Intrecerile primei editii a competitiei sportive Decathlon “Integrative Meetings of Friends”, organizata in Bacau de Directia Generala de Asitenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) s-au incheiat vineri seara (27 august), la Baza sportiva a Universitatii „Vasile Alecsandri”, cu ceremonia de premiere a componentilor celor opt echipe venite din patru tari – Austria, Polonia, Ucraina si România.

Festivitatea a avut loc in prezenta promotorului acestui tip de intreceri sportive, Irji Scrabeschi, a directorului general al DGASPC, Sorin Brasoveanu, a prof. univ. dr. Danut-Nicu Mârza-Danila – decanul Facultatii de Stiinte ale Miscarii, Sportului si Sanatatii a universitatii bacauane, a directorului Directiei Judeteane pentru Sport si Tineret Bacau, Georgel Cojocaru, si a reprezentantilor sponsorului festivitatii de premiere, Lions Club Moldova Bacau. In cele doua zile de desfasurare a Decathlonului parteneri ai evenimentului au fost Primaria Bacau, Universitatea “Vasile Alecsandri”, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret si Asociatia “Si totusi sunt ca voi” Racaciuni.

Zece probe atletice, 14 categorii de intreceri

Participantii, grupati în opt echipe, au trecut fiecare prin toate cele 10 probe atletice diferite: alergare 50 m, alergare 200 m, saritura în lungime, saritura în înaltime, aruncarea la cosul de baschet, sut la poarta, golf, boccia, aruncarea mingii de oina, aruncarea greutatii.
La fiecare din cele 14 categorii de intreceri, de la Beginner la Super Champion, au fost oferite diplome si medalii pentru locul I, II, III si mentiune, iar cei care au urcat pe primul loc al podiumului au primit si câte un cadou din partea Lions Club Moldova, înmânat de Florin Dimitriu, presedintele in exercitiu al clubului. La sectiunea pe echipe s-au înmânat cupe pentru fiecare loc de pe podium, iar partenerilor li s-au oferit plachete cu distinctii pentru recunoasterea meritelor în implicarea la acest eveniment.

Beneficiarii din centrele de îngrijire pentru adulti din DGASPC Bacau au primit sapte premii I, din cele 14 categorii la punctajul individual, si doua premii I la punctajul pe echipe din totalul de patru categorii.

O competitie lansata acum 23 de ani

Prima competitie Decathlon de acest fel a avut loc în anul 1992, în Lanzendorf, Austria, initiata, sustinuta si continuata de domnul Irji (George) Scrbeschi, un austriac de origine poloneza. Numarul de participanti a crescut de la an la an, astfel ca, din anul 1999, Decathlon a devenit oficial Campionatul European al Persoanelor cu Dizabilitati, la care reprezentantíi Bacaului participa, începând din 2005, în fiecare an.

Editia de la Bacau a Dechatlonului a fost precedata, in perioada 17 – 25 august, de o alta competitie pentru persoane cu dizabilitati, “Relay Run”, care a constat în alergarea pe sosea, pe o distanta totala de 820 km, pe teritoriul Ungariei, Serbiei si României (563 de km), finalizata in Bacau.
Aceste competitii sportive, la care participa persoane cu dizabilitati, sunt importante pentru ca le tin ocupate si uita de problemele de sanatate pe care le au.

Petru Done
Geta Panaite


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ