Gradul de indatorare al Bacaului si valoarea creditelor contractate de administratie au fost aduse in discutie in campanie, dar si inainte. Totusi, nici politicienii, nici curiosii din societatea civila nu au reusit sa obtina date exacte.

Ni le ofera, acum, Curtea de Conturi, ai carei specialisti, dupa verificarea documentelor primariei, au ajuns la concluzia ca, in 2014, bugetul Bacaului a fost angajat in cheltuieli suplimentare „contrar principiilor de gestionare economica eficienta si eficace”.

Mai exista un act riscant, acela prin care “entitatea controlata s-a indatorat cu 6,9 milioane de lei in plus, cu incalcarea prevederilor legale.”

Pentru ce obiective marete au fost imprumutati banii? Primul credit a fost contractat pentru a refinanta un credit mai vechi de la BCR si cofinantarea proiectului de retehnologizare a sistemului de termoficare, iar al doilea, cel din 2015, cu rambursare pâna la 20 de ani, pentru a sustine Thermoenergy in ultima iarna.

Prin urmare, administratia a facut un credit care va fi platit in cinci mandate pentru a acoperi cheltuielile fostei CET pe câteva luni. Asta in conditiile in care sub zece la suta din populatie e racordata la sistemul centralizat.

E rational? Cum ar fi ca un gospodar sa faca un imprumut pe 20 de ani ca sa-si cumpere lemne pentru o singura iarna? Cum am judeca acest gest? Familiile care contracteaza credite apoi nu reusesc sa le achite, cele care isi inscriu copiii la liceu apoi ii retrag din cauza ca in viata lor au aparut bolile, somajul etc. sau cele au adus pe lume mai multi copii si solicita ajutoare sociale sunt aspru criticate pentru lipsa lor de intelepciune.

Daca edilii nu au avut capacitatea de a gestiona eficient bugetul public, mai eficient decât isi administreaza banii saracii orasului, atunci e grav. Iar daca stiau ce fac, dar au avut alte interese, de moment, cum ar fi acumularea de capital electoral, si au decis ca pentru realizarea acelora sa amaneteze viitorul Bacaului, atunci e si mai grav.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Pacat caci Curtea de Conturi scrie si arata Neregulile,dar nu ia si masuri coercitive,
    respectiv de a imputa la tot Consiliu local aceste credite,, ptr, ase stopa odata si ptr, a fi
    exemplu si ptr, viitor,,,,Degeaba constatam si scriem volume intregi daca nu se iau MASURI,???!!

  2. De ce ne batem joc de noi și de țară asta? E viitorul copiilor noștri.Ei nu au perspective,noi cei mai în vârstă nu mai putem avea o bătrânețe liniștită și plină de demnitate.DE CE?

LĂSAȚI UN MESAJ