29 martie 2024
CulturăSaloanele Moldovei - un pod al artelor peste Prut

Saloanele Moldovei – un pod al artelor peste Prut

“Prutul lacrimilor noastre sa-l acoperim cu flori”, aceasta a fost denumirea initiala a unei extraordinare actiuni culturale desfasurate în perioada anilor 1990 – 1991, ce îsi propunea reîntregirea României. Cine isi mai aminteste astazi de entuziasmul de atunci, de sperantele, ingropate prea repede, de reunificare a teritoriilor de peste Prut, cu tara? Spre deosebire de alte evenimente majore ale primilor ani de libertate de dupa 1989, „Podul de flori” a fost mult prea repede si pe nedrept uitat, ignorat sau desconsiderat. Unul dintre aceste evenimente, care a rezistat timpului, “Saloanele Moldovei”, a avut ca punct de pornire, in 1990, Bacaul, si l-a avut ca initiator si apoi promotor neobosit pe artistul plastic Ilie Boca, un pod al artelor, liant între doua parti geografice, Bacau-Chisinau. La început, evenimentele Salonului s-au derulat sub patronajul celor doua ministere: Ministerul Culturii din Moldova, prin ministrul Ion Ungureanu si Ministerul Culturii din România, prin ministrul Andrei Plesu. De atunci, in fiecare an, la Chisinau si Bacau, au loc expozitii-concurs ale artistilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

moment aniversar

Anul acesta, la 25 de ani de la debut, Saloanele Moldovei s-au deschis in generoasa Galerie “Constantin Brâncusi” de la Chisinau, la sfârsitul lunii august, finalizându-se pe 22 octombrie, in Bacau, cu expozitii in trei mari galerii din Bacau: Muzeul de Arta, Galleriile Frunzetti si Muzeul de Arta Contemporana de la Centrul de Cultura “George Apostu”.



“A fost un drum lung, cu multe greutati, nu a fost mereu presarat cu flori. Si in Bacau, dar si in Chisinau a trebuit sa depasim bariere, uneori de natura economica, altele politice sau administrative. De fiecare data, in fiecare an, cu rabdare, tenacitate, cu munca si intelegere, le-am depasit, astfel ca “Saloanele Moldovei” s-au deschis mereu pentru publicul din cele doua orase. Am trecut Prutul nu de 25 de ori, ci de 50 de ori, de fiecare data ne-am intâlnit cu bucurie, cu satisfactia lucrului implinit. Suntem pregatiti sa mergem mai departe. Multumesc, la acest moment de sarbatoare, tuturor celor care, timp de 25 de ani, ne-au sprijinit, ne-au ajutat, material, dar mai ales moral. Aducem acum omagiul nostru artistilor Ilie Boca, Sergiu Cuciuc, fostului director Constantin Donea, ministrilor Culturii de la acea vreme, Andrei Plesu (România) si Ion Ungureanu (R. Moldova), primariilor din cele doua orase, uniunilor de creatie, muzeografilor”, a spus la vernisaj Mariana Popa, director al Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau. In cei 25 de ani, pe simezele din Bacau si Chisinau au fost expuse peste 6800 de lucrari de arta, pictura, sculptura, grafica, fotografie, gravura, arta decorativa si ceramica, 271 dintre ele fiind premiate.

Dumitru Bolboceanu - Chisinau
Dumitru Bolboceanu – Chisinau

La editia a XXV-a s-au spus cuvinte emotionante, amintirile au adus celor prezenti extraordinara emulatie creata in jurul acestei initiative, devenita realitate. Maestrul Ilie Boca, Dumitru Bolboceanu, presedintele UAP din R. Moldova, Geo Popa, director al Centrului de Cultura “George Apostu”, Geta Barbu, fost sef sectie la Muzeul de Arta, Ion Ungureanu, Sergiu Cuciuc (mesaj video), artisti, oficiali de pe cele doua maluri ale Prutului, cu emotie, dupa atâtia ani, au multumit pentru recunoasterea muncii lor si au transmis celor mai tineri indemnul de a duce mai departe Saloanele Moldovei, dovada vie ca arta este purtatoare de adevar si frumos, iar visul de atunci, din 1990, se va implini: unirea sub acelasi drapel si imn a celor doua tari.

Echipa de la Muzeul de Arta Bacau
Echipa de la Muzeul de Arta Bacau

“Va primim cu drag, venim cu bucurie in Bacau, artisti, ministri, alte oficialitati, ne umplem sufletele si inimile de dor, de dragoste, deoarece traim inca despartiti nu numai de un râu, ci si de bariere politice, administrative. Am dori un sprijin mai mare sI mai consistent din partea autoritatilor din cele doua tari, din partea guvernelor, mai ales in perioada urmatoare, când doar noi, artistii, institutiile de cultura, nu vom putea sa continuam. Aceasta editie este una speciala, cu lucruri foarte bune, frumoase, in spatele lor este o munca imensa, de zile, luni, care nu se vede, insa fara acest efort al unor oameni daruiti muncii lor, nu s-ar putea orgniza Saloanele. Prin ceea ce facem noi, si voi aici, ne apropiem tot mai mult de ziua când vom sorbi si…Prutul dintr-o sorbire. Va doresc numai bine sI sanatate. Sa ne reintâlnim, la anul, la Chisinau”, a fost mesajul lui Tudor Stavila, critic de arta din Republica Moldova.

In 2015, din cele 364 de lucrari trimise de artisti din Bacau, Iasi, Bucuresti, Chisinau au fost nominalizate pentru premiere 48, fiind premiati 10 artisti. Juriul, format din artisti de pe cele doua maluri ale Prutului, l-a avut ca presedinte pe criticul de arta Petre Bejan, prof. univ dr. la Universitatea “Al.I. Cuza” Iasi.

Ilie Boca - artizanul Saloanelor Moldovei
Ilie Boca – artizanul Saloanelor Moldovei

Premiile acordate au fost: Marele Premiu – Premiul Ministerului Culturii din R. Moldova – sculptura: Gheorghe Zarnescu (Bacau), Premiul Complexului Muzeal “Iulian Antonescu” – pictura: Dumitru Bolboceanu (Chisinau), Premiul Consiliului Judetean Bacau-grafica: Nina Sibaeva (Chisinau), Premiul Primariei Bacau – pictura: Tudor Zbârnea (Chisinau), Premiul Centrului de Cultura “George Apostu” – pictura: Victoria Cozmolici (Chisinau), Premiul Muzeului National de Arta al Moldovei – arta decorativa: Valeriu Vânaga (Chisinau), Premiul “Mihai Grecu” al UAP din R. Moldova: Gabriel Obreja (Iasi), Premiul “Nicu Enea” al UAP, Filiala Bacau: Ilie Boca – “Traditie”, Premiul UAP România: Adrian Serbanescu (Bucuresti), Premiul Primariei Chisinau: Simion Cristea (Iasi). Premiile au constat, ca la fiecare editie, in sume importante de bani si diplome.

Mariana Popa - director al Complexului Muzeal
Mariana Popa – director al Complexului Muzeal

La Galeriile ALFA a fost prezentat si Catalogul “Saloanele Moldovei – 25”, realizat la Chisinau, cât si revista MUSEUM, a Complexului Muzeal “Iulian Antonescu”, dedicata Saloanelor Moldovei.
De la ora 17.00, la Centrul International „George Apostu” s-a desfasurat ceremonia acordarii participantilor, colaboratorilor, prietenilor a diplomelor si plachetelor aniversare: „Saloanel Moldovei – 25”. Alaturi de alte institutii de cultura, artisti prestigiosi ai artelor românesti, Ilie Boca, Constantin Donea, Mihai Chiuaru, Dumitru Bolboceanu, Mihai Grecu (postmortem), Sergiu Cuciuc, viceprimarul Radu Ababei, Vilica Munteanu, Petru Bejan, Dionis Puscuta, a primit Diploma si Medalia Aniversare „Saloanele Moldovei – 25” si Laudeta Sechelariu, presedintele Ziarului Desteptarea, pentru sprijinul acordat si mediatizarea permanenta a acestui important eveniment artistic. De asemenea, in acelasi cadru au mai primit insemnele Saloanelor institutii locale si centrale din cele doua tari.
Darul organizatorilor bacauani, pentru colegii si prietenii din Chisinau a fost un recital de pian sustinut de Alexandru Catalin Stanescu si un concert de muzica populara cu Ansamblul “Busuiocul”, condus de maestrul coregraf Petre Vlase.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri