Deunăzi, un amic m-a întrebat ce părere am despre candidatura (ex)prezentatorului TV Rareș Bogdan la Europarlamentare, din partea PNL. Mă cam grăbeam, așa că nu i-am răspuns. Sau, mai degrabă, am făcut-o destul de evaziv, ridicând din umeri. Îi răspund acum. În scris. Nu mi-a plăcut niciodată Rareș Bogdan. Așa cum nu mi-a plăcut vreodată Gâdea, ca să fiu înțeles.

De altfel, nu mă dau deloc în vânt după jurnalismul de factură militantă. Consider că el se încadra foarte bine în cercul trasat cu ajutorul unei monezi de o sută de lire italiene, laolaltă cu steaua în cinci colțuri.

Între timp, Brigăzile Roșii au dispărut. La fel și liretele. A apărut în schimb euro, moneda care nu doar că ține în viață jurnalismul militant, ci și îl propagă. Acolo unde nu mai face față ideologia, pune umărul banul: simplu, nu? Iată motivul pentru care, astăzi, acest tip de jurnalism este la el acasă și la TV, și pe bloguri, și pe facebook. Și, evident, face rău, deoarece el nu-ți permite să accepți erorile „alor tăi”.

După cum te împiedică să saluți calitățile „celorlalți”. Dacă Rareș Bogdan a decis să părăsească presa, este strict problema lui, cu toate că, știți cum se spune, „once a journalist, always a journalist”. Asta dacă partea cu „once” stă în picioare în cazul lui Bogdan. Din punctul meu de vedere, problema este însă alta.

Orientarea PNL-ului (sau al oricărui partid care face o asemenea alegere în context electoral, cum a fost și cazul PSD-ului cu Gabriela Firea ca primar general) către un om din afara partidului, pe care să-l mai pui și cap de listă este o dovadă clară a lipsei de soluții interne. Și, totodată, un vot de blam la adresa propriilor membri.

Păstrând proporțiile, este ca și cum, înaintea unui meci important, un antrenor decide să legitimeze ca vârf de atac un jurnalist sportiv doar pentru faptul că scrie bine despre fotbal și că lumea îl va întâmpina cu aplauze. Și, la urma-urmei, există cineva care nu se pricepe la fotbal și la politică? Poate de-aia o și dăm cu atâta usurință în bară. Și într-un domeniu, și în celălalt.