Viata unei fetite de noua ani a depins, ieri dimineata, de mendrele dispecerului de la Serviciul Judetean de Ambulanta (SJA). Desi Violeta Hartie era grav bolnava si avea temperatura foarte mare (39 de grade), Lacramioara Benedic, dispecerul de serviciu, nu a binevoit sa trimita ambulanta dupa copil, pe motiv ca a…Salvarea nu e pe post de taxi”.
aVa rog ajutati-ma, fetita mea este grav bolnava! Ma rog de o jumatate de ora de dispecera de la Ambulanta sa imi dea o Salvare sa imi duc copilul la spital, insa aceasta ma trimite la medicul de familie. Imi tot repeta ca Salvarea nu este taxi. Viata fetitei mele este in pericol!”, acestea au fost primele cuvinte pe care Cristian Hartie, din Filipesti, a reusit sa le ingaime la telefon, ieri dimineata in jurul orei 8.20. Disperat, cu nervii intinsi la maximum, acesta ar fi facut orice pentru a i se aproba cererea de Salvare pentru fiica lui, care facuse temperatura peste noapte. Spaima era mare pentru ca ceilalti trei copii si sotia erau deja internati in Spitalul Judetean de Urgente, sectia Pediatrie, cu aceleasi simptome: febra mare, varsaturi si mialgii (dureri musculare). aCum se poate ca atunci cand viata unui copil este in pericol, dispecerul de la Ambulanta sa stea sa tina evidenta de cate ori am apelat la Salvare, daca se mai poate sa o primesc sau nu, si culmea, cu directorul de fata? Suntem oameni, traim printre oameni, insa sa stai sa judeci un om atunci cand acesta are mai mare nevoie de tine este inuman. Ce asteptau? Sa ma asez in genunchi in fata lor ca sa ma ajute?”. Dupa lungi insistente si rugaminti, dupa ce s-a facut atata zarva, o masina libera de la SJA a plecat in goana spre Filipesti. Cu febra mare si frisoane, Violeta Hartie, de noua ani, a ajuns la Spitalul Judetean de Urgente, ieri, in jurul orei 10. De aici a fost transferata la sectia Boli Infectioase.

Patru copii si mama lor, internati in spital

aSunt disperat, a spus printre lacrimi barbatul. Sambata noapte, doi dintre copiii mei, o fetita de doua luni si un baiat de un an si patru luni, au facut febra mare si i-am adus de urgenta la spital, a completat Cristian Hartie. Odata cu ei s-a internat si sotia mea, care de asemenea avea febra si o durea ingrozitor capul. Duminica dimineata am venit la ea in vizita cu celelalte doua fetite ale mele”. Cu toate ca a plecat de acasa cu ambii copii, Cristian s-a intors doar cu una din fetite. Cealalta nu a mai rezistat pana acasa, i s-a facut rau cand a ajuns la spital si a fost internata de urgenta. A urmat imbolnavirea Violetei. Duminica noaptea, aceasta acuza dureri in piept, avea febra si ii era greata. Tatal i-a dat fetitei doar un Paracetamol, in speranta ca ii va scadea febra. Luni dimineata la prima ora, copilul ardea. Distrus, tatal fetitei a plecat spre Bacau. Nu putea sa o ia pe Violeta cu el pentru ca nu se putea tine pe picioare. A vrut sa sune la Salvare dar nu mai avea bani pe telefon. aAm plecat spre Bacau si am mers direct la SJA, fara prea mare succes insa, a precizat barbatul. Dupa multe insistente, rugaminti si scandal mi s-a dat o Salvare. Stau si ma intreb totusi, pentru ce mi se mai opreste aproape un milion de lei pe luna din salariu? Ca sa imi moara copiii in casa in timp ce mi se reproseaza ca am mai beneficiat o data de Salvare?”

Directorul SJA il acuza pe tatal fetitei

Dispecerul Lacramioara Benedic ne-a declarat s-au primit de la Directia de Sanatate Publica indicatii sa nu mai trimita ambulantele pe teren apentru orice nimic”. Dr. Mihaela Popescu, director al DSP, ne-a declarat: aNici vorba de asa ceva. Am dat indicatii ca bolnavii sa fie vazuti intai de medicul de familie, dar urgentele sa fie preluate de Salvare. Un copil cu febra este sigur o urgenta!”. aDomnul Cristian Hartie trebuia sa mearga prima data la medicul de familie, a declarat Sorin Enescu, directorul SJA. Exact asta i-am spus si lui cand a venit aici. Nu putem trimite Salvarea pentru orice problema minora. Din cate am inteles, fetita pe care a adus-o la spital nu prezenta o cauza amenintatoare, deci putea fi transportata la medicul de familie, chiar daca acesta era la o distanta de cinci kilometri. Nu exista barem cu privire la beneficierea serviciului de ambulanta, insa noi trebuie sa asiguram urgentele”. Nu stim ce suport a avut directorul SJA sa afirme ca strarea fetitei nu era amenintatoare, atat timp cat acesta a mentionat ca nu a vazut-o. Dr. Aurelia Taga, de la Spitalul de Pediatrie, a precizat ca: atoti cei patru frati Hartie prezinta febra inalta si mialgii. Si mama copiilor acuza dureri de cap si musculare. Inca nu am putut sa depistam care a fost cauza imbolnavirii celor cinci membri ai familiei, insa banuim ca este o viroza respiratorie. Mai mult, credem ca este vorba de un focar de infectie, dar nu suntem siguri”. Momentan, cei patru copii impreuna cu mama lor sunt internati in sectia Boli Infectioase, unde li se administreaza tratament.Scris de Alina RATAPUBLICITATE