28 martie 2024
ActualitateS-a deschis robinetul banilor nerambursabili. A debutat Programul Start-Up Nation 2022

S-a deschis robinetul banilor nerambursabili. A debutat Programul Start-Up Nation 2022

Timp de o lună, firmele mici și mijlocii, înființate începând cu data de 1 ianuarie 2020, vor putea cere de la stat fonduri nerambursabile de până la 200.000 de lei, Facilitatea este acordată prin Programul Start-Up Nation, gândit ca mijloc pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rândul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare.

De astăzi, începe Programul Start-Up Nation 2022. Ajuns la cea de-a treia ediție, programul le oferă posibilitatea firmelor aflate la debut să acceseze fonduri de stat nerambursabile de până la 200.000 de lei fiecare. Înscrierile se vor face de pe 19 iulie, începând cu ora 10.00, pe platforma granturi.imm.gov.ro, aplicația electronică fiind deschisă timp de 30 de zile lucrătoare, adică până pe 30 august, ora 20.00, cu posibilitatea de prelungire a termenului. Bugetul alocat ediției din acest an este de 520 de milioane de lei, din care 500 de milioane pentru Start-Up Nation România și 20 de milioane pentru partea destinată Diasporei. Se estimează că banii vor ajunge  pentru finanțarea a circa 10.000 de planuri de afaceri, respectiv pentru 1.000 de idei de bisnis venite de la românii plecați la muncă afară, care se întorc acasă definitiv. De reținut că nu se va permite înscrierea unui aplicant în ambii piloni ai programului.

Cofinanțarea, un criteriu de bază la selectarea proiectelor



Practic, vor fi două etape de înscriere: prima va fi preînscrierea online a reprezentantului legal sau împuternicit și a societății aplicante, prin crearea unui profil, cu user și parolă, iar a doua va consta în completarea, semnarea electronică, încărcarea și transmiterea online a formularului de înscriere. Cei care se vor înscrie în programul Start-up Nation România, vor putea primi o finanțare nerambursabilă de până la 200.000 de lei / beneficiar, una dintre obligațiiile acestora fiind de a asigura, din resurse proprii, o cofinanțare de minimum 5% din cheltuielile eligibile, plus toate cheltuielile neeligibile din proiect. Mai exact, cei care își vor asuma crearea și menținerea măcar a unui loc de muncă cel puțin 2 ani, vor putea încasa maximum 100.000 lei, sumă care poate reprezenta cel mult 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului. Aplicanții care vor crea și menține două locuri de muncă, vor fi susținuți financiar cu până la 200.000 lei / beneficiar (circa 95% din valoarea cheltuielilor eligibile din proiect. Cererile vor fi finanțate în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute. De reținut că, anul acesta, cofinanțarea va juca un rol important în câștigarea finanțării, față de ediția precedentă a Start-up Nation, când, la etapa selecției, au obținut punctaj mai mare cei care au creat mai multe locuri de muncă. Cert este că norocoșii care vor primi aprobare pentru finanțare trebuie să facă mai întâi cheltuielile din resurse proprii, urmând ca statul să le deconteze cheltuielile eligibile. Decontarea se va face într-o singură tranșă, în baza facturilor transmise prin care se va face dovada achitării integrale a cheltuielilor. Debutanții în afaceri vor primi din start 10 puncte, la evaluare. În schimb, vor pierde 10 puncte, firmele administrate de acționari sau asociați și într-o altă firmă înființată până la data de 28 iunie 2022. Cu același număr de puncte vor fi penalizați și antreprenorii care, pe lângă firma cu care aplică, au mai avut sau mai au acțiuni în baza „cuponiadelor” din anii ’90 sau a privatizărilor prin metoda MEBO, ori cei care au moștenit acțiunile. Afectați vor fi și cei care dețin sau au deținut acțiuni în urma investițiilor pe bursă ori au oferit investiții private unor startup-uri, cum ar fi business angels.

Condiții de eligibilitate

Ca primă regulă, vor putea solicita fonduri nerambursabile firmele înființate începând cu data de 1 ianuarie 2020, încadrate în categoria IMM-urilor (au până la 249 de angajați și realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro sau dețin active totale de până la 43 milioane euro, echivalent în lei). O altă regulă esta ca solicitanții să nu aibă datorii la stat, fiind respinse de la finanțare inclusiv firmele care beneficiază de eșalonarea la plata acestor debite. Firmele care au aplicat trebuie să nu se afle în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității. Regulamentul mai prevede că aplicanții din edițiile trecute în alte scheme de minimis nu trebuie să fi depășit plafonul de 200.000 euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive pentru o întreprindere unică și de 100.000 euro pe durata a trei exerciții financiare pentru beneficiarii care desfășoară activități de transport de mărfuri în contul terților sau contra cost. Persoanele care au calitatea de asociați / acționari sau administratori în mai multe societăți nu pot aplica decât cu o singură firmă. În plus, solicitarea finanțării se va face pe un singur cod CAEN.

Florentin Radu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri