20 aprilie 2024
ActualitateSalarii marite pentru profesori. Doar pe hartie

Salarii marite pentru profesori. Doar pe hartie

Cadrele didactice au câstigat in instanta plata drepturilor salariale.

Aproape 90 la suta dintre cadrele didactice din sistemul de invatamânt bacauan au dat în judecata consiliile locale pentru a primi majorarile salariale cu 50 la suta, conform Legii 221/2008. Majoritatea lor au deja in mâna sentinte favorabile ale instantelor prin hotarâri definitive si irevocabile. De cealalta parte, primariile din judet recunosc aceste hotarâri, dar spun ca vor da banii doar când ii vor si avea. In judetul Bacau sunt 7.719 de cadre didactice.

Instanta a hotarât: “obliga pârâtul la calcului si la plata diferentelor de drepturi salariale neacordate, rezultate din neaplicarea Legii 221/2008, reprezentând diferenta dintre drepturilor salarile efectiv incasate si cele cuvenite reclamantilor, in conformitate cu prevederile legale, incepând cu data de 01.11.2008 si pâna la 31.12.2009, sume ce vor fi actualizate cu coeficientul de infractie pâna la data efectiva a platii, in functie de perioada lucrata de reclamant. Obliga pârâtul (consiliul local, n.r.) sa asigure sumele necesare acestor plati. Hotarârea este definitiva si executorie”. Asa arata sutele de hotarâri judecatoresti primite de cadrele didactice din intreg judetul care au dat in judecata consiliile locale prin care si-au cerut drepturile salariale prevazute de lege. Totul in baza legii invatamântului (art.167) care arata ca primarul este ordonator principal de credite, iar directorul unitatii de invatamânt este ordonator tertiar. Actiunea a fost inaintata de Sindicatul Liber din Invatamânt (SLI) – filiala Bacau.



Diferente de 80 pâna la 150 de milioane lei vechi

“Sunt 239 de astfel de dosare. Pentru majoritatea lor avem deja hotarâri definitive, iar altele sunt inca pe rol. Legea a fost de partea noastra, de aceea si instanta ne-a dat câstig de cauza. Trebuie recalulate imediat aceste drepturi. Vorbim de diferente salariale si de 80 de milioane lei vechi/ persoana, dar sunt cadre didactice care au de primit si 150 de milioane”, a explicat Manole Chiriac, lider SLI Bacau. Demersurile sunt incepute de sindicalisti inca din lunile august-septembrie 2009. Mai mult, odata câstigate aceste procese, drepturile salariale marite intra in vigoare si pentru anul 2010, conform Lg. 330/2009 care prevede ca salarizarea in sistemul de invatamânt incepând cu 1 ianuarie 2010 este aceeasi cu cea de la 31 decembrie 2009. “Practic, in acest fel, noile drepturi salariale câstigate in instanta sunt aceleasi si pentru anul in curs. Pentru acest lucru vom face noi actiuni in instanta pentru a obliga pe toti, de la directori si contabili, pâna la primari, sa recalculeze si da acorde salariile corecte. Altfel nu este nici legal si nici moral”, mai spune Chiriac.

Dusi cu “zaharelul” din ordonante in ordonante

De la nivel central, explicatiile au fost tot timpul contradictorii. A aparut mai intâi OUG 71/2009, prin care se stabilea ca aceste dreptru vor fi platite esalonat, in transe de 34 la suta din valoarea hotarârii judecatoresti devenita titlu executoriu, în 2010, 2011 si 2012. “Nu s-a aplicat”, arata liderul de sindicat. A fost emisa apoi o alta Ordonanta de Urgenta 18/2010, prin care plata sumelor prevazute prin aceste hotarâri judecatoresti se va realiza esalonat în 2011, 2012 si 2013. “Si aceasta ordonata a cazut, pentru ca intre timp a fost emisa alta”, continua Manole Chiriac. Este vorba de OUG 45/2010, care arata ca plata de va face abia din 2012 pâna in 2014. “Ce sa mai credem?, se mai intreaba reprezentantul profesorilor. Oricum, cu totii suntem decisi sa mergem pâna la capat.” Esalonarea la plata a fost argumentata de guvernanti, si in acest caz, prin fondurile limitate si riscul depasirii deficitului bugetar.

Oricum primariile nu au bani

Edilii sustin ca se afla intre ciocan si nicovala, majorarea salariilor cadrelor didactice depinzând mai mult de factori externi decât de vointa primarilor sau a CL. “Daca e hotarâre judecatoreasca, nu avem ce face, suntem obligati sa o punem in aplicare, declara Guta Stiuca, edilul din Parincea. Deocamdata nu avem bani. Ne-au luat 25 la suta din buget acum doua luni, când au dispus reducerea cheltuielilor. Când vom avea le vom da. Poate in 2011.” Pentru unele primarii, ar insemna un efort urias, chiar daca plata s-ar face esalonat. De exemplu, fondul de salarii pe o luna al cadrelor didactice din Secuieni este de 500 de milioane de lei vechi, iar suma de restituit pe 12 luni ar fi de 3 miliarde. Edilii nu sunt impotriva aplicarii hotarârilor judecatoresti, cu atât mai putin impotriva drepturilor cadrelor didactice, dar arata ca e putin probabil sa le poata satisface cerintele. “Si daca au câstigat in instanta ce? Eu nu am bani sa platesc facturile, de unde sa mai iau bani pentru profesori? Nu e vorba de rea-vointa, ci de saracie. Pe de alta parte, Directia de Finante Publice ne-a avertizat ca nu cumva sa facem aceste plati. Deocamdata nici nu avem de unde”, afirma Margareta Luncanu, primarita din Secuieni.

In peste 30 de astfel de litigii este implicat si Consiliul Local Bacau, in actiuni inainte de SLI Bacau. Acestora li se adauga si altele deschise in nume propriu de catre profesorii bacauani. Toate procesele sunt in legatura cu punerea in aplicare a Legii 221 referitoare la majorarea salariilor incepând cu luna octombrie 2008. Pentru ca scolile nu au venituri proprii, legal, ar trebui ca orice activitate financiar-contabila sa se desfasoare in baza unor contracte incheiate intre parti, respectiv directorul de scoala si consiliul local. “Aceste contracte-cadru lipsesc insa cu desavârsire. De aceea si pentru Bacau, dar si pentru toate situatiile din judet ne-am indreptat impotriva principalilor ordonatori de credite, primaria si consiliul local”, a mai explicat liderul SLI Bacau. “Primaria nu are niciun fel de culpa in situatiile de acest gen, ea nefiind decât un intermediar intre scoli si centrele bugetare, pe de o parte, si bugetul de stat, pe de alta parte. Culpa trebuie cautata la cei care intocmesc statele de plata!”, a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvânt al Primariei Municipiului Bacau.

Edilii raspund penal

Alti primari merg pe decizia instantei: “Refuzul de a pune in aplicare o hotarâre judecatoreasca reprezinta caz penal, arata Vasile Rata, edilul comunei Balcani. Nu putem sa o ignoram. E criza si nu ne convine, dar suntem obligati sa le dam acesti bani.” Unii vor plati, altii spun ca vor astepta executarea silita. Viorel Ilie, primarul municipiului Moinesti, arata ca situatia e foarte complicata. “Când vom avea hotarârea judecatoreasca definitiva si irevocabila o vom pune in aplicare, arata Viorel Ilie. Banii va trebui sa-i bugetam intâi. Una dintre institutiile care aproba bugetul este Directia de Finante Publice, iar aceasta ne-a atentionat deja asupra incadrarii in buget. Noi suntem prinsi la mijloc.” E adevarat, neaplicarea hotarârii judecatoresti se sanctioneaza penal, dar “si pentru neincadrarea in chetuielile bugetare, conform OG 64, raspunde penal ordonatorul de credite.” Prin urmare, primaria va trebui sa prinda aceste cheltuieli in bugetul pe 2011, iar bugetul sa fie aprobat de CL, apoi de DGFP. Si nu e tot: va trebui ca hotarârile CL de constituire a bugetului pe 2011 sa nu fie atacate de prefect in contencios, ceea ce e putin probabil deoarece Institutia Prefectului reprezinta Guvernul in teritoriu si asigura respectarea legilor. Or decizia de a nu majora salariile, ca si cea privind reducerea cheltuielilor, apartine Guvernului.
Roxana Neagu
Silvia Patrascanu

“Peste tot ne lovim de directori, contabili si Inspectoratul Scolar. Nu este corect ca fiecare sa dea o interpretare proprie acestor hotarâri si, in fiecare caz, in mod diferit.”
Manole Chiriac, lider SLI Bacau

“Prin aceste hotarâri câstigate de noi, pe transe de vechime si alte drepturi, pe zona noastra ar trebui incasate sume enorme care se ridica la 13.116.455 lei noi.”
prof. Victor Ciochina, lider de sindicat zona Onesti

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri