Pentru copiii din satele sărace, vacanța de vară înseamnă mai multe zile cu vacile și oile la păscut, mai multă muncă „în câmp” sau „la grădină”. Unii dintre ei vor face, însă, și alte lucruri: vor picta, vor dansa, se vor juca pe calculator. Asta pentru că s-a dat startul „Școlilor de Vară” organizate de Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) în opt comune din județ și în Bacău.

„Voluntarii FSC au pregătit asiduu sesiunile săptămânale și le vor oferi celor mici jocuri, concursuri, distracție multă, dar și informații noi, ateliere și cluburi educative gândite pentru a crea amintiri de neuitat”, arată Ionuț Chiriță, coordonator PR&fundraising.

Echipe a câte 20 de voluntari vor locui alături de copii timp de o săptămână și le vor oferi zilnic un program de vacanță deosebit, orientat spre cunoaștere și distracție. La Centrul „Mozaic” din Bacău – unde activitățile vor dura toată vara – și „Clubul cu lipici” Corbasca, voluntarii au creat și un atelier de artă fotografică, pe lângă cele de pictură, dans, sport și dezvoltare personală.

„Scopul a fost de a identifica prin fotografie problemele din comunitate pe care copii le observă, pentru ca mai apoi să găsească soluții care să fie prezentate adulților și autorităților locale”, arată Ionuț Chiriță.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Fundația „Mână în Mână”.

Vor construi „Orașul de vis”

Copiii de la „Mozaic” au și un alt program inedit: vor construi „Orașul lor de vis”. Prin aplicarea cunoștințelor dobândite la școală, copiii vor fi, pe rând, arhitecți, ingineri și constructori. Vor proiecta, vor măsură și vor pregăti materialele, în special lemn și carton. Fiecare își va construi, apoi, clădirea dorită, iar spațiile comune le vor realiza în echipă. La Godinești-Vultureni vor participa și 12 voluntare de la Girlguiding, o organizație de caritate și voluntariat cu o tradiție de peste 100 de ani din Marea Britanie.

Fetele au strâns fonduri tot anul pentru a le oferi copiilor din această comună o vacanță frumoasă, în care accentul va fi pus pe limba engleză. Prin jocuri și aplicații practice cei mici își vor îmbunătăți cunoștințele de engleză și vor lega prietenii care să-i ajute să aibă puncte de reper și motivații suplimentare pentru a învăța mai mult și mai bine. De „Școala de vară” a FSC vor beneficia copii din Corbasca, Vultureni, Slobozia Nouă, Podu Turcului, Stănișești, Dealu Morii, Colonești, Motoșeni și Răchitoasa.

„Și celelalte școli de vară vor avea câte un specific aparte, în funcție de așteptările și nevoile copiilor de acolo. Pentru cei mai mulți dintre ei, aceste săptămâni vor fi singurele de vacanță autentică în care se vor putea juca în voie și vor lega noi prietenii. Chiar dacă nu vor ieși din satul lor în această vară, voluntarii îi vor ajuta să viseze și să călătorească prin intermediul imaginației și al jocurilor”, a declarat Gabriel Măgurianu, coordonatorul „Școlilor de Vară”.

Alte articole