20 aprilie 2024
Actualitate S-au intors acasa: Medici care au ales Romania

S-au intors acasa: Medici care au ales Romania

In România, toata lumea se lamenteaza ca ne pierdem medicii. Este adevarat ca multi au fost atrasi de mirajul strainatatii. Unii s-au intors. Câtiva, dar foarte buni. Au rezistat tentatiilor financiare si au decis ca au o profesie care trebuie sa fie din nou respectata in tara lor. S-au intors acasa cu noi cunostinte, cu o mentalitate sanatoasa, cu ambitie dar si cu cerinte. Sunt tineri si hotarâti sa dea tot ce pot spre binele pacientului. Cu o conditie: sa li se asigure resursele de care au nevoie.

Cu ani in urma, Europa si-a deschis portile pentru medicii români. Foarte multi au profitat de aceasta oportunitate. Au gasit in strainatate alte conditii de munca, respect si recompensa financiara. Unii dintre tinerii medici au ales sa se intoarca in tara care i-a format. Dr. Adorian Biro, medic neurolog, s-a specializat la spitalul universitar din Oxford. „Am mers acolo cu sotia, dar ea era in alta localitate, la 200 de mile distanta. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu am ramas in Marea Britanie, desi am avut oferte. Apoi, acolo este greu sa ai viata sociala, sa legi prietenii. Am acumulat experienta, am invatat lucruri noi si ne-am intors acasa.” Dr. Biro a admirat sistemul sanitar englezesc, foarte bine organizat, in care fiecare angajat are responsabilitati clare si se bucura de respect din partea pacientilor si a statului.

„Lucrurile se vor schimba si la noi”

Unii medici au plecat de la inceput cu gândul de a reveni acasa. Stiau ca ii asteapta conditii de lucru mai dificile, pe bani mai putini, dar sunt gata sa infrunte provocarea. „Eu am privit plecarea ca pe un lucru temporar, ne-a marturisit dr. Irena Galinescu, medic anestezie-terapie intensiva (ATI), specializata la un spital din Luton, Marea Britanie. Familia mea ramasese in tara. Pot sa spun ca sistemul sanitar englezesc seamana cu al nostru: are nevoie de oameni. Diferenta este ca ei reusesc sa ii atraga. Pentru a sublinia o diferenta, gânditi-va ca intr-un spital englezesc, o asistenta de la ATI se ocupa de un singur bolnav, iar la noi chiar si de sase. Eu am incredere ca lucrurile se vor schimba si la noi.”



Se impune o grefa de mentalitate

Tinerii medici care s-au specializat in spitale din strainatate privesc acum sistemul sanitar cu luciditate. Nu se multumesc sa-l critice. Sunt decisi sa se implice pentru a aduce schimbarea in bine. Dr. Alexandru Anghelus, medic urolog, s-a specializat in Franta. I s-a oferit o prelungire de contract. „Nu am vrut. Aveam un contract cu Spitalul Judetean Bacau. Planurile mele de viitor includ acest spital. Este important sa ai o experienta in strainatate in orice moment al formarii tale ca doctor, ca student, rezident sau specialist. Sunt foarte multi specialisti români care lucreaza in strainatate. Daca s-ar intoarce mai multi, in toate domeniile, cu alta mentalitate, cu alt ritm de lucru, s-ar schimba multe si mai repede la noi.”

Ne zgârcim si pierdem

Dr. Anghelus a constatat ca sistemul sanitar francez stie unde sa faca economie. „Trebuia sa pun o sonda unui pacient. Am rugat o asistenta sa ma ajute. M-am dus in salon, am vazut ca nu este la patul bolnavului.” Medicul a crezut ca asistenta il refuza fiindca este român. A folosit pentru dezinfectie o picatura-doua de betadina, cum stia din tara, si a pus sonda. A intrat si asistenta, purtând pe brate o tava plina cu materiale sanitare. „S-a mirat ca am pus sonda. Acolo se foloseste foarte mult dezinfectant, se utilizeaza materiale de unica folosinta si de buna calitate, pe când noi suntem invatati sa facem economie. In schimb, acolo pacientii nu fac infectie. La noi, dupa ce-i pui sonda bolnavului, ii dai obligatoriu antibiotice. In Franta nu s-a auzit de asa ceva. Noi facem economie, dar pierdem: apar complicatii, pacientul sufera, revine la spital, il internezi, il operezi. Numai fiindca te zgârcesti la materiale sanitare.”

Tot un strain ramâi

Chiar si tineri medici care au plecat cu familia in strainatate au luat hotarârea de a se intoarce in Bacau. „Eu am facut o specializare de doi ani in Belgia, iar sotul meu de 3 ani, plus un an in Franta, ne-a declarat dr. Daniela Ceuca, medic anestezist pediatrie. Am avut o colaborare excelenta in Belgia. Sunt primitori si atenti. Este uimitor sa te strige profesorul doctor pe numele mic din prima zi. M-am intors pentru familie si pentru a face ceva bun in folosul copiilor nostri. Apoi, oricât de bine te-ai simti acolo, tot un strain ramâi. Majoritatea colegilor mei au ramas din motive financiare, fiindca munca iti este platita. Nu cred ca pleaca cineva sa lucreze printre straini daca nu este nevoit.”
Doina Mincu

„In spitalul din Anglia mi-a atras atentia un afis cu un arbitru care arata cartonasul rosu pacientilor. Mesajul era ca daca agresezi in vreun fel personalul, esti pedepsit. Iar pedeapsa era externarea.”
Dr. Adorian Biro, medic neurolog

„Criza de medici exista in toata Europa. Era o cifra care spunea ca 10.000 de medici români au plecat in strainatate. Ne bucuram ca medici foarte bine pregatiti s-au intors in spitalul nostru. As vrea sa cred ca au facut-o si fiindca in ultimii ani Consiliul judetean si managementul spitalului a investit foarte mult in aparatura moderna.”
Dan Stoica, manager SJU Bacau

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri