Imi aduc aminte de un banc. Un taran se duce la târg cu un cal pentru a-l vine. Vin cumparatorii si-l intreaba: trage, nene, calul matale? Nu trage, boala sa-l ia. E naravas, arunca cu copitele? Si inca cum, zice taranul. La calarit cum e?, continua musterii. Nici vorba, te da jos una-doua. Si, atunci, la ce l-ai mai adus la târg, spune, contrariat un posibil cumparator. Ca sa-l fac de râs!

Cam asa au stat lucrurile si cu depunerea candidaturii Bacaului pentru desemnarea, in 2021, drept Capitala Culturala Europeana, alaturi de alte 14 orase din România, orase, cu litere mari, Cluj, Timisoara, Arad, Iasi, Bucuresti, Brasov etc. Problema estei modul rusinos si incalificabil in care ne-am prezentat, subtirimea proiectului, graba in care a fost incropit: se vede de la o posta insailarea agramata a ceea ce se dorea un program pe termen lung, facut pe genunchi, cred ca intr-o noapte fara luna, dupa cum se aude prin târg, de o persoana somata de primar. Totul s-ar putea rezuma in doua cuvinte: incompetenta si bataie de joc.

Ce se poate citi in acel proiect depaseste orice inchipuire: suntem un oras fara traditii, fara cultura, venim din lumea a IV-a si ne indreptam catre aceeasi lume, nu sunt institutii de cultura, personalitati, n-avem economie, infrastructura – nimic. Toate raspunsurile la Chestionarul trimis de Ministerul Culturii, organizatorul principal in România al Proiectului, seamana cu o turnare de cenusa si rahat in cap, exact cu se intâmpla in bancul amintit.

PUBLICITATE

Culmea, nu s-a organizat o dezbatere publica, nu au fost consultate toate, dar toate institutiile si personalitatile (atâtea câte sunt) din Bacau, din toate domeniile, din invatamânt, cultura, economie, financiare, uniunile de creatie si profesionale, presa, biserica, mesterii populari, institutiile artistice care detin (oare Anca Sigartau si Romeo Stavarache stiu, au auzit?) suprematia in plan national si mondial.

Cum este posibil sa expui imaginea unui oras, cladita cu munca, cu inteligenta, cu talent, oprobiului public: bacauanii sunt analfabeti, saraci cu duhul, puturosi si netrebmici. Acesta a fost mesajul din proiectul de Capitala Culturala Europeana pus pe masa juriului. Repet, Bacaul n-a fost selectat, nici Iasul n-a fost, nici Aradul, nu asta este problema, problema este de moralitate, de patriotism, de competenta si respect pentru cei peste 150.000 de bacauani. Cerem urgent explicatii, cerem urgent demisii, sanctiuni.

S-a ajuns prea departe cu nerusinarea.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Nu cred ca, pe domnul de la biblioteca il doare cat de putin pe undeva
    de acest oras! In locul lui, m-as incalta cu o pereche de ciocate si i-as aplica madamei de la teatru un spit drept acolo unde nu patrunde soarele! Incalificabil si orpilant, doar destituirea incompetentilor!

LĂSAȚI UN MESAJ