25 aprilie 2024
OpiniiEditorialS-a trezit ANAF?

S-a trezit ANAF?

ANAF nu mai pridideste sa ne uimeasca. Dupa tot felul de organizari, reorganizari, ajustari de personal si schimbari de structura si „domiciliu”, s-a gândit ca mai are un câmp necercetat, cu toate ca presa (dar si legea de functionare) ii reamintea ca o importanta parte a societatii, a mediului de afaceri, in care sunt implicate persoane fizice, care isi etaleaza zilnic opulenta, bogatia si nesimtirea in vazul lumii, fara a putea justifica, legal, aceste venituri, nu sunt clienti ai ANAF, nu platesc impozite, taxe.

Nu-i suficient sa amintim aici doar manelistii si camatarii, lista este mult mai larga, daca ar fi sa facem un efort de memorie si sa aducem in discutie, pe masa ANAF, cetateni de diferite etnii, ale caror averi nu au nicio justificare, persoane care se ocupa de colectarea materialelor refolosibile, bisnitarii, traficantii, carora nu le ajungi nici cu macaraua la nas si la vârful caselor in care se lafaiesc.

Pot intra aici si cei care se ocupa de tranzactii imobiliare, care detin controlul asupra cersetorilor (o adevarata mafie in fiecare oras, din ce in ce mai prospera), unele averi adunate in ani de acesti paraziti pot sta alaturi de profiturile unor mari societati comerciale. Fara numar, fara numar, mai da-mi un leu, ia casa, neamule, au devenit adevarate industrii scapate de sub controlul fiscului. De ce? Nu ma intrebati, ca raspunsul meu ar putea echivala cu denunturi calomnioase, eventualele raspunsuri sunt tot la ANAF.

De ani si ani, institutiile statului care se ocupa cu colectarea impozitelor si taxelor reclama (indeobste cu argumente) lipsa de personal, salarizarea proasta, lipsa de experienta a unor cadre, deoarece fluctuatia este foarte mare, interventia politicului, lipsa de fermitate. Un lucru este cert: nu exista personal suficient, dincolo de calificare si responsabilitate.

Un singur exemplu: Germania are cele mai puternice si performante institutii de control financiar, dublate de o legislatie „nemteasca”. Noi ne zgârcim la faina si scumpim tarâta. Si tot in Germania, cele mai impunatoare cladiri sunt ale fiscului, ale bancilor si ale instantelor de judecata.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri