Să ne informăm, deci, din surse oficiale. Din Raportul Curții de Conturi, care s-a uitat pe ce a cheltuit onor’ Guvernul nostru banii în vremea grea a stării de urgență. Curtea zice că țara a cheltuit 40 de milioane de euro pe 62.400 de persoane carantinate, adică o medie de 640 de euro de persoană sau puțin peste 3.000 de lei. Dar, hei, e vorba de medie, ceea ce înseamnă că există și sume mai mari.

Și iată că la București, o persoană carantinată a costat aproape 5.500 de lei. La Brașov, Giurigiu, Timiș, cam la fel. Curtea a descoperit și că s-au plătit sume imense pe servicii care n-au fost efectuate; adică s-a decontat cazarea fictivă. 114.000 de lei la Caransebeș pentru cazarea medicilor, cazare care nu a avut loc. În alte părți s-a plătit chiria de la data încheierii contractului și nu de la data efectivă a intrării în cameră, s-au plătit servicii neefectuate, tarife mai mari decât cele prevăzute de lege sau chiar s-a plătit cazarea celor care fugiseră din carantină și care ar fi trebuit să plătească din buzunar serviciile. Și pentru că suntem la acest capitol, știți cine sunt cei care au fost carantinați, da?! Exact, diasporezii veniți în țară și primiți de autorități fără controale, în vreme ce toate țările își închideau granițele.

În perioada celor două luni ale stării de urgență, România a cheltuit alte 20 de milioane de euro pe dezinfectanți. Dar cum?! Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că o primărie din județul Prahova a cumpărat dezinfectant cu 55 de lei litrul în condițiile în care firma furnizoare îl cumpărase cu doar 1 leu pe litru. O altă primărie din același județ a cumpărat, în loc de biocide, gel igienizant. Astea sunt doar câteva exemple.

Alte 40 de milioane de euro s-au cheltuit pe alocații de hrană, cazarea personalului din serviciile publice, măsuri pentru persoanele vulnerabile ori echipamente de protecție. Să pomenim de vânzarea măștilor la suprapreț între UNIFARM și Ministerul Sănătății? De măștile inutile vârâte pe gâtul spitalelor? De tunurile date de firmele prietenilor oamenilor politici, unele fără activitate sau cu obiect de activitate total diferit de comerțul cu măști sau combinezoane?

Deocamdată, Curtea de Conturi a zgâriat puțin nisipul. O cercetare exhaustivă ne-ar îngrozi. De aceea, probabil se va pune batista pe țambal. Nu dă bine înainte de alegeri să se vorbească de mânăriile făcute cu materiale sanitare. La bulău vor ajunge tot niște fraieri, băieții deștepți deja s-au acoperit cu hârtii.PUBLICITATE