20 aprilie 2024
ActualitateS-a sfinţit şi inaugurat Centrul Rezidenţial “Izvorul Tămăduirii” de la Bogdan Vodă

S-a sfinţit şi inaugurat Centrul Rezidenţial “Izvorul Tămăduirii” de la Bogdan Vodă

Într-o clădire foarte frumoasă şi utilă, înconjurată de un parc şi spaţii verzi, aflată la ieşirea din Bacău, spre Roman, în satul Bogdan Vodă, comuna Săuceşti, sâmbătă, 13.00 aprilie, ora 11.00, s-a deschis, inaugurat şi sfinţit Centrul Rezidenţial “Izvorul Tămăduirii”. Înfiinţat de Asociaţia Socio-Medicală “Siloam” din Mănăstirea Bunavestire – Tisa Silvestri, noul centru este destinat să finalizeze, ca treaptă superioară de tratament/terapie a dependenţelor de alcool, droguri şi jocuri de noroc, activităţi desfăşurate în cadrul Centrului de Zi “Izvorul Tămăduirii încă din 2011, licenţiate şi acreditate de Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

La sfinţirea acestui centru, unic în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, dar şi în ţară, au participat Înalt Prea Sfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, vicar Costea Pimen, preot Constantin Busuioc, protopop de Bacău, care, împreună cu un sobor de 15 preoţi, au oficiat slujba de sfinţire. Au onorat cu prezenţa acest important eveniment Luminiţa Coşa, prefect al Judeţului Bacău, Valentin Manea, primar al comunei Săuceşti, reprezentanţi ai unor instituţii publice, foşti şi actuali beneficiari ai Centrului, specialişti, voluntari şi colaboratori.



“Locaţia în care ne aflâm astăzi, pusă sub oblăduirea sărbătorii «Izvorul Tămăduirii», a fost consacrată de ÎPS, părintele nostru, Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, după ce anterior a avut binecuvântarea noastră a Sfinţiei Sale, ca acest centru să fie destinat servirii unei categorii speciale de bolnavi, dependenţii de alcool, droguri, etnobotanice, jocuri de noroc şi alte comportamente compulsive. Echipa de aici, cu sprijinul Mănăstirii Tisa Silvestri, a Maicii Stareţe Teoctista, a multor persoane care s-au binevoit a ne sprijini, a Primăriei Săuceşti, s-a dedicat în totalitate în aceşti ani pentru a ajuta, pentru a oferi un ajutor specializat oamenilor din această categorie specială.

Am plecat la această lucrare acum 11 ani, de când şi eu am bântuit prin această lume întuneactă şi am vrut să ajut şi pe alţii. Iniţial, centrul a funcţionat în cadrul Fundaţiei Episcop Melchisedec, filiala Bacău, apoi în incinta Parohiei Lazaret, iar când solicitările au crescut, ne-am mutat în Şerbăneşti, unde şi acum funcţionează Centrul de Zi «Izvorul Tămăduirii». Acum, aici, avem tot ceea ce ne trebuie pentru a aplica în litera şi spiritual lui celebrul şi binecunoscutul Program terapeutic Minnesota, ce acoperă în tratament toate cele patru dimensiuni ale fiinţei umane: biologică, psihologică, socială şi spirituală. Întreg programul beneficiază de confidenţialitate, este personalizat, iar rezultatele sunt foarte bune, pentru că se bazează pe cei trei “C”: comunicare, comuniune şi cuminecare”, a spus preotul Liviu Burlacu.

După sfinţire, invitaţii au vizitat centrul, care dispune de 12 camere a câte doua paturi cu baie proprie, televizor, frigider şi aer condiţionat, bucătărie dotată conform ultimelor standarde, sala cu mese, cabinete de consiliere psihologică, spirituală, psihoterapie, ergoterapie, cabinet medical, săli pentru recreere şi spaţii de petrecere a timpului liber şi de studiu.
“Am ascultat şi am fost impresionată de istoria acestui centru, care şi-a propus şi reuşeşte să aibă grijă de oameni aflaţi în dificultate, ceea ce este un lucru minunat. Acesta este mesajul cu care ar trebui să plece la drum şi să continue ceea ce a început cu mult timp în urmă şi, aşa cum a spus preotul Liviu Burlacu, activitatea se bucură de suces. Fă felicit şi vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi”, a spus Luminiţa Coşa, prefect al Judeţului Bacău.

După ce i-a binecuvântat pe toţi şi a sfinţit toate încăperile, ÎPS Ioachim, Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, a adus cuvinte de laudă preotului Liviu Burlacu pentru faptele sale, care îşi au izvorul în păcatul pe care l-a trăit şi din care s-a ridicat mai puternic, le-a spus celor prezenţi: “Viaţa noastră este o permanentă moarte şi o înviere, murim şi înviem permanent, niciodată să nu te mândreşti că ai ajuns la un punct de unde nu poţi să mai cazi, nu, nu există acel punct, decât atunci când ai trecut în transcendentul lui Dumnezeu. Noi suntem primii din ţară care facem terapie intensivă pentru astfel de cazuri, pentru această categorie care a căzut în această patimă a alcoolismului.

Permanent trebuie să avem în vedere păcatul şi virtutea, sunt bucuros că aici preotul Liviu săvârşeşte în fiecare zi Liturghia, care, spre deosebire de cea euharistică, aceasta este Taina a 8-a, pe lângă cele şapte taine care ne conduc spre mântuire, spre infinit, în matematică 8 întors este semnul infinitului. Iată ce face preotul Liviu Burlacu, face o lucrare aparte, care nu oboseşte niciodată, minut cu minut, oră cu oră, zi cu zi, cu fiecare beneficiar. De aceea părintele nu trebuie lăsat singur, sigur are o frumoasă echipă de oameni minunaţi, pe care-i felicit că s-au angajat alături de noi în această nobilă şi prezenţa noastră aici înseamnă că îi vom acorda sprijin permanent. Doamne ajută!”

La Centrul Rezidenţial “Izvorul Tămăduirii” lucrează o echipă mixtă, formată din medici, psihologi, asistenţi sociali, adictologi, consilieri, condusă de preotul Liviu Burlacu, care coordonează întreaga activitate de terapie (medicală, socială, psihologică, religioasă, administrativă), care are o bogată activitate în acest domeniu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri