11 septembrie 2024
HomeActualitateSalariile din Bacău, cu 1000 de lei sub media națională

Salariile din Bacău, cu 1000 de lei sub media națională

Conform cifrelor publicate de Direcția Județeană pentru Statistică Bacău, salariul mediu brut la nivelul județului a fost, în decembrie 2022, cu 964 de lei sub salariul mediu la nivel național. Este cea mai mare diferență înregistrată atât în cifre absolute, cât și ca procent din ultimii șapte ani. Mai mult, valoarea reală a salariului a scăzut clar pentru prima dată în ultimii opt ani.

Cifrele sunt cât se poate de proaste. Chiar dacă la nivel nominal, cei 6.143 de lei, cât reprezintă valoarea salariului mediu brut la nivelul județului reprezintă dublul valorii din 2016, valoarea se află mult sub media pe țară iar diferența dintre salariul mediu brut la nivelul Bacăului și cel pe țară este de 964 de lei (-13,6%) față de 368 de lei (-11,3%). Doar în 2015 procentul a fost mai mare, de -21,4% pentru un salariu mediu brut la nivel de județ de 2.303 lei.

În privința valorii reale a salariului, adică raportat la rata inflației, salariul mediu net la nivelul județului a fost, în decembrie 2022, mai mic cu 6,1% față de decembrie 2021. Ceea ce ne duce la concluzia îngrozitoare că, deși, în decembrie 2022, salariul mediu brut a crescut cu 458 de lei, în realitate, un salariat din județ a putut să cumpere mai puțin decât cu banii pe care i-a încasat cu un an înainte.

Având în vedere că Bacăul are al doilea cel mai mare salariu mediu din Moldova, după Iași, în celelalte județe, situația este și mai dramatică. În Botoșani, Neamț, Vrancea și Suceava, salariul mediu brut este cu 1800-1900 de lei mai mic decât media națională.

Ce înseamnă asta?

Există o corelație între creșterea salariului mediu din Bacău și diferența față de salariul mediu național, deoarece acestea sunt două variabile care sunt strâns legate între ele. În general, o creștere a salariului mediu din Bacău ar putea indica o îmbunătățire a economiei locale, iar o reducere a diferenței față de salariul mediu național ar putea sugera o convergență economică între Bacău și restul țării.

În schimb, o reducere a salariului mediu din Bacău și/sau o creștere a diferenței față de salariul mediu național ar putea indica o situație economică dificilă sau o criză economică în zonă. Această corelație poate fi influențată de o serie de factori, cum ar fi politica fiscală, investițiile, industria și condițiile generale ale economiei naționale și internaționale.

Câteva concluzii

– Salariul mediu din județul Bacău a crescut semnificativ în perioada 2015-2018, cu o creștere medie anuală de aproximativ 14%.

– În perioada 2018-2021, creșterea salariului mediu din Bacău a încetinit și a devenit mai mică decât creșterea salariului mediu național.

– În 2022, salariul mediu net din Bacău a scăzut semnificativ, cu 6,1%, comparativ cu anul anterior, ceea ce poate indica o situație economică dificilă sau o criză economică.

– Diferența dintre salariul mediu din Bacău și salariul mediu național a fluctuat în această perioadă, dar a rămas în general negativă, indicând o situație economică mai dificilă decât media națională.

 



Alte titluri
Alte titluri

Pierre de Ronsard, amicul de peste veacuri al lui Vasile Alecsandri

Oarecum o noutate terminologică Dicţionarele limbii române (DEX, MDA, NDULR,...

Grădinița Benthal și-a deschis porțile

GRĂDINIȚA BENTHAL și-a deschis porțile într-o atmosferă de sărbătoare,...

Amendă de 40.000 de lei pentru o firmă de dezmembrări auto

Echipa de la Garda de Mediu Bacău - Comisariatul...

Ultimele știri

spot_img