25 aprilie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Preturi mai mici, tranzactii mai...

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Preturi mai mici, tranzactii mai putine

In saptamana trecuta la BVB s-au inregistrat tranzactii ce au totalizat doar putin peste 100 milioane RON, ceea ce reprezinta sub 50% din valoarea inregistrata cu o saptamana in urma. In ceea ce priveste ponderea principalelor sectoare reprezentate la BVB in totalul tranzactiilor, aceasta a suferit doar schimbari minore. Astfel tranzactiile cu actiuni ale emitentilor din sectorul financiar-bancar au reprezentat din nou mai bine de doua treimi din totalul tranzactiilor. Ponderea celor cinci SIF-uri a depasit iarasi 50% din totalul tranzactiilor, cel mai mare interes fiind manifestat de data aceasta pentru pentru actiunile SIF Oltenia (care a detronat astfel SIF Moldova). Valoarea tranzactiilor cu actiuni SIF5 a depasit cu putin 20 de milioane RON, ceea ce a reprezentat 18.88% din totalul tuturor tranzactiilor. Pe piata deal s-a inregistrat doar o singura tranzactie, cu actiuni ale Socep, in valoare totala de 2.01 milioane RON.
Toti indicii bursei au inregistrat scaderi, cuprinse intre -1.28% pentru BET-C si -2.12% pentru indicele BET. Indicele BET-FI, care urmareste doar evolutia celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat si el cu 1.85%.
In saptamana trecuta doar 7 emitenti au crescut, 12 au stagnat, iar 42 de societati au scazut. Cei mai castigati au fost actionarii societatii Agras Vienna Insurance Group S.A. (ASA), cotatia acestui emitent urcand cu 9.05%. Merita sa reamintim faptul ca actiunile ASA s-au situat saptamana precedenta in top 3 cele mai depreciate actiuni. Pe locul II in ceea ce priveste cresterile inregistrate in saptamana precedenta au fost actiunile Apcarom (APC), cu o crestere de 7.95%. Acestea au fost urmate indeaproape de UAMT S.A. Oradea (UAM), cu o apreciere de 7.32%.
Cel mai mult au scazut actiunile Policolor (PCL) care s-au depreciat cu 14.25%. Urmeaza actiunile societatii Carbochim Cluj-Napoca (CBC) care au pierdut 11.24% si cele ale Amonil Slobozia (AMO) care au avut o scadere de 9.3%.
Contextul global nu a fost nici acum unul pozitiv. Astfel, cresterea economica in zona euro a incetinit. Principalele cauze sunt preturile record la petrol, incetinirea cresterii economice in cea mai mare economie a lumii, America, care este cel de al doilea cel mai mare partener in relatiile comerciale ale Europei, dar si majorarea costurilor creditelor precum si avansul puternic inregistrat de moneda Euro fata de dolar in ultimul an (cca. 17%). Mai mult, inflatia a ajuns la 3,2%, inregistrand cel mai rapid ritm de crestere de la debutul Euro in anul 1999. Jean Claude Trichet, presedintele BCE, a declarat: aNesiguranta ce a rezultat in urma agitatiei de pe pietele financiare a ramas inca la un nivel destul de inalt”.
In SUA, guvernatorul FED a cerut bancilor sa ia masuri pentru depasirea crizei creditelor ipotecare. Ben Bernanke considera ca numarul celor afectati care nu isi vor putea plati ratele la timp va continua sa creasca. El sugereaza institutiilor financiare ca una dintre masurile ce ar putea fi luate sa fie reducerea principalului pentru creditele acordate, presiunea asupra platitorilor umand astfel a fi mai mica. Guvernatorul considera ca o astfel de masura ar fi benefica si pentru economia SUA, aceasta cunoscand o incetinire a ritmului de crestere. Astfel in ultimul trimestru din 2007 cresterea economica a fost de doar 0.6%, in timp ce inflatia a fost de 4.1%. FED a micsorat dobanda de referinta in ultimele luni cu 2.25%, pana la 3%. Saptamana aceasta va avea loc o noua sedinta a FED, estimarile analistilor fiind de reducere in continuare a dobanzii de referinta cu inca 0.5 procente.
In ceea ce priveste economia Romaniei, Institutul National de Statistica (INSE) a comunicat mai multe date, cele mai importante fiind urmatoarele: Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru anul 2007 a fost de 404708.8 milioane lei, in crestere cu 6% fata de anul 2006. In trimestrul IV 2007, PIB a fost de 137768.5 milioane lei, in crestere, in termeni reali, cu 6.6% fata de acelasi trimestru din anul 2006. In trimestrul IV 2007 investitiile realizate in economia nationala au fost cu 29.5% crescute fata de perioada corespunzatoare din anul precedent. In anul 2007 se constata astfel o crestere a investitiilor cu 29% fata de anul precedent. De asemenea, in ianuarie 2008 s-au inregistrat cresteri fata de luna corespunzatoare din anul 2007 la mai multi indicatori, dintre care amintim: valoarea lucrarilor de constructii, volumul cifrei de afaceri din industrie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, productia industriala.
Am insistat mai mult asupra contextului extern si intern, caci influenta datelor macroeconomice asupra bursei este din ce in ce mai puternica. In plus, in ziua anuntarii rezultatelor prezentate anterior BVB a fost verde, in timp ce majoritatea celorlalte burse au fost rosii. Ramane insa de vazut daca si in ce masura vom asista la o eventuala “decorelare” dintre Bursa de la Bucuresti si marile piete bursiere externe.

Autorul poate fi contactat pe email: [email protected], la tel. 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6Scris de Alexandru Finaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri