Ne sufoca betoanele in Bacau

Parculetul din fata blocului nr. 5, de pe strada Panselelor, a fost distrus. Arbori de 40 de ani, plantati de catre locatarii blocului, au fost smulsi din radacini de buldozere. In locul lor va fi ridicat un spatiu comercial. Peste 100 de locatari protesteaza si sustin ca acolo era un spatiu verde, protejat de lege.

Ceea ce, zeci de ani a fost un parculet de toata frumusetea, a devenit acum o imensa groapa. Situat in fata blocului nr. 5, strada Panselelor, respectiv intre blocul nr. 94, de pe Calea Marasesti, si parcarea Pietei Sud, parculetul era un loc de odihna si recreere pentru locatarii din zona dar si pentru trecatori. La umbra arborilor, pe banci, multi batrâni se retrageau pentru a se feri de arsita verii. Parculetul era un loc de popas si pentru cei bolnavi, veniti de la tara la policlinica. La amenajarea lui au trudit ani de zile locatarii blocului nr.5, de pe strada Panselelor, dar si cei de la blocul nr.94, de pe Calea Marasesti. Au plantat arbori si flori, au semanat iarba si au facut demersuri la Primaria Bacau pentru a instala din loc in loc banci. Zeci de ani au udat copacii ca sa creasca si când sa se bucure de binefacerile lor, s-au trezit ca sunt smulsi din radacina si culcati la pamânt. "Ne doare sufletul ca aici locuim de 40 de ani si ne-am atasat de locul acesta, ne-a spus Eduard Straub, profesor, pensionar. L-am ingrijit, l-am plantat, am adus personal 40 de metri de gard viu. A fost pentru noi o oaza de verdeata. Aici veneau cei bolnavi si cei cu deficienta locomotorie, in timpul verii, sa se adaposteasca la umbra acestor copaci, plantati si ingrijiti de mâinile noastre. Dar au patruns buldozerele si au scos din radacini toti copacii, printre care si doua salcii de o frumusete rara." La fel de afectat de aceasta situatie este si Gheorghe Stefan: "Am plantat toata verdeata asta cu copii, cu mosnegi si acum când am ajuns la 70 de ani, nu avem unde sta pe o banca, la umbra. Când s-a fixat parcul acesta, s-a fixat pe banii nostri. Noi am contribuit cu banii. Sunt copacii nostri si munca noastra!"

PUBLICITATE

"In Bacau nu mai ai siguranta spatiilor verzi"

Terenul pe care a fost amenajat parcul le-a fost retrocedat urmasilor celor care l-au detinut inainte de a se ridica in zona blocurile amintite. Cei care l-au câstigat au obtinut apoi de la Primaria Bacau si autorizatie de constructie pentru un imobil cu trei etaje. La aflarea acestei decizii, locatarii s-au revoltat si peste 100 dintre ei au semnat un protest, in care se opun ridicarii imobilului. Ei sunt nemultumiti ca inainte de a da autorizatia de constructie primaria nu i-a consultat, nu le-a cerut parerea si lor. Acuza conducerea primariei ca nu respecta nevoia bacauanilor de mai multe spatii verzi si sunt convinsi ca in locul parcului va fi un spatiu comercial care le va aduce numai necazuri. Locatarii au facut apel si la cei care se lupta pentru protejarea naturii, astfel ca in sprijinul lor vin si ecologistii. Acestia critica decizia primariei de a permite distrugerea parculetului. "Din pacate, la ora actuala, vedem ca tot mai multe spatii verzi, care arata ca atare, cu iarba, copaci si cu banci, sunt declarate de catre primarie spatii construibile, afirma Florin Suciu, de la Partidul Ecologist Român. Si Parcul Cancicov este posibil sa se spuna intr-o zi ca nu mai este spatiu verde si se poate construi in el. In momentul actual, nu mai ai siguranta spatiilor verzi, a aerului pe care il respiri, a unui viitor in orasul acesta. Peste doi ani de zile, dupa ce domnul primar Stavarache o sa plece de la primarie, ce o sa ramâna in urma? O sa ramâna o gramada de constructii ingramadite, un oras ingramadit in care nu ar trebui sa se mai dea voie sa se construiasca si, totusi, se da in continuare avize pentru aceasta." Cei care locuiesc in zona si sunt scandalizati de distrugerea parcului, sustin ca primaria l-a considerat gresit ca teren construibil. La rândul lui reprezentantul ecologistilor promite ca va verifica pe ce baza primaria a incadrat locul respectiv in categoria de teren construibil, si nu in cea de spatiu verde. In acest context, este ciudat ca dupa ce a emis autorizatia de constructie, primaria le raspunde locatarilor, la solicitarea lor de a monta in parculet 14 banci de agrement, ca va da curs doleantei lor in momentul in care le va avea in stoc.
Elena Tintaru

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ