19 aprilie 2024
ActualitateRubrica saptamanala despre piata de capital / Lebada neagra

Rubrica saptamanala despre piata de capital / Lebada neagra

Intr-un articol anterior, intitulat “Mai mult decat despre bursa”, am facut o extrem de succinta prezentare a cartii “Fooled by randomness”, scrisa de reputatul om de stiinta nord-american de origine libaneza, Nassim Nicholas Taleb. Intrucat dl. Taleb apare chiar pe coperta ultimului numar al revistei Bloomberg Markets (din luna mai 2008), domniei sale fiindu-i dedicat un amplu articol in respectata publicatie, dar si deoarece mesajul principal al ultimei sale carti, “Lebada Neagra”, aparuta in 2007, poate fi considerat si o previziune a actualei crize aparuta in SUA dar resimtita foarte intens si in Romania, consider ca nu este lipsit de importanta sa insist in continuare asupra acestui celebru specialist.
Nassim Nicholas Taleb se autodefineste ca fiind “un filozof al evenimentelor aleatoare”. Cei 20 de ani de experienta directa in tranzactionare au fost marcati de cateva castiguri consistente, venite insa pe fondul unor indelungate perioade deloc spectaculoase in ceea ce priveste evolutia investitiilor proprii. Un moment de referinta a fost in timpul crahului bursier din 1987, cand Taleb a reusit sa realizeze castiguri remarcabile prin tranzactionarea optiunilor.
Desi in prezent dl. Taleb nu mai tranzactioneaza zi de zi, el este consultant al hedge-fondului Universa Investments LP, fond ce este condus de catre Mark Spitznagel, fostul partener al lui Taleb. Spitznagel, care i-a fost si student lui Taleb la Universitatea din New York, se focalizeaza doar asupra potentialelor castiguri extraordinar de mari, care, desi sunt foarte rare, in opinia sa sunt mult mai interesante decat micile castiguri “normale”, chiar daca acestea din urma ar putea fi obtinute mult mai frecvent.
In esenta aceasta este si viziunea lui Taleb, pe care autorul o impartaseste tuturor cititorilor in ultima sa carte, amintita deja: Lebada neagra. Black Swan a fost best-seller in New York Times timp de 17 saptamani si s-a tiparit pana in present in peste 370.000 de exemplare doar pentru SUA si Marea Britanie, in timp ce traduceri ale acestei lucrari au aparut deja in alte 27 de limbi. Taleb sustine ca in general istoria universala, si in particular istoria economica, sunt jalonate de evenimente rare dar cu un mare impact. Doar in istoria economica recenta, Taleb a identificat urmatoarele astfel de “lebede negre”: criza de debit din America Latina (in 1982), crahul bursier nord-american din octombrie 1987 dar si prabusirea hedge-fondului Long-Term Capital Management (LTCM) din 1998. Ca o scurta paranteza, merita sa atragem atentia asupra faptului ca LTCM a fost creat de catre John Meriwether, unul dintre cei mai renumiti traderi de pe Wall Street, iar din echipa largita au facut parte inclusiv doi laureati ai premiului Nobel. Strategia era relativ simpla si se baza pe identificarea unor mici “cotatii incorecte” din piata, pariind apoi pe corectarea acestora, bazat pe teoria pietelor eficiente. An dupa an aplicarea acestei metode a avut un real succes, aducand fondului randamente anuale de peste 40%, ceea ce a determinat inclusiv mari banci precum German Dresdner Bank, Sumitomo Bank si chiar Banca Centrala a Italiei sa investeasca in LTCM. In mai 1998 au aparut primele zvonuri ca pietele nu ar reactiona conform cu asteptarile celor de la LTCM. Diferentele dobanzilor se mareau in loc de a se reduce. Ce sanse (matematice) erau sa se intample asa ceva? Infinitezimale. Astfel ca LTCM a continuat sa tranzactioneze in ceea ce in final s-a dovedit a fi o directie gresita, astfel ca deja in septembrie LTCM pierdusera patru miliarde de dolari. A fost atunci necesara interventia FED pentru a preveni o criza financiara globala, ce ar fi putut fi generata de aceasta “lebada neagra”.
Desi ideile lui Taleb au numerosi adversari, numarul celor interesati de studierea “lebedelor negre” este in continua crestere. Astfel Centrul de Cercetare NASA din Hampton l-a invitat pe Taleb sa vorbeasca despre modalitatile de a identifica lebedele negre din tehnologia spatiala, iar Administratia Pompierilor din SUA doreste ca Taleb sa vorbeasca in fata a peste 200 de ofiteri din conducerea pompierilor despre probabilitatea distributiei incendiilor in paduri. Taleb este totodata si un membru respectat al unui grup de studiu al riscurilor sponsorizat de Pentagon.
In decembrie 2007 Taleb a conferentiat in fata a 30 de directori de rang inalt ai Societe Generale, cea de a doua banca ca marime din Franta, despre riscurile tot mai mari aparute ca urmare a fuziunilor de pe piata bancara. Circa sase saptamani mai tarziu SG a anuntat cea mai mare pierdere din istoria bancara: 4.9 miliarde de Euro.
Personal agreez doar lebedele albe. Nu ignor insa nici posibilitatea intalnirii cu o lebada neagra, pentru a nu fi surprins nepregatit. Din fericire, dupa ea vor urma cu siguranta incomparabil mai multe lebede albe.

Investitii profitabile tuturor!

Scris de Alexandru Finaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri