Asistentii sociali supravegheaza cazurile cu risc de abandon

In urma cu câtiva ani, la Maternitatea Bacau si in Sectia de Pediatrie, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, asa cum se intâmpla si in alte judete din tara, anual erau abandonati zeci de copii. Mamele, majoritatea foarte tinere, fugeau imediat dupa ce nasteau sau dupa ce copilul era internat, daca acesta era bolnav si avea nevoie de tratament. Nu prezentau documente de identitate sau isi dadeau date false, atunci când veneau la unitatea medicala, ceea ce facea ca munca de depistare a lor sa fie dificila.

Intre timp, lucrurile au fost puse in ordine. Toate mamicile sunt inregistrate cu buletinul pe masa si, poate cel mai important, un asistent social urmareste indeaproape cazurile vulnerabile. Care sunt acestea? Acele copile de doar 13 – 14 ani sau de cel mult 17 ani, care devin mame fara sa-si dea seama ce presupune acest rol.

„Avem foarte multe minore insarcinate, peste zece cazuri pe luna. In general, provin din familii dezorganizate sau din familii de romi si nu au mai mult de patru clase. Au fost fete care la 15 ani erau la al treilea copil. Sunt care nu vor sa aiba grija de bebelus, dupa ce-l nasc si aici intervenim noi. La fiecare, cautam apartinator, un tutore, o persoana majora cu care sa discutam si sa vedem ce se poate face.

Luam legatura cu parintii, cu familia extinsa si ii convingem sa ia bebelusii acasa, ca sa-i creasca. Sunt si mame care nici nu au documente de identitate, practic nu exista nicarieri si trebuie sa umblam sa-si faca acte”, explica Lucia Romedea, asistent social la Maternitatea Bacau.

Mama in urma unui viol

Daca se constata ca mama nu are conditii, atunci micutul este institutionalizat, adica crescut de un asistent maternal profesionist. De la inceputul acestui an, doar patru copii au fost abandonati, dintre care doi sunt gemeni, o fata si un baiat. Mamele n-au vrut sa mai auda de ei si in aceste conditii vor fi crescuti de parinti platiti de stat. Sunt si adolescente, care contrar imprejurarilor in care au ajuns mame, au vrut sa pastreze copilul.

„M-a impresionat o fata de 17 ani care a fost violata si in urma violului a ramas insarcinata. A dus sarcina la capat, a vrut sa pastreze copilul si il creste ea”, a mai spus Romedea. In acest an, in Maternitatea Bacau, s-au inregistrat 135 de nasteri din rândul minorelor, cu vârste cuprinse intre 13 si 17 ani, si nu vorbim doar de fete de la tara sau cu putina carte.

„Pentru fiecare caz in parte, trebuie sa te zbati, fiecare fata are povestea ei. Trebuie sa o consiliezi, sa discuti si cu familia, sa faci o mediere din care toata lumea sa iasa oarecum multumita. Eu, in multe situatii, ma pun in locul parintilor si ma gândesc ce as face eu. In final, este copilul lor si trebuie sa-l ajute. Satisfactia muncii noastre este atunci când rezolvam un caz. Ai, asa, o multumire sufleteasca”
-Lucia Romedea – asistent social

Din Maternitate in Centrul Maternal

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau vine in sprijinul mamelor respinse de familie sau a copiilor parasiti.

„Daca suntem anuntati de Matenitate sau de autoritatile locale ca exista riscul ca o viitoare mama sa-si abandoneze copilul, noi incercam sa prevenim acest gest, oferindu-i consiliere cu privire la rolul si responsabilitatile de parinte, consiliere juridica, psihologica si de asistenta sociala”, arata Marian Vatamanescu, purtatorul de cuvânt al DGASPC Bacau. Daca nu este reprimita in familie, Protectia Copilului o ocroteste in Centrul Maternal, unde invata sa-si hraneasca si sa-si ingrijeasca bebelusul, este ajutata sa obtina acte de identitate, daca nu are, sa dobândeasca o calificare si sa-si gaseasca un loc de munca.

Conform datelor DGASPC Bacau, in 2013 au fost abandonati patru copii: doi in Maternitate, unul pe scarile Sectiei de Pediatrie si unul intr-un lan de porumb, in zona Moinesti. Ultimul va fi adoptat in curând, familia care il ingrijeste acum fiind doritoare sa-l pastreze.

Geta Panaite
Silvia Patrascanu