Ministerul Educației a publicat calendarul de desfășurare a examenului de bacalaureat pentru anul școlar 2018-2019. Conform acestuia, probele orale (competențele lingvistice de comunicare și competențele digitale) sunt programate în perioada 3-13 iunie 2019. Deci, nu în iarnă, în luna februarie, cum a fost în sesiunea anterioară, 2017-2018, pe o decizie care a fost luată tot de ministerul de resort la început de an școlar. O sesiune care a bulversat elevii de clasa a XII-a, ce au fost nevoiți „să împartă” astfel examenul de bacalaureat în două: în iarnă au susținut probele orale, iar în vară, pe cele scrise. În Bacău, a fost vorba despre circa 4.100 de liceeni.

Acum, se revine la forma inițială a desfășurării acestui examen național, care se va da în „întregime” într-o singură sesiune, cea de vară, programată între 3-13 iunie 2019 (probe orale), 1-4 iulie (probele scrise), 8 iulie afișarea primelor rezultate și 13 iulie, a celor finale. În aceste condiții, înscrierile pentru susținerea examenului în prima sesiune se fac în săptămâna 27-31 mai 2019, iar cursurile pentru clasele a XII-a și a XIII-a se vor încheia vineri, 31 mai.

Bineînțeles că este stabilită și sesiunea a doua a acestui examen, care va începe pe 21 august, cu probele scrise, apoi se vor desfășura și probele orale, iar rezultatele finale vor fi cunoscute pe 7 septembrie 2019.

La Evaluarea Națională, nicio modificare

În schimb, în calendarul de desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul şcolar 2018-2019 nu s-a produs nicio modificare.

Prima probă scrisă (la Limba și literatura română) a acestui examen va avea loc pe 18 iunie 2019, proba la Matematică va fi pe 20 iunie, iar ultima probă (limba şi literatura maternă – pentru elevii care studiază și în această disciplină) este programată în data de 21 iunie. Rezultatele finale vor fi publice pe 29 iunie, iar repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a este programată pentru vineri, 12 iulie 2019.

În continuare, media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere. Înscrierea la acest examen se va face între 3 și 7 iunie 2019, iar cursurile pentru clasele a VIII-a se vor încheia pe 7 iunie, cu o săptămână mai devreme față de celelalte nivele de studiu.

Alte articole