De la 1 iulie, de gestionarea fondurilor alocate de Uniunea Europeana (UE) prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) se va ocupa Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), care va lua locul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).

In acest context, Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Bacau va fi transformat in OJFIR.
In timp ce defuncta, de acum, APDRP avea atributii exclusiv privind implementarea tehnica si financiara a PNDR 2007-2013 si SAPARD, noua agentie va prelua atât partea de plati si monitorizare a acestor programe, pâna la finalizarea lor, cât si implementarea tehnica si financiara a noului Program.
Astfel, reorganizarea Agentiei va asigura derularea in bune conditii a proiectelor deja depuse, precum si absorbtia eficienta a fondurilor europene puse la dispozitia României prin PNDR 2014-2020.

“Era un lucru firesc intrucât România va beneficia in perioada de programare 2014-2020 de importante alocari financiare, respectiv 8,1 miliarde de euro, care se vor derula prin AFIR. Era necesar sa luam toate masurile pentru a asigura o capacitate ridicata de absorbtie a acestor fonduri.”
Andrei Seto, director OJPDRP Bacau

PUBLICITATE

Iata ce se urmareste: reducerea duratei de analizare a solicitarilor de finantare, descentralizarea unor activitati la nivelul structurilor judetene, un control mult imbunatatit al utilizarii fondurilor platite, eliminarea unor procese complexe si greoaie (de exemplu, simplificarea procesului de achizitie de bunuri de catre beneficiarii privati prin intocmirea bazei de date cu preturi de referinta) si reducerea timpului necesar pentru solicitarea fondurilor prin sistemul de depunere on-line a cererilor. In doua cuvinte, se va reduce birocratia si va creste flexibilitatea instrumentelor de accesare.

“Nu trebuie sa ascundem faptul ca pe anumite masuri, cum ar fi Masura 312, beneficiarii au depus proiectele in 2012 si le-au contractat in 2014. Acest lucru nu se va mai intâmpla.”
Andrei Seto, director OJPDRP Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ