3 octombrie 2023

S-au ieftinit carburanții, la pompă

HomeActualitateS-au ieftinit carburanții, la pompă

S-au ieftinit carburanții, la pompă

Benzinele și motorinele au un preț redus cu 50 de bani pe litru. Prețul motorinei standard a scăzut, la unele stații, sub 9 lei pe litru. Reducerile de preț se vor aplica până pe 1 octombrie.

Liderul pieței carburanților, OMV Petrom, care deține cele mai multe stații de benzină, a anunțat reducerea prețurilor, la pompă, cu 50 de bani, pentru toate sortimentele de benzină şi motorină. Măsura a fost adoptată la ora 0.00 a zilei de 1 iulie și vine ca răspuns la decizia guvernanților de a susține scăderea prețurilor la carburanți. Potrivit OUG 106/2022, publicată joi seara în Monitorul Oficial, reducerea se va aplica până la 1 octombrie, fără ca firmele petroliere să fie obligate să-și însușească această scădere de preț.

Practic, 25 de bani vor fi suportaţi de bugetul de stat, iar 25 de bani va fi o reducere comercială pe care, voluntar, o pot aplica lanţurile de benzinării,dacă vor să obţină şi reducerea de 25 de bani de la bugetul de stat. Beneficiari sunt clienţii finali, persoane fizice şi juridice, care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu. Însă, potrivit ordonanței 106/2022, reducerea se poate aplica și pentru vânzările din depozitele lanțurilor mari, către benzinarii mici, de exemplu, nu doar pentru vânzările din benzinării către clienții finali.La unele benzinării, motorina scăzut sub pragul de 9 lei pe litru

Compania OMV Petrom a fost prima care s-a conformat voluntar măsurilor adoptate de Guvern pentru reducerea preţurilor carburanţilor. Partea bună este că i-au urmat exemplul, reducând voluntar prețurile, și ceilalți mari jucători din piață – Rompetrol, Lukoil, Mol și Socar. De altfel, vineri, 1 iulie, cea mai ieftină benzină de 95 se găsea la LukOil – 8,10 lei/litru. Urmau benzinăriile Petrom care valorificau acest sortiment cu 8,6 lei/litru, Socar, cu 8,64 lei/litru, OMV și Mol, cu 8,66 lei/litru.

În aceste condiții, pentru un plin de 50 de litri, şoferii au plătit mai puţin cu 20-25 de lei. Este bine de știut că reducerea de preț nu va fi afișată pe ecranul pompei, ci doar pe totemuri, la intrarea în stațiile de alimentare, iar la casă va fi plătit un preț redus cu 50 de bani pe litru. La motorina standard, tot LukOil avea cea mai ieftină, respectiv 8,69 lei/litru. În schimb, petrom avea un preț afișat la pompă de 9,19 lei/litru, la fel și Socar, în vreme ce OMV și Mol vindeau acest produs cu 9,25 lei/litru.

Creșterile speculative de preț, sancționate cu până la 500.000 de lei

Mai notăm că eventualele creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi vor fi considerate de către autoritățile statului drept acţiuni speculative. Astfel, dacă, în perioada de aplicare a ordonanţei privind acordarea unei reduceri de 0,5 lei/litru, vor exista astfel de creşteri nejustificate ale preţurilor la carburanţi, acestea vor fi încadrate la categoria de acţiuni speculative, urmând a fi sancţionate în conformitate cu prevederile OUG 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative. Ceea ce înseamnă că va fi interzisă revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu reducerea de 0,5 lei, în caz contrar fapta va fi sancţionată cu amenzi de 50.000 până la 500.000 de lei pentru persoanele juridice. Persoanele fizice riscă amenzi între 5.500 și 11.000 lei. Protecţia Consumatorilor este autoritatea care va iniția acțiuni de control pe această tematică.

Alte titluri
Alte titluri

Trafic restricționat în zona Orizont. Primăria a uitat să anunțe din timp

Strada Pictor Andreescu din Bacău a fost închisă circulatiei...

Simpozionul Național „Vasile Pârvan”, sub semn aniversar

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhivele...

„Serile pianistice” la Centrul de Cultură „George Apostu”

Centrul de Cultură „George Apostu” în parteneriat cu Asociația...

Sărbătoare a sufletului și a spiritului la Bogdana

Editura și tipografia „Magic Print”, din Onești, au lansat,...

Ultimele știri