19 aprilie 2024
SportSaga Sporturilor

Saga Sporturilor

Nu ISU Bacau a inchis Sala Sporturilor, ci DSJ, pentru a evita o amenda “de un miliard”. Pâna la reglementarea deficientelor de la arena pe care o administreaza, DSJ intâmpina o alta problema majora: lipsa documentatiei pentru obtinerea unei noi autorizatii de securitate la incendiu

Solutie amiabila?

Sala Sporturilor din Bacau ramâne inchisa. Asta e clar. Asta si cronologia faptelor. Neclar este când si in ce conditii se vor deschide din nou portile arenei. Georgel Cojocaru, directorul Directiei pentru Sport a Judetului, care are in administrare sala, avanseaza ideea unui compromis: deschiderea sa doar pentru antrenamente. Sau pentru antrenamente si pentru meciuri care sa se joace cu un numar redus de spectatori. “Voi purta chiar azi o discutie cu cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Poate gasim o solutie amiabila, mai ales ca am remediat o parte din nereguli. Sa ni se dea un termen limita, iar pâna atunci noi sa ne putem desfasura activitatile in Sala”, spune Cojocaru. Pâna la gasirea unei solutii amiabile- daca se va gasi- sa parcurgem, in ordine cronologica, faptele care au dus la inchiderea Salii Sporturilor. Fapte care ne arata ca DSJ si nu ISU a decis inchiderea salii. Pe rând, acum.



O lamurire

Pe 30 octombrie are loc incendiul de la clubul bucurestean “Colectiv”, soldat, pâna in momentul de fata, cu 56 de morti. Tragedia duce la modificarea unor prevederi legislative referitoare la apararea impotriva incendiilor: Hotarârea nr.915/ 2015 si OUG nr.52/ 2015. Noul cadru legislativ permite ISU sa inchida locatiile in care se constata incalcarea reglementarilor privind siguranta la incendiu. Paranteza cu aspect de lamurire generata de articolul publicat ieri de “Desteptarea”, in care ne intrebam de ce ISU nu batea cu pumnul in masa la meciurile internationale ce aduceau in Sala mii de insi. Lamurirea vine de la colonelul Ion Mihalache, inspector sef la ISU Bacau: “Practic, la sedintele tehnice ce precedau meciurile internationale noi nu aveam cadrul legal pentru a interzice desfasurarea jocurilor in cazul in care am fi constatat deficiente pe zona noastra de activitate”. OK, e limpede.

Avertismente si amenzi

Inchidem paranteza. Si continuam sa insiruim faptele. Pe 12 noiembrie, ISU efectueaza un control la Sala Sporturilor. In urma neregulilor constatate se dau patru avertismente si doua amenzi. Totodata, administratorilor Salii li se pune in vedere luarea mai multor masuri care sa remedize deficientele constatate. Instalatii de desfumare, panouri standardizate, usi de panica, degajarea unor materiale inflamabile, lista e mai lunga. Vineri, 13, la Sala Sporturilor are loc sedinta tehnica cu reprezentantii Inspectoratului de Jandarmi a Judetului in vederea pregatirii meciurilor de duminica (CSSM -Cimentul Bicaz) si luni (Stiinta – CSM Târgoviste). IJJ anunta ca, in cazul in care ISU nu-si asuma responsabilitatea pentru evenimentele sportive programate, isi declina, la rândul sau, competenta. ISU nu-si asuma responsabilitatea. Iar IJJ face pasul in spate.

DSJ a pus lacatul

Ajunsi aici, e clar ca meciurile nu se pot disputa. Georgel Cojocaru anunta cluburile in cauza. Si trimite apoi o adresa catre ISU prin care isi asuma, “pe proprie raspundere” inchiderea Salii Sporturilor pâna la remedierea defectiunilor. Prin urmare, lacatul e pus de DSJ! “Daca nu luau ei aceasta masura, am fi luat-o noi. Daca nu vineri, atunci luni. Sau marti”, confirma purtatorul de cuvânt al ISU, capitanul Andrei Grecu. “In plus, riscam si ditamai amenda care se aplica atunci când iti pun cei de la ISU sigiliul. Si stiti cât e amenda? Un milliard de lei vechi”, precizeaza directorul DSJ, care continua sa se bata cu mâna peste buzunar: “Si asa vom avea cheltuieli serioase pentru a reglementa toate disfunctionalitatile care sa ne permita redeschiderea salii”.

O documentatie lipsa

Cheltuielile incep cu aducerea unui expert, care sa faca un scenariu la incendiu. Apoi, vor veni celelalte investitii. Câte vor fi ele: amenajarea cailor de aerisire a fumului, panouri standardizate pentru indicarea cailor de evacuare, usi speciale etc. “Partea proasta e ca in Moldova exista doar doi experti de acest gen. Ne dam, insa, peste cap, pentru a aduce cât mai curând unul”, spune Georgel Cjocoaru, care se confrunta si cu o alta problema majora. Una pe care banii nu o pot rezolva: autorizatia de securitate la incendiu pe care o are Sala Sporturilor nu este insotita si de documentatia aferenta. Iar aici e marea buba!. “Este vorba de proiectul constructiei si de toate modificarile operate de-a lungul timpului la Sala. Fara aceasta documentatie, noi nu putem elibera o noua autorizatie”, precizeaza capitanul Andrei Grecu. “De unde sa luam toate actele pentru documentatie? S-au pierdut”, da din umeri Cojocaru, care argumenteaza: “Sa nu uitam ca Sala Sporturilor a fost construita in 1974”. Si s-a inchis in 2015; nici asta n-o putem uita.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri