“Să vină să vă ia”

3

Cine mai dorește să strige în piața publică “DNA să vină să vă ia” să facă bine, înainte de a da drumul la strigături, să studieze cazul judecătorului Toni Greblă, nevoit să demisioneze, în urma presiunilor “statului de drept”, din funcția de la Curtea Constituțională.

Cazul datează de acum câțiva ani, după ce Curtea a respins, încă o dată, așa-zisele “Legi BigBrother”, cerute de serviciile secrete pentru a spiona populația. Imediat după a doua respingere a legii, au fost emise 45 de mandate de percheziție pentru casele și computerele prietenilor lui Toni Greblă, apoi, a doua zi, a fost luat cu mandat de aducere la DNA, deși mandatul de aducere este o procedură extraordinară. I s-a montat aparatură de înregistrare audio-video în toate încăperile locuinței, inclusiv în baie.

Dar la dosarul cauzei în care a fost urmărit judecătorul nu exista nimic nici din cele 45 de percheziții și nici din timpul celor patru luni de supraveghere, semn că totul a fost doar o vânătoare în orb: poate o ieși ceva-ceva din supravegherea asta.

PUBLICITATE

Până la urmă, judecătorul decide să demisioneze de la Curtea Constituțională, prilej cu care instituția emite un comunicat în care precizează că demisia a fost provocată de presiunile exercitate ca urmare a îndeplinirii funcției.

Dacă adunăm unu și cu unu și facem totalul, ajungem la o concluzie tragică: a fost un alt spectacol de sunet și lumină cu ajutorul căruia anumite instituții ale statului au pus presiune pe Curtea Constituțională pentru a adopta pachetul de legi pentru supravegherea populației.

Pentru că, nu trebuie să uităm, până la urmă, legile BigBrother au fost declarate a fi în regulă. Dar pentru asta, un judecător al celei mai importante instanțe a unei națiuni a fost luat pe sus de acasă și dus cu girofaruri și sirene la DNA, unde a fost plimbat cu catușe la mâini prin fața presei chemate dinainte ca să asiste la show, i s-a răscolit viața privată, a fost reținut pentru 24 de ore și dus în în fața judecătorilor pentru a fi arestat.

Toată această desfășurare de forțe a avut la bază denunțul unei persoane care nu-l cunoștea pe Toni Greblă și care a spus că un prieten i-a cerut să redacteze un contract pentru vânzarea a 50 de capre. Faptul că judecătorul nu avea capre pe care să le vândă nu a contat; faptul că nu a mai existat nici o altă probă care să susțină această teorie nu a constituit o piedică în calea anchetei. După doi ani, procesul încă e în faza administrării probelor la prima instanță.

Mi-e teamă să trag o concluzie din acest caz. Poate sunt doar niște coincidențe. Poate nu așa se lucrează în “statul de drept”. Poate judecătorilor de la Curtea Constituțională li s-a părut că instituțiile de forță ale statului fac presiuni. Poate, de fapt, trăim în cea mai bună din toate lumile posibile și nu ne dăm seama…

Sau poate, în loc să ne dorim mai multe cătușe ar fi cazul să ne dorim mai multă transparență, mai multă democrație, mai multă responsabilitate.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

 1. Problema e că cei mai mulți milionari sunt creați din afaceri cu statul sau chiar de o viață bugetari. De la Constituție în jos tot ceea ce a fost făcut pe partea legislativă s-a dat cu scopul ca ei să fie acoperiți, ca mereu să existe o “portiță de scăpare”, o “excepție de neconstituționalitate” la furturile lor. De ce nu avem legea ilicitului abrogată cu primul pachet legislativ în primele luni ale lui 1990? De ce în UE (nu e cazul Rusiei) celelalte țări o au? Pentru că România are “specificul” ei când vine vorba de “infractori la 100 de persoane” şi mai ales în aparatul bugetar….aşa că, dacä la alții merge cu “mai degrabă 100 de hoți liberi decât un nevinovat în puşcărie” noi chiar avem procentele astea în realitate.

 2. Aha, am inteles, pentru ca Romania e” altfel”, nu mai trebuie sa ne obosim cu chestiuni aberante cum ar fi legalitatea, prezumtia de nevinovatie, respectarea drepturilor omului si asa mai departe. Pai eu zic ca, pentru a eficientiza lucrurile, nici procese sa nu mai facem, ca se pierde timpul degeaba. Da-i incolo de judecatori, punem direct procurorul sa pronunte condamnarea, ca daca i-a arestat, cu siguranta sunt vinovati. Sau, mai degraba, ce atata procurori? Ii impuscam pe strada, ca in Filipine, sa stim o treaba…

  Acum, serios, dvs. auziti ce aberatii sustineti?

 3. România e „altfel” doar în măsura în care fiecare țară e „altfel”; fiecare țară are un popor, o limbă, tradiții, obiceiuri, de regulă în cadrul unor granițe bine stabilite. De aceea să spui despre orice țară că e „altfel” e nu numai un pleonsam, ci un sofism menit să inducă anumite prejudecăți…
  România nu este o țară de hoți, corupți, leneși, așa cum ni s-a inoculat multora dintre noi. Doar că hoții și corupții noștri nu sunt atât de versați ca cei din auto-intitulata lume civilizată, care au experiență de sute de ani în a face ca toate hoțille și crimele pe care le săvârșesc să pară acte de caritate și … o mână de ajutor întinsă celor mai nefericiți și mai necivilizați decât ei…
  Cei care cer justiție cu orice preț dar își înjură țara și semenii din zori și până-n seară, nu ar trebui oare să probeze în fața instanței aceste afirmații? Sunt curios cum vor demonstra că părinții, bunicii, prietenii și colegii mei sunt mai toți hoți și corupți? Știu, desigur, cu ce răspuns vor veni: vor spune că ei se referă doar la cei corupți, de care au auzit la televizor sau au citit pe fakebook, și nu la oamenii nevinovați… În cazul aceste ar trebui doar să afirme că cei corupți sunt corupți și hoții sunt hoți… adică o banalitate de genul „Steaua-i Steaua”…. Și eu sunt român, mama mea și tatăl meu la fel, ca și mii de oameni pe care îi cunosc, și încep să nu mai suport să aud că suntem numiți hoți de oameni care nu ne unosc și repetă ca papagalii sloganuri pe care le aud la televizor.
  Dacă toți românii sunt hoți, nu sunt oare și cei de la denea? Atunci să strige: „Denea să vină să se ia…” Sau pe ei trebuie să ia altcineva? Cine anume și când anume?

LĂSAȚI UN MESAJ