20 aprilie 2024
EconomieRubrica saptamanala despre piata de capital: Treaba e buna, numai ca trebuie...

Rubrica saptamanala despre piata de capital: Treaba e buna, numai ca trebuie tinuta din scurt

aCea mai joasa parte a recesiunii in forma de V a fost atinsa in primul trimestru. Niciodata banca centrala nu a spus ca nu va fi un impact al crizei, insa am avut nevoie de timp sa gasim canalele prin care s-a transmis” – Mugur Isarescu. Aceasta declaratie a guvernatorului BNR a survenit la o saptamana dupa un alt comentariu optimist al domniei sale: aEste foarte important sa scoatem criza din capul nostru… exista si o dimensiune mediatica a crizei, care influenteaza evolutia acesteia.” In sprijinul opiniilor sale, domnul Isarescu a punctat: aEconomia a raspuns mai bine decat ne asteptam in fata corectiei deficitului de cont curent, insa decelerarea era inevitabila. Nu poti avea si ajustare, si crestere economica”. Guvernatorul Bancii Nationale a subliniat ca este aimpotriva utilizarii numai a cursului de schimb in corectia deficitului extern, in conditiile in care apar costuri legate de inflatie.
Eu traduc asa cele spuse de domnul Isarescu: deprecierea substantiala a cursului de schimb a monedei nationale ce a avut loc la inceputul lui 2009 a fost cel putin intr-o oarecare masura acceptata de BNR, ca una dintre aarmele” de lupta impotriva deficitului de cont curent. Sa nu uitam, in acest context, faptul ca BNR a rezistat cu succes atacului speculativ asupra leului, venit in toamna lui 2008 din partea unor mari jucatori internationali, in conditiile in care majoritatea monedelor din regiune au suferit deprecieri extrem de abrupte. De asemenea, in timp ce acum doua-trei luni aparusera unii analisti-alarmisti care avedeau” un Euro cumparat cu 5 lei, sau chiar mai mult, consilierul Adrian Vasilescu explica foarte calm ca in ceea ce priveste cursul de schimb evolutia acestuia poate fi comparata cu un film in mai multe episoade, iar deprecierea monedei nationale din iarna lui 2009 era abia inceputul filmului. Personal am semnalat cititorilor Desteptarii cele cateva declaratii facute de domnul Vasilescu in plina perioada de depreciere accelerata a leului, caci le-am considerat ca venind din partea uneia dintre putinele persoane cu adevarat avizate.
Este normal ca Guvernatorul BNR sa vorbeasca despre cursul monedei nationale, si nu despre cotatiile actiunilor la bursa. Desigur ca fluctuatiile de curs influenteaza nu doar economia nationala in ansamblu, pe importatori si pe exportatori. Practic si fiecare cetatean este afectat, intr-o masura mai mica sau mai mare, de pozitionarea leului in raport cu Euro si cu Dolarul. Chiar daca nu toti avem salariul sau rata la banca in valuta, suntem cel putin indirect influentati de pretul combustibililor – ca sa nu dau decat un singur exemplu -, iar in calculul acestuia cursul de schimb are si el rolul sau. Pentru investitorii la Bursa insa evolutia monedei nationale este chiar mai importanta, acesta fiind si motivul pentru care acord atentie maxima acestui subiect, mai ales atunci cand informatiile vin dispre BNR. In afara posibilitatii directe de a castiga la Sibiu, pe derivatele Euro/Ron sau Dolar/Ron, anticipand corect evolutia viitoare a cursului de schimb, investitorii care urmaresc in special SIF-urile, de exemplu, pot sa ia in considerare drept unul dintre criteriile de apreciere a aconsistentei” directiei de evolutie a SIF-urilor si trendul Euro/Ron. Astfel, cel putin din perspectiva de pana acum, exista o corelare destul de buna intre BET-FI si Ron/Euro, in sensul ca atunci cand moneda nationala se intareste, SIF-urile cresc. Desigur, si reciproca este la fel de valabila.
Desigur ca aceasta nu inseamna ca daca astazi leul s-a intarit, maine vom cumpara, cu ochii inchisi si urechile astupate, SIF-uri. Ceea ce vreau eu sa subliniez si cu acest prilej este ideea ca fiecare investitor trebuie sa-si dezvolte un set de criterii de apreciere a oportunitatilor investitionale, respectiv de luare a deciziilor. In acest adevarat arsenal, cursul de schimb ar putea fi una dintre aarme”.
Personal imi mentin si parerea ca atonul” bursier global se da de la NYSE. Cu alte cuvinte, o alta arma din arsenal, de data asta chiar obligatorie in opinia mea, trebuie sa fie urmarirea atenta a principalilor indici americani: Dow Jones, Nasdaq si S&ampP. Mentionez ca in acest caz ceea ce a fost mai bun (in sensul de mai folositor, desigur), am lasat la urma. Asadar studiul indicelui S&ampP ar trebui sa fie pe alista scurta” a oricarui investitor la bursa, intrucat acesta este cel mai reprezentativ dintre indicii americani, chiar daca Dow Jones il detroneaza in ceea ce priveste renumele.
Concret, referitor la S&ampP, dupa cum spuneam saptamana precedenta, acesta are un nivel de suport in jurul valorii de 875 de puncte. Vinerea trecuta S&ampP a incheiat saptamana la 886.98 puncte. Chiar daca ne aflam deasupra suportului, o analiza a graficului nu de da numai motive de optimism, cel putin pe termen scurt.
Tot o abordare relativ pesimista vine dintr-o cu totul alta directie. In timp ce guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca punctul minim al recesiunii a fost deja atins in primul trimestru, Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 2001, afirma saptamana trecuta ca anumarul somerilor va continua sa creasca, iar ce este mai rau abia urmeaza sa vina.” Totusi, profesorul Stiglitz a subliniat, in cadrul celei de-a treia zi a Forumului Financiar Central si Sud-Est European organizat la Bucuresti, ca tara noastra se numara printre statele care nu sunt afectate atat de puternic de criza financiara internationala. aProblemele aici nu sunt chiar atat de severe. Masurile si reglementarile din sistemul bancar au fost bune”, a declarat domnul Stiglitz.
Ca o concluzie personala a celor de mai sus, alaturi de citatele din Isarescu si Stiglitz, am sa-l citez, inca o data, pe bunicul meu Neculai Finaru din satul Grigoreni, comuna Scorteni: aTreaba e buna, numai ca trebuie tinuta din scurt!”
Autorul poate fi contactat pe email: [email protected], sau la tel 0748-54.82.67.

Alexandru Finaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri