A doua parte a anului 2015 a adus majorari de salarii bugetarilor din toate sectoarele: administratie, sanatate, invatamânt. Pentru angajatii din primarii chiar s-au produs, iar pentru ceilalti sunt in faza de promisiuni.

In administratie, conform OG 27, salariile pot fi marite cu doua conditii: institutiile sa se incadreze in bugetul aprobat la inceput de an si sa nu depaseasca plafonul de salarii stabilit de Directia de Finante. Consiliul Judetean (CJ) Bacau nu a majorat imediat salariile din cauza ca nu se incadra in plafon.

Prin urmare, a trebuit sa astepte ordinul Ministrului Finantelor, care a modificat plafonul. “S-a acordat o crestere de 12 la suta tuturor angajatilor CJ Bacau, precum si celor din institutiile aflate in subordinea CJ Bacau”, a declarat Angela Bogea, director la Resurse Umane. Mai putin celor din Spitalul Judetean de Urgenta, institutie finantata prin Casa de Asigurari de Sanatate. Cresterile salariale nu au acoperit, insa, toate pierderile suferite in mandatul trecut. “Guvernul Ponta ne-a dat 25 la suta, dar nu ne-a dat inapoi tot ce ne-a taiat Guvernul Boc: sporurile, orele suplimentare, salariile de merit, al 13-lea salariu, premiul de 2 la suta”, arata Angela Bogea.

PUBLICITATE

„La lefurile astea nu sta nimeni!”

Si primariile au avut dezlegare sa majoreze salariile cu 12 la suta, ceea ce au si facut in speranta ca “poate asa nu ne mai fug angajatii!” Chiar daca au buget mic, suma nu reprezinta mare lucru in raport cu alte cheltuieli.

“A demisionat un salariat de la serviciul de cadastru si am folosit banii ramasi pentru a acoperi aceasta crestere. Dar nu aici este efortul bugetar, noi suntem 60 la suta fata de schema de personal, mai exact 15 angajati in loc de 26”, arata Gheorghe Andries, primarul comunei Plopana. Suma necesara acoperirii celor 12 procente este de 4.500 de lei/luna.

“Oamenii se bucura de oricât! Nu au mai crescut salariile din 2010. La lefurile astea nu sta nimeni. Suntem obligati prin lege sa angajam auditor, specialist in mediu si ecologie, specialist in cadastru, dar nu se prezinta nimeni la concurs”, arata Constantin Radulescu, primarul comunei Asau. A incheiat contracte cu un asistent medical si un asistent social in cadrul proiectului UNICEF, dar primul a renuntat.

“A semnat, dar nu a mai venit!” spune edilul, suparat. Primarii din mediul rural spera ca dupa aceasta majorare si dupa aparitia legii salarizarii tinerii nu vor mai fugi “la oras“ sau “in privat”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ