Viceprimarii l-au convins pe Sinica Vrinceanu (centru) sa nu ia cuvântul in cadrul sedintei / foto I.B.

Anca Sigartau a cerut, luni, infiintarea unei comisii de disciplina in Teatrul Bacovia. Intre cei care vor fi cercetati disciplinar se pare ca se numara si directorul adjunct al institutiei.

Sinica Vrinceanu, sotul economistei Teatrului Municipal „Bacovia” a incercat, marti, sa se adreseze Consiliului Local. Urma sa le transmita alesilor ca managerul teatrului „a efectuat angajamente fara buget disponibil si fara viza controlului financiar preventiv. Conform cadrului legal, acestea constituie infractiuni care se pedepsesc cu inchisoarea”, dupa cum se arata in petitia inaintata anterior si consilierilor locali.

Desi alesii au fost de acord la ultimele doua sedinte cu interventii din partea cetatenilor, acum, lui Sinica Vrinceanu nu i s-a permis sa vorbeasca, fiindu-i facute promisiuni ca o sedinta extraordinara viitoare va avea un punct de pe ordinea de zi ce vizeaza Teatrul Bacovia. Aceeasi promisiune s-a facut si saptamâna trecuta, când s-a luat din nou in discutie bugetul Theaterstock si actiunile deschise in instanta de diferite societati – si atunci, conducerea primariei a spus ca la proxima sedinta se va prezenta managerul Anca Sigartau care sa dea explicatii.

PUBLICITATE

Au inceput presiunile?

Sinica Vrinceanu a facut un istoric al cheltuielilor angajate de managerul teatrului fara buget disponibil si a aratat ca de fapt, costul festivalului este mult mai mare decât cel aprobat initial de consilieri, de 1,8 milioane de lei. Ulterior incheierii festivalului doua societati au actionat teatrul in instanta pentru ca n-au fost platite pentru serviciile prestate, iar in februarie Asociatia Muze Colorate (partener al teatrului la festival) a câstigat in urma medierii circa 600 mii lei – totalul facturilor restante, nedecontate de teatru pentru organizarea evenimentelor din august. Pusi in fata acestor fapte, consilierii locali ar putea decide, invocând articolul 19 din contractul de management incheiat intre autoritatea locala si Anca Sigartau, „suspendarea contractului de management, iar angajatorul are obligatia de a sesiza de indata organele de ancheta”, dupa cum atrage atentia tot Vrinceanu.

Economista teatrului a sesizat de altfel conducerea primariei cu privire la faptul ca s-a incercat inregistrarea in contabilitate a unor facturi fara a exista acte doveditoare, dar nici la acest moment, „n-a primit nici un raspuns, la mai mult de 60 de zile de la depunerea petitiei”, spune Vrinceanu. Pentru ca a reclamat acest lucru, dar si pentru ca intreaga situatie a bugetului festivalului a ajuns in presa, ar fi inceput tensiunile intre angajatii din teatru si conducere.

„Deocamdata, se aud doar zvonuri ca vor exista cercetari disciplinare. Daca sotia mea va fi convocata sa se prezinte in fata unei comisii disciplinare, vom sti exact despre ce e vorba”, a declarat Vrinceanu pentru Desteptarea.

Vizati ar mai fi directorul adjunct, dar si alti angajati din institutie, intre care fotograful Ioan Cojan.

S-a constituit comisia de disciplina

Luni, la teatru s-a reunit Consiliul de Administratie.

„Managerul a cerut infiintarea comisiei de disciplina, pentru ca indisciplina e mare acolo. Se punea problema sanctionarii unei persoane si nu se putea face fara a exista aceasta comisie de disciplina. Din ea vor face parte trei persoane din teatru. Da, exista tensiuni, dar nu vreau sa spun mai multe”, a explicat Neculai Nechita, membru in CA din partea Consiliului local.

Vizat de o astfel de cercetare disciplinara ar fi si directorul tehnic, Tiberiu Serban. Contactat telefonic, acesta ne-a spus: „Deocamdata e ceva intern, prefer sa nu spun. Daca va fi o comisie o sa dau raspunsul acolo.”

Desi am incercat sa o contactam in repetate rânduri pe managerul Anca Sigartau, aceasta nu a raspuns la telefon pentru a oferi un punct de vedere.

Consilierul locali Isabela Adam a intrebat la precedenta sedinta de ce teatrul n-a fost reprezentat in instanta la momentul la care au aparut actiunile. N-a primit un raspuns clar. Acum a spus ca „am cerut un audit. Vom vedea exact ce s-a facut cu banii.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

8 COMENTARII

  1. Deci madam Anca, campioana culturii, a schimbat foaia si vrea sa-i dea afara pe cei care nu o lasa sa fure. Asta da castig pentru cultura bacauana. Cucoana, da-ti demisia ca ai furat destul! Pleaca pana nu o sa te scoata mascatii din teatru, cu catuse la maini!

  2. Din cauza unor indivizi ca acest Jimmy cu y nu o sa avem cultura adevarata si spectacole adevarate in Bacău niciodată ! Oare cum reusesc orase precum Clujul sau Sibiul sa atraga spectacole de inalta clasă in liniste si cu toate lumea mulțumită ? Cum puteti sa acuzati o doamnă care si-a dorit tot binele pentru orasul nostru atata timp cat nu aveti dovezi, atata timp cat nu este judecata in nici un dosar ? Este usor sa arunci cu pietre de catre indivizi de a caror moralitate nu sunt foarte sigur ! Doamna contabilă care intre timp din prea mult curaj si-a angajat si sotul in disputa de ce nu a sesizat la vremea respectivă ca ar fi niste probleme in derularea banilor si s-a trezit tocmai acum după aproape un an de zile ? Pe de alte parte la câți bani s-au încasat de la spectacolele respective nu ar trebui sa fie o problema în acoperirea datoriilor !

  3. Teatrul este oglinda unei societăți, iar aici e vorba de societatea Băcăuoană. Ori Bacăul din cîte-mi amintesc a livrat un personaj de legendă a furăciunii romînești – Viorel Hrebenciuc.Faptul că niște incompetenți, ca să folosesc un eufemism,de la conducerea culturii băcăoane au numit în fruntea teatrului o duduie nu tocmai normală din punct de vedere hormonal și deci cu ușoare ,,probleme psihice,,nu constitue o ,,anormalitate,, Din păcate din toată această mahala psiho-hormonală au de suferit actorii și restul angajaților. Deci peștele de la cap se-mpute, dar ponoasele le trage acarul Păun.

  4. “Doamna contabila” nu a sesizat după un an, ci fix în momentul în care a avut cunoştinţă despre o faptă ce i s-a părut suspectă. Adică în decembrie. Pentru că în decembrie s-a făcut acea plată suspectă. Doamna contabila nu si-a angajat sotul in disputa ci sotul a intrat de bunăvoie pentru că i se pare normal să-şi sprijine soţia.
    Că există sau nu dovezi împotriva doamnei Sigartău, cred ca nu e de competenta noastră să decidem, cred ca e treaba instanţei, care, la un moment dat, cred se va pronunţa. Eu consider că există indicii, şi am pus aceste indicii la dispoziţia Parchetului. O parte dintre aceste indicii, despre care cred ca ar trebui să conducă la suspendarea doamnei Sigartău, le-am pus şi la dispoziţia Consiliului Local.

  5. Stimate domnule Mircea, sa nu uitam ca teatrul local nu a participat la festival actorii fiind trimisi in concediu de odihna, Practic festivalul a fost a lui Sigartau! Banii au fost virati din fonduri publice, adica din banii nostri. Este nevoie de cultura in acest oras dar nu in acest fel! Iar pentru cheltuirea banilor publici Anca Sigartau trebuie OBLIGATORIU sa dea explicatii! Puteti sa-i platiti din banii personali cheltuielile, nu ne deranjeaza.

  6. Jalnic si lamentabil, grupul infractional! Vice, manager de teatru, director adjunct, consilieri locali, niste abjecti! Toti ar trebui luati cu mascatii! La puscarie cu ei! Onorabil gestul domnului Vranceanu! Putini oameni sa aiba curajul dumnealui! Toti incearca musamalizarea, uitarea! Mai mult, vor sa mai faca si editia 2! Se pare ca pusculita de partid mai are nevoie de bani! Pe ultima suta de metri incearca sa dea inca in tun! Pnl si Primar vor bani, vor sa se laude in campanie cu jalnicul lor cultural! Aloo!! DNA, parchet, politie,ANAF, nu va sesizati din oficiu? Omul ala a facut o sesizare pertinenta, de ce nu il luati in seama? Alooo, Prefectura!!! Domnule prefect de ce nu vegheati la respectarea legii! Suspendarea lui Sigartau si a viceprimarului in calitate de initiator principal al infractiunilor! Dorian, ce mai astepti, sa te destituie Ciolos?

LĂSAȚI UN MESAJ