19 aprilie 2024
ActualitateS-a schimbat procedura pentru eliberarea rețetelor prin programele naționale de sănătate -...

S-a schimbat procedura pentru eliberarea rețetelor prin programele naționale de sănătate – oncologie, diabet, transplant hepatic, psihiatrie

Potrivit Ordinului 74527 din 23 martie, emis de MAI, prin care se restricționează activitatea în spitale și în ambulatoriile de specialitate, „pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2 la unităților sanitare publice și private”, și a unor prevederi ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, s-a schimbat și procedura de eliberare a rețetelor prin Programele Naționale de Sănătate (oncologie, diabet, psihiatrie, transplant hepatic etc).

„Medicii specialiști tin legătura direct cu pacienții – telefonic sau printr-un email, și, acolo unde nu există astfel de mijloace de comunicare, cu un aparținător. Nu trebuie văzut pacientul de către medicul curant. Acesta poate confirma că pacientul este în programul de sănătate și, pe baza unei scrisori medicale mai vechi sau, dacă este nevoie, a unor alte acte necesare trimise, tot în format electronic, medicului de familie și/sau pacientului/aparținătorului, pot fi ridicate medicamentele necesare din farmacii”, a explicat Dan Stoica, director executiv Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău.

Practic, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă stabilă de tratament, medicii de familie pot elibera prescripție medicală în continuare, fără a mai fi necesară o nouă reevaluare a medicului specialist, respectiv fără a mai fi necesară reînnoirea scrisorii medicale iniţiale. Astfel, medicii de familie și medicii de specialitate din specialităţile clinice aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pot prescrie medicamente cu și fără contribuție personală și în situația în care pacientul cu o boală cronică stabilizată nu poate fi prezent la cabinet, prescrierea nefiind o consecință a actului medical propriu conform reglementărilor legale în vigoare. Prescripția electronică online emisă în aceste condiții este transmisă pacientului prin mijloace de comunicare electronică.



În acest context, personalul medical din corturile de triaj va solicita acestora următoarele date, în vederea raportării la CAS, pentru asigurarea tratamentului necesar: nume, prenume, număr de telefon, CNP, adresa de email și numele medicului de familie. Ulterior, aceștia vor fi contactați telefonic sau pe email de medicul de familie sau de medicul specialist curant din spitale pentru a li se spune cum pot intra în posesia rețetei.
Pacienții care necesită medicație pentru afecțiuni psihiatrice cronice se vor adresa pentru rețete Centrului de Sănătate Mintală (cu sediul pe strada Mihai Eminescu, nr 32). Triajul epidemiologic al acestora se va face la fața locului. Totodată, pentru celelalte patologii cronice, medicul de familie va elibera rețeta pe baza scrisorii medicale mai vechi.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri