26 aprilie 2024
ActualitateS-au pus bazele noului proiect privind mobilitatea personalului didactic și organizării rețelei...

S-au pus bazele noului proiect privind mobilitatea personalului didactic și organizării rețelei școlare

Peste 200 de inspectori școlari au fost prezenți, zilele trecute, la Iași, la o reuniune de anvergură națională. Bacăul a fost reprezentat la această întâlnire de prof. Ida Vlad, inspector școlar general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean, alături de prof. Oancea Cristina – consilier rețea școlară, plan de școlarizare, prof. Daniela Tarasă și Nicoleta Olaru – inspectori școlari pentru managementul resurselor umane.

La această consfătuire a fost prezentat proiectul Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în învățământul preuniversitar, pentru anul școlar 2019-2020, cu etapele sale privind constituirea posturilor didactice de predare, întregirea și completarea normei didactice de predare, transfer pentru restrângere de activitate, pretransfer, prezentarea noilor modificări legislative cu impact asupra încadrării și mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar. Totodată, s-au mai suspus atenției retrospectiva activităților privind organizarea rețelei școlare pentru anul școlar 2018-2019, precum și prezentarea noilor modificări legislative privind organizarea rețelei școlare pentru anul școlar viitor 2019-2020.

Lucrările consfătuirii au fost coordonate de către directorul general al Direcției Generale Management Preuniversitar din cadrul Ministerului Educației, prof. dr. Corina Marin, și directorul Direcției Generale Management Preuniversitar, de la aceeași instituție, prof. Adrian Marius Bărbulescu. Au mai participat, în calitate de invitați în cadrul activităților din agenda evenimentului, personalități consacrate în mediul educațional ieșean și național, precum secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației Naționale, prof. Ionel Florian Lixandru, prof. dr. Camelia Gavrilă, deputat în Parlamentul României și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților, prof. dr. Genoveva Farcaș, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași și fostul Ministru al Educatiei, prof. Liviu Pop, acum președinte al Comisiei pentru Învățământ din Senat, care au inițiat dezbateri pe baza tematicii prezentate, dar și privitoare la alte accente de interes din sfera educațională precum necesitatea elaborării unei noi Legi a Educației, reconfigurarea calendarului pentru mobilitatea personalului didactic și pentru examenele naționale sau modificarea regulamentului de inspecție a unităților de învățământ preuniversitar.



Activitățile din programul consfătuirii au trezit interesul unui număr semnificativ de oameni ai școlii implicați activ în actul decizional la nivelul sistemului de educație românesc, la acestea participând inspectori școlari generali adjuncți, inspectori școlari pentru managementul resurselor umane și responsabili cu atribuții în domeniul rețea școlară și plan de școlarizare în inspectoratele școlare din toate județele țării. Noile metodologii discutate la această întâlnire vor fi cunoscute în momentul în care vor face obiectul unor legi ce vor fi publicate în Monitorul Oficial.

„Consider că inițiativa Ministerului Educației Naționale de a se informa despre problemele cu care ne confruntăm în aplicarea metodologiei pentru fundamentarea cifrei de școlarizare, a rețelei școlare, respectiv a metodologiei pentru mobilitatea personalului didactic, cât și a ne consulta înainte de aprobarea acestor metodologii reprezintă pași importanți în susținerea unui demers educațional de succes.”
prof. Ida Vlad, inspector școlar general adjunct ISJ Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri