S-a deschis Radioterapia Spitalului Județean de Urgență Bacău

5

11 pacienți au fost programați și consultați, iar medicii au început deja o primă sesiune de tratament

Compartimentul de Radioterapie a Spitalului Județean de Urgență Bacău a început să fucționeze, la capacitate maximă. „La câteva luni de la momentul preluării investiției de la constructor a urmat o perioadă în care unitatea noastră s-a preocupat de obținerea autorizațiilor de funcționare și de instruire a personalului laboratorului, dar în egală măsură și pentru pregătirea pacienților pentru efectuarea acestui tip de tratament”, a declarat Adrian Popa, manager.

Până în prezent au fost programați și consultați 11 pacienți, iar medicii, fizicienii și tehnicienii unității au început de ieri prima sesiune de tratament cu acceleratorul de particule pentru o pacientă din Bacău care are o tumoră cerebrală. „Cei 11 pacienți au fost văzuți de specialiști și dintre aceștia s-a decis ca doar o pacientă să beneficieze și de tratament de radioterapie”, a mai explicat managerul spitalului. În acest compartiment se lucrează doar într-o singură tură, de 6 ore, cu un medic primar din Iași, prin contract de colaborare. Unitatea spitalicească are însă încheiat un contract de muncă și cu un alt medic, dar care își va da rezidențiatul în octombrie. Practic, din acest moment, bolnavii care sunt diagnosticați cu afecțiuni oncologice sunt consultați, iar medicii specialiști stabilesc planul de tratament și decid dacă au nevoie sau nu și de ședințele de radioterapie.

PUBLICITATE

Investiția în Compartimentul de Radioterapie al SJU Bacău se ridică la 6 milioane de euro și a avut drept scop modernizarea, amenajarea și dotarea cu aparatură de ultimă generație pentru tratamentul bolnavilor de cancer. Banii au fost alocați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții. Contractul de lucrări a fost semnat în 2015, în prezența ministrului Sănătății din acea vreme, Nicolae Bănicioiu. Proiectantul general a fost SC SB Concept SRL, din Sibiu, iar constructorii, prin asociere, SC Varinak Europe București și SC Terra Gaz Construct SRL București. Compatimentul de Radioterapie este dotat cu un accelerator liniar de particule, cel mai modern din țară, prin care se vor putea realiza circa 15.000 de ședințe pe an, pentru pacienții diagnosticați cu afecțiuni oncologice, dar și un computer de plan tratament. Din suma totală a investiției, 60% reprezintă valoarea aparatelor. Compartimentul de Radioterapie are 24 de paturi de spitalizare.

„Ne bucurăm că a început să funcționeze și Compartimentul de Radioterapie a Spitalului Județean și că, astfel, devine operațional contractul pe care unitatea spitalicească l-a încheiat cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și pentru furnizarea acestui serviciu medical. Din acest punct de vedere, instituția noastră are disponibilitate financiară, fără limită, pentru a finanța aceste tratamente de care populația are nevoie.”
Marius Savin, președinte director general Casa Județeană de Asigurări de Sănatate Bacău

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

 1. wauuu.dupa multe asteptari,,dar,oare ne intrebam lucreaza si coret asistentii medicali??cam putini au ramas pt radioterapie din cei 11 pacienti,,va asigur ca multi vor opta pt centrele mari .iasi,bucuresti ,cluj si centrele private,,,nume cu rezonanta pe radioterapie bacau,,nuuuu

  • Nu înțeleg de ce mereu in loc sa ne bucurăm de realizări, de obiective atinse, știm sa aruncam cu piatra?
   Este chiar atat de greu sa acceptam si sa ne bucurăm?
   Poate daca am fi puși intr-o situație in care o persoana Draga este nevoită sa treacă printr-un tratament cu radiații, atunci am sti sa apreciem ceea ce avem.
   Este un început, il luam ca atare.
   In cate orașe din România întâlnim centre de radioterapie?
   Sa fim mândrii ca obiectivul împlinit! Cu toții am fost la un început de drum…
   Felicitări, domnule Manager si întregului colectiv din spatele acestui proiect!

   • Felicitari conducerii SJU Bacau!! este un mare plus pt spitalul din Bacau, s-au facut multe investitii in ultima perioada.In Bacau s-a facut radioterapie pana acum 6 ani,unde a facut si tatal meu si era o echipa f. buna, deci sa lasam rautatile deoparte.

 2. Un început frumos pentru întreaga echipa.
  Felicitări conducerii, este o realizare imensa in Bacau!
  Putini știu cum alți pacienți stau pe listele de așteptare la IRO Iași câte 3 luni, deoarece nu sunt locuri pentru tratament. Vin pacienți din restul țării, pentru ca nici in celelalte centre situație nu este roz.
  In viitorul apropiat, Compartimentul de Radioterapie din cadrul SJU Bacau va ridica județul in top-ul centrelor de tratament.
  Mult succes!

 3. Am facut cobaltoterapie acum 10 ani la Bacau impreuna cu o vecina din Comanesti si am fost programati pentru tratament in 2 saptamani de la consultatie cand la Iasi si Galati ne programau peste 5 luni. Este mai mult decat necesara aceasta aparatura pentru zona Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ