E limpede că postul creştin este greu de ţinut. De majoritatea creştinilor. Cu atât mai mult, de cei care nu sunt obişnuiţi să urmeze nişte reguli. Ca să nu mai vorbim de postul Paştelui, care, s-a văzut, este şi cel mai lung şi cel mai greu de peste an. Fiindcă, nimănui nu-i place să se reţină de la a face ceva ce-i place.

Problema, cred, ar fi fost relativ simplă dacă, pe lângă abţinerea de la anumite alimente, postul nu ar mai fi presupus să te înfrânezi şi de la alte chestii, mult mai grave. Bunăoară, din punct de vedere biblic, postul înseamnă să te abţii de la mâncare, băutură, somn, adică exact de la ce este legat de trup. Şi asta tocmai pentru a te putea concentra pe creşterea spirituală, pentru a-L glorifica pe Dumnezeu.

Aşadar, reţinerea de la mâncăruri şi băuturi trebuie însoţită şi de reţinerea de la gânduri, pofte, patimi şi fapte rele. Dacă stai şi te gândeşti, până la urmă, postul nu a dăunat nimănui. Pe deasupra, este o chestie inteligentă şi cât se poate de actuală. Să ne gândim un pic la ce dezastru este în întreaga piaţă alimentară, unde găseşti produse care mai de care mai…nocive. Cei mai responsabili dintre noi s-au tot uitat la scrisul îngrămădit de pe etichete, din dorinţa de a nu se dedulci cumva în postul Paştelui.

Chiar şi ei, de multe ori, aproape că nu mai ştiu ce să consume, întrucât nimic din oferta de pe piaţă nu este tocmai ok. Ştiu, unii ar spune că ai la dispoziţie fasole, cartofi, legume, conserve de casă etc. Da, dar nu şi timpul necesar pregătirii meselor zilnice, lumea fiind cumva pe repede înainte.

Aşa că, de cele mai multe ori, cumperi un covrig-doi de la chioşcul din colţ sau dai o fugă la supermarket de unde îţi cumperi o zacuscă ori un pate vegetal tartinabil, evident, pline de E-uri. Rămâne, însă, cea de-a doua parte a regulilor din Post: să fii Om. Să încerci măcar să fii altfel decât în restul anului. Să nu-l mai înjuri pe vecinul care ţi-a ocupat în mod samavolnic locul unde-ţi puneai tu de obicei maşina, să nu îţi mai vorbeşti de rău colegul care te-a pârât şefului sau să te milostiveşti la apariţia unui necăjit aflat în suferinţă.

Să fim „altfel” e mai dificil decât să nu mănânci o zi întreagă. Lui Dumnezeu Fiul nu i-a fost greu să se sacrifice pentru umanitate. Asta să nu uităm.