25 aprilie 2024
ActualitateS-a desemnat câștigătorul licitației pentru Rezerva de Apă. Se va și face?

S-a desemnat câștigătorul licitației pentru Rezerva de Apă. Se va și face?

Dacă în următoarele zile nu se depune nici o contestație, Rezerva de Apă a Bacăului va fi construită de un consorțiu format din companiile Branpis SRL – Mapamond SRL (subcontractori Marste SRL, Damiena SRL). Primarul municipiului Bacău a anunțat, ieri, câștigătorul licitației organizate în acest scop. El a subliniat că lucrurile care au depins de el – găsirea fondurilor și organizarea licitației – le-a făcut, de acum este rândul constructorului să-și facă treaba.

Scurtă istorie

Bacăul a avut probleme cu apa încă dinainte de 1989, când în oraș exista program de furnizare. Apă cu porția s-a dat și după 1990, în ciuda construirii unei aducțiuni de la Stejaru, la circa 30 km de oraș. În 2004, primarul Dumitru Sechelariu obține un grant de la UE pentru a face o aducțiune de la Valea Uzului. Aceasta va fi construită sub administrația lui Romeo Stavarache.



La numai patru ani după darea în funcțiune, în 2015, se produce prima avarie pe tronsonul nou al conductei și se află că aducțiunea ar avea probleme de proiectare și execuție. Urmează încă o avarie majoră în 2016, imediat după ce Cosmin Necula a depus jurământul de primar. Necula întreabă dacă nu există o variantă de rezervă pentru alimentarea cu apă a băcăuanilor și află că nu.

„Nu exista nici un plan, doar opinii din partea specialiștilor, spune acum primarul Necula. Afirmațiile unora că au lăsat în urmă un proiect sunt doar fantezii.” În februarie 2017, proiectul comandat de Necula este prezentat Guvernului spre finanțare iar la finele lunii decembrie a aceluiași an se semnează contractul. După licitația care s-a încheiat săptămâna aceasta, în cazul în care nu se vor înregistra contestații, contractul de execuție s-ar putea semna pe 22 august.

Dragoș Benea e nemulțumit

Liderul organizației județene a PSD, senatorul Dragoș Benea, se declară nemulțumit de desemnarea consorțiului condus de Branpis pentru realizarea Rezervei de Apă. „Nefericit deznodământul achiziției pentru rezerva de apă, dar comisia de licitație este suverană și decizia trebuie respectată ca atare, cu o singură excepție: dacă va fi infirmată de o eventuală contestație”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook. Benea mai spune că ar fi fost alte societăți care l-ar fi făcut să fie mai optimist și încrezător că lucrarea se va termina la timp sau chiar mai repede.

„Societatea Branpis nu are un portofoliu bogat de lucrări dificile și încheiate la timp, ba dimpotrivă. Actuala administrație Necula (nu administrația PNL, care i-a atribuit contractul), a câștigat în instanță procese cu această societate din cauza parcursului anevoios și plin de disconfort pentru băcăuani la contractul privind rețelele de termoficare.

Sunt convins că primarul Necula va monitoriza la sânge derularea acestei investiții necesară ca aerul pentru orașul pe care-l administrează”, a mai comentat Dragoș Benea. Primarul Cosmin Necula spune că Poliția Primăriei a amendat Branpis cu amenzi în valoare de 20.000 de lei pentru deficiențe la lucrările de termie iar municipalitatea a impus penalități de 4,3 milioane de lei din care 230.000 de lei au și fost aprobate de instanță.

Dan Brândușoiu: Dacă primim banii la timp, finalizăm lucrarea înainte de termen

De cealaltă parte, Dan Brândușoiu, acționarul majoritar al Branpis, spune că acuzațiile aduse de Dragoș Benea sunt incorecte. “Noi suntem o firmă mare, puternică. Problemele pe proiectul rețelelor secundare au fost cauzate de Primărie. Ei au făcut proiectarea și au avut dirigenția de șantier. Dacă ar fi făcut plățile la timp, nu ar fi fost probleme”, spune acesta. În plus, omul de afaceri consideră că întârzierile au fost cauzate și de contestațiile licitației care s-au întins pe doi ani de zile.

„Noi nu avem procese cu Primăria Bacău, noi am dat în judecată Primăria ca să ne recuperăm niște bani pe care ni i-au reținut nejustificat”, ne-a mai declarat Dan Brândușoiu. „Firma nu a avut nici o încredințare directă în cei 18 ani de activitate; toate lucrările le-am obținut prin licitație, chiar dacă în unele cazuri au mai fost contestații. Dacă vom primi banii la timp, vă garantez că vom finaliza lucrarea înainte de termen”, ne-a mai declarat Brândușoiu.

Ce e cu puțurile din Gherăiești

În timpul ultimei avarii la magistrala de la Valea Uzului, s-a amintit de puțurile de captare din Gherăiești ca posibilă sursă de rezervă. Primarul Cosmin Necula spune că nu se poate pune această problemă deoarece mai mult de jumătate dintre puțuri au fost abandonate. „În perioada 2001 – 2002 au fost forate circa 140 de puțuri la Hemeiuș, Mărgineni și Gherăiești”, spune Necula.

De prin 2005, puțurile au început să fie lăsate de izbeliște iar în 2012, Compania de Apă a concediat circa 100 de persoane care păzeau aceste puțuri”. Astăzi mai sunt exploatate doar 50 dintre acestea, care aduc apă în sistemul de aducțiune principal, dar pentru a se face un sistem de rezervă sunt necesare 100 de puțuri.

Date tehnice

Lungimea totală a conductei de aducţiune / distribuţie propusă pentru constituira rezervei de apă a municipiului Bacău va fi de 8900 ml, din care 1965 ml existent şi 6935 ml propus şi va cuprinde mai multe tronsoane de conductă din fontă şi PEHD amplasate pe domeniul public al municipiului Bacău, după cum urmează:

Tronsonul I cu plecare din stația de pompe Gherăiești până în Calea Moldovei.
Se va construi un tronson de conducta de PEHD DN 710 PN 6 în lungime de 600 ml.

Tronsonul II
cu plecare de la intersecția străzii Frunzei cu strada Calea Moldovei până în strada Ştefan cel Mare (zona Podul cu lanțuri).
În prezent pe acest tronson funcționează o conductă din fontă Fgn Dn 700, care corespunde tehnic cerințelor de exploatare, în lungime de 1355 ml.

Tronsonul III cu plecare din strada Digul Bârnat, capătul dinspre strada Ştefan cel Mare (după supratraversarea pârâului Bârnat), până în dreptul intrării la Carrefour.
Se va construi un tronson de conducta PEHD DN 630, PN 6 în lungime de 560 ml.

Tronsonul IV
cu plecare din dreptul intrării la Carrefour spre pasajul peste calea ferată de pe strada Calea Moinești la căminul proiectat (proiectul 137/2011 – SC Consulting Project Business SRL).
Se va construi un tronson nou de conductă din PEHD DN 630 PN 6 amplasat pe traseul Intrare Selgros – Bradului – Prelungirea Bradului – Nordului – Cartier ANL- Depoului – Pasajul Calea Moineşti, în lungime de 2190 ml. Pe accest tronson, în zona blocurilor ANL, se va cupla conducta ce va prelua debitul din captarea Mărgineni 2 printr-o conducta PEHD DN 315 PN 6, în lungime de 400 ml.

Tronsonul V cu plecare din căminul de racord cu tronsonul IV, sub pasajul CF, înainte de subtraversarea ansambului de căii ferate (linia CF Ploiești – Vișcani km 302+920 linia I și II, linia 46 acces Grupa tehnică Călători, linia CF Bacău – Bicaz km 0+680, și liniile industriale SC Diana Forest și SC Cereal Com Bacău) spre căminul de racord din strada Abatorului (sensul giratoriu de la Dedeman).

Tronsonul VI cu plecare din strada Abatorului (sensul giratoriu de la Dedeman), până la intersecţia cu strada Vasile Pârvan.
Se va construi un tronson de conducta PEHD DN 630, PN 6 în lungime de 960 ml.

Tronsonul VII amplasat între intersecţia străzilor Abatorului cu Vasile Pârvan, unde va fi amplasată o staţie de repompare în cămin, până la intrarea în incinta rezervoarelor Baraţi.

Modernizarea stației de pompare Gherăiești, prin echiparea staţiei şi execuţia unui racord electric cuprinzând echipamente de separaţie, coloane de transport, transformator electric şi tablou de alimentare.

Constituirea noii aducţiuni Gherăieşti – Baraţi:Înlocuirea tronsonului de oţel pe strada Frunzei cu conductă de PEHD DN 700, aceasta având avantajul unei mai bune elasticităţi, în condiţiile în care pe această stradă spaţiul este foarte redus (conducta veche nu poate fi dezafectată până la punerea în funcţiune a celei noi) şi aglomerarea de reţele urbane existente: conductă de gaz, canalizare menajeră, telefonie, electricitate, etc.
Menţinerea în funcţiune a conductei de fontă existente pe Calea Moldovei, până la supratraversarea peste digul Bârnat. Acest tronson este de construcţie recentă şi va putea asigura condiţiile necesare de alimentare cu apă pentru zona locuită din aval de podul cu lanţuri, precum şi tranzitarea debitului proiectat spre rezervoarele de la Baraţi.

Construirea unui tronson nou de conductă pe străzile Digul Bârnat – Bradului – Prelungirea Bradului – Nordului – Cartier ANL- Depoului – Pasajul Calea Moineşti, unde se va cupla cu conducta PEHD DN 600 montată deja, inclusiv în subtraversarea căii ferate. Acest tronson va înlocui şi scoate din funcţiune conductele existente PREMO DN 800, amplasate în proprietăţi private şi aflate la un nivel ridicat de colmatare. Tronsonul nou, construit din conductă PEHD DN 600, va funcţiona în regim de conductă de distribuţie şi la debitele cerute de consumatorii actuali şi cei preconizaţi, presiunea estimată fiind 2,5 – 3,5 bari. În zona străzii Depoului – ANL se va face racordarea staţiei de pompe din frontul de captare Mărgineni 2 la aducţiunea nou creată, prin intermediul unui tronson de conductă PEHD DN 315 în lungime de 400 ml.

Continuarea tronsonului de conductă nou construit, din PEHD DN 600, situat în intersecţia cu sens giratoriu – strada Abatorului şi Gheorghe Donici, până la intersecţia cu strada Vasile Pârvan. În zona intersecţiei celor două străzi, unde sunt condiţii de amplasament se va monta o staţie de repompare în linie, ce va asigura ridicarea presiunii din conducta pentru transportul debitelor proiectate în rezervoarele Baraţi. Parametrii de funcţionare ai staţiei de repompare se estimează la debitul de 1100mc/h şi presiunea de cca 55-60 mCA. Tot în zona străzii Abatorului se va face un bypass, între conducta existentă şi plecarea din rezervoarele Baraţi. Această conexiune va permite ca debitele din staţia de pompare Gherăieşti să poată intra direct în sistemul de alimentare gravitaţional existent şi în situaţii extreme tronsonul nou construit să poată asigura circulaţia apei în dublu sens, putându-se alimenta oraşul în orele de vârf şi să asigure volumele de compensare preconizate în rezervoarele Baraţi.

Tronsonul ce face legatura între staţia de repompare şi rezervoare se va amplasa pe strazile Vasile Pârvan şi Bisericii, până la accesul în incinta rezervoarelor Baraţi şi va fi tot din PEHD DN 600, pentru a se realiza montajul în spaţiul redus existent în zonă.
Realizarea unei gospodării de apă în incinta frontului de captare 2 Mărgineni, constituită din rezervor tampon de 150 mc, staţie de pompare în reţea şi staţie de clorinare. Staţia de pompare din frontul de captare Mărgineni, staţia de pompare şi staţia de clorinare vor fi nou amplasate în incinta gospodăriei de apă, montate suprateran în containere metalice izolate termic şi racordate la energie electrică.

C. Staţia subterană de repompare în cămin, nou executată, amplasată în zona intersecţiei dintre străzile Gheorghe Donici şi Vasile Pârvan – echiparea staţiei şi execuţia unui racord electric cuprinzând echipamente de separaţie, coloane de transport, transformator electric şi tablou de alimentare.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri