Luni, la conferinta de presa de la Teatrul Municipal “Bacovia” am aflat cu ce piesa se deschide stagiunea teatrala 2015-2016. Vestea buna ar fi ca va fi o premiera, asa cum sta bine oricarui teatru care se respecta: “Moara cu noroc”, dramatizare dupa nuvela lui Ion Slavici, spectacol care face parte din Programul “Teatru din repertoriul scolar”.

Spectacolul, au tinut sa precizeze managerul teatrului si actorii prezenti la conferinta, nu se adreseaza doar tinerilor, elevilor, ci tuturor vârstelor, el, spectacolul , are de toate: drama, coruptie, batai, dragoste etc. fiind, in acelas timp o invitatie la lectura/relectura a nuvelei. Punct. Drama lui Slavici, scrisa acum 100 de ani, este actuala, se poate citi in cheie contemporana; toata lumea o stie.

Va fi, suntem asigurati, un spectacol care ar putea fi prezentat la festivaluri, teatrul bacauan având astfel posibilitatea sa se masoare (!) cu alte teatre din Capitala, din tara. Nu avem motive sa nu fim de acord cu managerul teatrului, om de teatru, regizor, actor, scenograf. Nu despre acest aspect este vorba.

PUBLICITATE

Personal, dupa “cavalcada” din vara, când (Nota Bene!) pe scenele bacauane au evoluat peste 60 de trupe de teatru din tara si din strainatate, cu repertorii dintre cele mai diverse, cu piese si spectacole de colectie, apreciate, aplaudate, bisate, de miile de spectatori care au dat navala la teatru, in care au evoluat mari artisti ai tarii, de la cele mai cunoscute teatre, sincer m-as fi asteptat ca “municipalul” sa debuteze, in actuala stagiune, cu un Caragiale, cu un Shakespeare, cu Hausvater, Boroghina etc., cu un actor-doi cu nume in teatrul românesc.

Asa cum a promis managerul Anca Sigartau, cu ceva timp in urma. Sa ne intelegem, Slavici este unul dintre cei mai mari scriitori român, director de teatru, om al cetatii, “Moara cu noroc” a fost cu…noroc in literatura, pe scena si in filme, mai face parte inca din programa scolara. Nu despre asta este vorba, punerea in scena a nuvelei face cinste oricarui teatru, insa mai era timp, eu as fi debutat, ca despre debut este vorba, ca nou manager, cu un spectacol care, iertata sa-mi fie exprimarea, “sa rupa gura târgului”. Sper, totusi, ca “Moara cu noroc” sa joace acest rol.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ