foto: Lucian Serban

Reputatul geograf si profesor Nicu Aur, director de scoala preuniversitara, ctitor al Facultatii de Istorie-Geografie „Spiru Haret” filiala Bacau, cercetator stiintific, autor de lucrari geografice, s-a stins din viata pe 2 ianuarie 2016.

Ce spun in aceste momente de doliu, cei care l-au cunoscut?

„Il stiu pe domnul profesor Nicu Aur de când eram mica. Eram vecini. Am crescut cu copilul dumnealui, Liviu, baiatul cel mic. Ce pot sa mai spun despre Nicu Aur, acum? Ca a fost un om serios, un familist convins, un adevarat profesionist. L-am cunoscut si ca profesor, desi nu i-am fost eleva, la Colegiul «Ferdinand I». A fost un om implicat, doctor in geografie. Un om pe care il vedeam zilnic, care, prin prestanta sa, prin felul de a fi, impunea respect. Totodata, un om foarte cald, cu o vorba blajina, mai ales in fata copiilor.”
Profesor Loredana Ghelasa, director adjunct la Colegiul National „Vasile Alecsandri”

PUBLICITATE

„Este o zi de de doliu pentru geografia bacauana, o pierdere grea pentru geografia româneasca. Dincolo de numeroasele ipostaze ale unei cariere de succes (profesor in invatamântul preuniversitar si universitar, director de scoala, autor de manuale de geografie, o bogata activitate organizatorica, numeroase studii si cercetari geografice valoroase publicate de-a lungul a peste patru decenii de activitate), domnul profesor Nicu Aur ramâne pentru noi, cei care l-am cunoscut, un exemplu de rigoare stiintifica, vitalitate si mentorat pentru mai tinerele generatii, un adevarat deschizator de drumuri, un stil inconfundabil, de inalta tinuta, care va ramâne viu in inima noastra si in viata geografiei bacauane.”
Prof. dr. Lucian Serban, inspector scolar de specialitate geografie la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau

nicu aur

„Profesorul doctor Nicu Aur a fost si va ramâne unul dintre cei mai reprezentativi geografi ai orasului si judetului nostru, prin opera sa de specialitate si prin activitatea sa manageriala, ca director de scoala (Scoala 16 «Alecu Russo»), ca inspector scolar general in 1991, pentru o scurta perioada, si ca inspector de geografia in cadrul Ministerului Educatiei, fiind astfel o personalitate si la nivel national. A fost unul dintre primii profesori din invatamântul preuniversitar bacauan care si-a luat doctoratul in Geografie, sub indrumarea celebrului profesor universitar Ioan Sandru, impreuna cu care a editat mai multe studii de specialitate. A publicat la diverse edituri lucrari geografice, articole de specialitate in reviste, in tara si in strainatate. A fost autor de manuale scolare pentru invatamântul primar, gimnazial si liceal, editând cu diferiti colaboratori si numeroase materiale complementare pentru studiul geografiei, pentru elevi si profesori, gen caiete de teme si culegeri de teste pentru examenele nationale.”
Profesor de geografie Maricel Badiu, Colegiul National „Vasile Alecsandri”

Dintre ultimele lucrari editate de prof. univ. dr. Nicu Aur sunt: „Geografia asezarilor rurale”, in colaborare cu Ioan Sandru si Grigore Posean, si „Geografia Africii”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

65 COMENTARII

 1. Mi-a fost profesor atat in generala, cat si la liceu…orice ar spune unii despre Dumnealui…a fost un bun profesor, m-a inspirat si mi-a adus bucuria de a invata geografie…Dumnezeu sa-l ierte!

  • Sa te bucuri de moartea unui om , imi arată ce fel de ființa esti,ca om nu te pot numi.Ai multe frustrări, multe frământări,crede-ma!Consulta un specialist!

 2. Un pedagog de scoala veche de o rara virtuozitate stiintifica care a intrat in constelatia valorilor bacauane.
  Respectele mele,profesore!Ai stralucit la catedra,unde ai scolit si slefuit atatea si atatea generatii de elevi !Mare profesor!!!
  Domnul sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace!

 3. Mi-a fost profesor de geografie clasele 10-12 la Colegiul Ferdinand I. Datorita lui am ales Facultatea de Geografie si Geologie. Dumnezeu sa te ierte, stimate profesor!

 4. Excelent profesor, maxim profesionalism, foarte bun pedagog pentru cei cu dragoste de carte si vointa de a invata, exigenta perfect justificata pentru un proces de invatamant de calitate.
  Sincere condoleante familiei !
  Dumnezeu sa va odihneasca in pace stimate domnule PROFESOR !
  Cu profund respect si recunostinta,
  Remus Constantin Raclău

 5. Mi-a fost profesor la Colegiul «Ferdinand I» . A fost un foarte exigent, dar poate asa era bine pentru generatia noastra. Dumnezeu sa – l odihneasca în pace pentru ca a suferit mult in ultimi ani.

 6. Dumnezeu sa-L odihneasca. Multumesc mult domnule profesor pentru tot ce mi-ati transmis. Consider ca am avut o mare sansa in viata sa va intalnesc.

 7. Un fost comunist.A urit alte etnii.Eu personal am fost persecutat si am suferit din cauza numelui de provenienta straina,in perioada lui de conducere sc.gen.16.Si acum am cosmaruri cind aud de el chiar daca au trecut zeci de ani.Poate profesionist a fost realizat,dar in fata lui D-zeu va trebui sa dea socoteala pt toate faptele.Eu personal il iert pt cit rau mi-a facut.D-zeu sa-l odihneasca in pace.

 8. Mi-a fost profesor și mie;un profesor foarte exigent!Am ramas și corigent la el,dar m-a trecut!DUMNEZEU SA-L IERTE,SI SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

 9. Un om foarte corect, foarte moral, un foarte bun profesor. Tot respectul. Imi voi aminti intotdeauna de dumnealui cu multa stima. Dumnezeul sa-l ierte si sa-l duca in lumina ! Condoleante familiei.

 10. Mi-a fost Director la şcăala generală nr. 15. Foarte exigent, foarte corect ! Dumnezeu să-l odihnească şi să-i fi ţărîna uşoară ! Condoleanţe familiei !

 11. A fost un profesor excelent, desi a facut facultatea la fara frecventa. A avut o traiectorie profesionala exploziva, director la Scolile 15 si 16, director in Minister (ajuns acolo datorita relatiei personale cu Sorin Cristea), apoi inspector general scolar la Bacau, profesor la Bacovia, decan al Fac.Spiru Haret , filiala Bacau, un om activ, foarte exigent cu elevii si colegii de cancelarie. A avut, din acest motiv, si multi adversari. A trecut si prin momente jenante ca inspector scolar general, dupa 1989. Dumnezeu sa-l ierte! Sper sa poata vorbi despre dansul cartile lasate.

 12. Am avut ocazia sa-l cunosc mai indeaproape la meditatiile pentru admiterea la facultate. Era foarte dedicat muncii sale, mult mai deschis si mai apropiat decat la clasa. Nu numai ca am invatat cum sa invat, dar ne-a invatat cele mai mici detalii care fac diferenta pentru reusita la examen. Tin minte ca am primit sfaturi inclusiv in ceea ce priveste momentul dinaintea examenului cand trebuie sa mancam o bucatica de ciocolata, sau sa dam jos o jacheta pentru a fi in forma maxima, in momentele decisive. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! In memoria mea dl. profesor va ramane ca persoana care a pus cateva caramizi la formarea mea ca om.

 13. Mi-a fost profesor la facultatea de biologie a Universitatii din Bacau ! Sotul l-a cunoscut ca director al Universitatii “Spiru Haret ” filiala Bacau ! Ambii am fost convinsi de pasiunea cu care facea totul ! Un om deosebit ! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !

 14. Mi-a fost directo si profesor de geografie la Scoala generala nr.15 din Bacau unde am invatat.

  A fost un om exigent si corect cu calitati deosebite!Dumnezeu sa-l odihneasca!

 15. Făcând o incursiune in trecut, ma cuprinde si acum, peste ani, frica pentru ora de geografie. Nu-i contest calitatile stiintifice, insa pentru catedra mai ai nevoie si de alte competente. Fără dăruire, tact, empatie, evaluare corecta, si mai ales, modul de a oferi informatia, stiintificul paleste, devine inutil. Așadar, dl. profesor Aur a uimit la clasa prin misoginism, umilirea elevilor, teroare, evaluare nevalida, atmosfera agasantă la orele de curs ori in cancelarie. Pentru mine, a fost, este si va ramane un non-om, un non-profesor. Fosta eleva la Colegiul Alecsandri (1985-1989), actualmente profesor al unui colegiu bacauan (nu de geografie!).

 16. Domnul profesor Aur Nicu a fost profesor, director la Scola generala nr. 15, in cartierul Aviatori,in anii 1980 cand eu eram la scoala generala. Au trecut multi ani …de atunci dar a ramas in memoria mea numele si chipul sau bland. UN OM DEOSEBIT! DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA !

 17. a fos …….exigent! Fiul meu a fost terorizat de el cand era director la Sc 16 pentru ca nu am vrut sa contribui la fondul scolii ,in schimb, vecinul meu FRUMUSELU CONSTANTIN mare mancator de…….,presedintele comitetului de parinti si care avea o fiica FRUMUSELU IULIA TATIANA cu retard psihic si handicap fizic era ridicat in slavi si dat de exemplu cat smotru facea la scoala 16.Ani de zile cat a fost AUR NICU director copilul meu care este absolvent a 3 unitversitati si 7 postuniversitare si este stabilit cu familia in Tampa Florida a avut media luand premiul 2 ani la rand stricata datorita acestui profesor.A fost normal sa frustezi un copil de meritul lui si sa accepti in scoala un copil retardat mintal.De fapt,Aur a fost ani de zile USIERUL acestei familii ajutand -o pe fiica acestuia sa intre la liceu ,sa-l termine .De ce sa-l pomenesc de bine?A facut mult rau si altora si celor apropiati.Sa-l judece dumnezeu!Calitatea de Om nu are legatura cu profesionalismul

 18. Dumnezeu sa va odihneasca in pace, DOMNULE PROFESOR! Va multumim ca ati existat in viata noastra, pentru principiile morale pe care ni le-ati insuflat si care si acum ne ghideaza in viata. Chiar daca unii nu au curajul sa recunoasca, exigenta si moralitatea dvs. ne-au marcat parcursul in viata, nelasandu-se prada josniciilor si nimicniciei. VA MULTUMIM!

 19. Dumnezeu sa il odhneasca pe domnul Director, om de mare valoare cu principii morale de la care elevii au avut ce invata. “Stimata doamna” LETITIA POPA ati dat dovada de lasitate asteptand 30 de ani disparitia Domnului Profesor atacandu-l după ce nu se mai poate apara. In pomul care nu da roade nu se arunca cu pietre. Cat despre mine, nu meritati nici un raspuns. Sunteti o nefericita. oamenii fericiti nu inteapa.

 20. Intr-adevar, un professor exigent. Dar noua celor din generatia anilor 80-90 ne-a prins foarte bine si acest stil non-conformist pe care il avea. Era o adevarata enciclopedie, un munte de informatii si eram cu totul captati la orele dumnealui. Insa cum nu suntem nemuritori, toti plecam de aici la un moment dat, ma bucur ca amintirea va ramane nestearsa si ca cei care l-au cunoscut si l-au inteles, il vor aprecia la adevarata valoare.
  D-zeu sa va odihneasca domnule professor!

LĂSAȚI UN MESAJ