9 mai 2024
ActualitateS-a stins cantautorul oneștean Ion (Nicu) Moraru

S-a stins cantautorul oneștean Ion (Nicu) Moraru

În satul Bogata (comuna Dofteana) a fost condus pe ultimul drum pământean, vineri, 13 ianuarie, cantautorul și ziaristul Ion Moraru, unul dintre componenții trupei Flacăra Folk 73, unde a cântat alături de regretatul Gil Ioniță. Vestea ne-a fost dată de Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu Sindicatul Român al Jurnaliștilor (SRJ) MediaSind, al căror vicepreședinte era.

Nicu Moraru (cum îi spuneau prietenii) era un tip carismatic, plăcut și prin modul în care te trata. L-am cunoscut în Onești, în anii ,70, unde amândoi locuiam și unde ne făceam studiile liceale. Într-o zi l-am auzit cântând, împreună cu Gil Ioniță, chiar pe malul Cașinului, unde obișnuiam să mai adăstăm uneori. Apoi am ascultat Flakăra Folk 73, înființată împreună cu Gil Ioniță și cu Cezar Ionescu. Era student la Filosofie, în Iași, oraș în care a și rămas mult timp și a lucrat la Radio și la TVR, unde a fost și redactor-șef adjunct.

De ceva vreme a lucrat la TVR București. „În calitatea sa de realizator la Televiziunea Română, dar și de vicepreședinte al SRJ MediaSind și al Federației FAIR-MediaSind – scrie pe site-ul acestor organizații -, Ion Moraru a fost un apărător neînfricat al libertății de exprimare, precum și un susținător al independenței instituției publice de presă față de factorul politic. Reacțiile sale publice, dar și activitatea sindicală în sprijinul lucrătorilor din mass-media rămân mărturii vii în cartea de istorie a breslei. Ion Moraru și-a pus inclusiv viața în pericol atunci când drepturile colegilor erau călcate în picioare de diverși șefi numiți vremelnic în fruntea instituțiilor (a intrat în greva foamei – n.n.)”. În 2015 a trimis și o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, prin care solicită salvarea TVR.



L-am revăzut în anul 2016, la una dintre excepționalele ediții ale Salonului de Folk&Blues, organizat de Talal Hamad la fosta Villa Borghese din Bacău. În una din acele zile am fost și la mormântul lui Gil Ioniță, pentru a aprinde o lumânare și pentru a pune o floare.
„Ion Moraru – au scris și doi dintre colegii noștri de la Ziarul de Iași – nu poate fi gândit ca un om plecat în altă lume. Mai avea atâtea de făcut, oameni de ajutat să-și limpezească viețile, dureri de alinat, cântece de cântat (voce și chitară), promisiuni de împlinit… n-a lăsat niciodată un cuvânt dat fără să facă ce promisese. Nu l-a interesat decât să rămână cel cunoscut de toată lumea – ION MORARU – cu care se putea discuta orice ținea direct de viața și profesia oamenilor.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri