Concret, vorbim despre trecerea echipei de volei a Științei la CSM Bacău, fie în baza unei fuziuni, fie a unui protocol de colaborare. Părțile, reprezentate de directorul CSM Bacău, Adrian Gavriliu și antrenorul Științei, Florin Grapă s-au întâlnit în mai multe rânduri, ultima dată la începutul acestei săptămâni, ajungând la un acord de principiu în vederea unui proiect CSM Știința Bacău. Cadrul legal există, fiind prevăzut de statutul Federației Române de Volei la Capitolul IV „Fuziuni, protocoluri, cedări între cluburi”. Rămâne de văzut doar forma la care se va apela: fuziune sau protocol de colaborare?

Suntem pregătiți pentru oricare dintre cele două forme și, împreună cu juriștii, căutăm varianta cea mai viabilă. Nu vrem să lăsăm nimic la voia întâmplării deoarece știu foarte bine ce înseamnă să ai controale cu tentă”, a declarat directorul CSM Bacău, Adrian Gavrilu, care a întărit: „Suntem și onorați și interesați în a prelua echipa de volei feminin a Științei deoarece asta ar presupune, pe de o parte, salvarea unui brand, iar pe de alta, dezvoltarea Clubului Sportiv Munoicipal Bacău”. Așa cum aminteam, dincolo de deschidere, acest proiect trebuie să se bazeze și pe disponibilitatea financiară a municipalității, totul fiind legat de rectificarea bugetară prevăzută luna aceasta.

„Dacă Primăria și Consiliul Local se țin de cuvânt și onorează promisiunea de a susține echipa de volei feminin a Bacăului prin rectificarea bugetară, proiectul stă în picioare. Altfel, nu se face nimic”, a anunțat Gavriliu. „Am mai spus-o: viitorul este cel al cluburilor municipale. Noi, ca și club universitar, întâmpinăm serioase dificultăți în a mai susține echipa de volei la nivel de performanță. Prin urmare, șansa noastră este parteneriatul cu CSM Bacău și sper din tot sufletul ca el să se materializeze”, a declarat antrenorul Științei, Florin Grapă. Apele nu sunt limpezite definitiv, dar barca de salvare a fost coborâtă. Mai rămâne doar ca toată lumea să vâslească în aceeași direcție.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri