Sincer, mie îmi place când orașul se animă, când văd că se întâmplă ceva în zilele de weekend (și nu numai). Mi-e drag să-mi văd concitadinii ceva mai relaxați, cu mințile departe de tumultul cotidian. Am observat asta mai ales atunci când băcăuanii merg la teatru, la concerte, la cinema ori la o simplă plimbare prin parc.

Cred că tocmai astfel a și apărut tipul ăsta de petrecere a timpului liber, știut fiind că astfel de activități îi fac pe oameni mai prietenoși, mai înțelegători cu cei din jur. Inevitabil îmi aduc aminte de sărbătorile de-acum 20 de ani și mai bine, când se înghesuiau oamenii, dar mai ales firmele de tot felul să ajungă în Bacău, de hram sau cu alte ocazii asemănătoare.

Nu mă declar un susținător al bâlciurilor, dar parcă era altcumva pe-atunci. Dincolo de faptul că edilul din acele vremuri avea stofă de gospodar, mă gândesc și la câți producători de bere, de exemplu, ajungeau să-și vândă marfa, în corturile acelea personalizate, cu sigla fiecăruia, și, culmea!, la un preț decent, inclusiv pentru clienți. Parcă îți mai venea să stai ore în șir pe băncile alea lungi, fără să te plictisești. Uneori, te-apuca noaptea sorbind din pahar licoarea aurie. Acum, nu știu, poate c-am îmbătrânit sau altceva, dar nu mă mai simt deloc atras de oferta ce mi se arată în fața ochilor.

E drept c-aș fi preferat un altfel de divertisment, ceva mai organizat și într-un spațiu mai bine amenajat, eventual într-o altă locație, mai prietenoasă decât zona bazinului de înot; și, poate, combinat cu alt soi de activități. Habar n-am, nu-s specialist, dar poate că bine ar fi fost să se facă un sondaj printre băcăuani, pentru a se afla cam cum le-ar plăcea lor să se distreze în weekend sau în timpul liber.

Eu, de exemplu, mi-aș fi dorit să văd insula de agrement în oferta actuală. Sunt convins că nu-s singurul care crede că asta ar fi fost varianta ideală. O să fie, n-am nicio îndoială. Pân-atunci, zic să ne bucurăm de ce avem, să fim sănătoși și la pungă groși, s-ajungem să petrecem hramul Bacăului mulți ani de-acum încolo, că…necazul vine, vorba unui mucalit.