Evolutiile bursiere deloc spectaculoase: in general aceleasi scaderi pe volume relativ mici, dar si lipsa unor evenimente notabile gen IPO-uri, mi-au dat ocazia ca in locul unui simplu comentariu al saptamanii bursiere sa pot aborda in articolele precedente probleme mai generale, legate de contextul economic global. Am trecut in revista desfasurarea anterioarelor crize bursiere din SUA, am discutat despre psihologia investitorilor, precum si despre diferentele dintre abordarea investitiilor pe termene diferite de timp. In general am incercat sa prezint apadurea", fara ca imaginea de ansamblu sa fie obturata de acopaci" individuali.
Una dintre ideile de baza, care merita reiterata mai ales in actualele conditii nefavorabile, este aceea ca, pe termen lung, investitiile bursiere facute cu chibzuinta -si nu emotional!- au sanse mari sa fie profitabile. Personal privesc crizele ca fiind niste exceptii de la regula: in conditii normale regula este ca traiectoriile bursiere sunt in general ascendente, in timp ce pe durata unei crize bursa scade. Nu trebuie insa uitat ca orice criza este un eveniment trecator, cu o durata necunoscuta -din pacate !- in timpul derularii sale, dar cu un final cert.
Astazi putem foarte usor sa constatam ca in iulie 2007 s-au atins valori maxime la BVB, care nu doar ca n-au fost (inca) depasite, ci in prezent ne situam chiar la o mare departare in jos de ele. Acum (iar nicidecum atunci !) putem afirma ca, incepand din august 2007 bursa a intrat intr-o criza … insa nici macar in decembrie 2007 -de exemplu- nu era de loc clar ca maximele din iulie nu vor fi depasite relativ curand, pe fondul entuziasmului creat de IPO Transgaz, dar si al sperantelor unor noi cresteri, cel putin in ianuarie 2008. Tot la fel, in prezent nu putem anticipa cu exactitate cand se va termina actuala criza, insa acest lucru va fi cu siguranta aproape evident candva in viitor… la cateva luni bune dupa finalizarea actualei crize.
Chiar si in lipsa unor evenimente importante, sau a unor evolutii spectaculoase, consider ca este important ca investitorii, mai ales dupa ce au reflectat la aspectele globale, sa fie informati si despre aspecte punctuale. Un astfel de caz particular este cel al societatii Cemacon Zalau (CEON). La CEON nu s-a intamplat nimic spectaculos in ultima vreme. Altele sunt argumentele care m-au determinat sa o aleg drept subiect pentru astazi. In primul rand este vorba de domeniul de activitate al Cemacon: materiale de constructii, profilul de activitate al societatii fiind producerea si comercializarea de elemente pentru zidarie din argila arsa, respectiv blocuri ceramice – EUROBLOC si buiandrugi din elemente ceramice armati prefabricati – BECAP.
Un alt argument este situarea in Top20 2008 din punctul de vedere al volumului tranzactiilor pe Rasdaq, si chiar in Top10 saptamanal. Nu lipsit de importanta este si free-float-ul deosebit de ridicat. Astfel, potrivit site-ului BVB, conform ultimei raportari de la Depozitarul Central, la capitolul ALTI ACtIONARI figureaza un procent de 87.32%, desi nu este exclus, daca studiem cel putin istoricul raportarilor actionariatului prezent pe aceeasi pagina a www.bvb.ro, ca procentul free-float sa fie de fapt mai mic.
Un alt aspect interesant este ca in saptamana analizata au fost raportate pentru Cemacon Zalau 8 tranzactii ale persoanelor initiate, toate fiind cumparari de actiuni. Tinand cont de contextul general nefavorabil, aceste cumparari pot fi considerate un element generator de siguranta, mai ales ca si saptamana precedenta s-au inregistrat cinci tranzactii ale persoanelor initiate, de asemenea doar cumparari.
Rezultatele financiare semestriale publicate recent sunt bune, insa, ca in majoritatea cazurilor, acest eveniment pozitiv nu a generat o crestere pe masura a cotatiilor bursiere. Astfel, conform bilantului la 30 iunie 2008, se inregistreaza valori comparative mai bune fata de 30 iunie 2007 pentru majoritatea indicatorilor: activele imobilizate au crescut cu +26.13%, activele circulante +29.42%, datoriile pe termen lung -30%, capitalurile proprii +50%, venituri totale +71.52%, cheltuieli totale +61.95%, profit brut: +138.26% si cifra de afaceri: +66.3%.
Un alt element in favoarea in special a micilor investitori este splitarea valorii nominale a actiunilor CEON, fiind cunoscut faptul ca un pret prea ridicat poate constitui uneori o bariera, cel putin psihologica. Astfel, pe 4 august 2008, s-a inregistrat atat o splitare a valorii nominale de la 2.5 lei la 0.1 lei, cat si o majorare a capitalului social din rezerve (+39,902,500 actiuni).
Desigur ca cele de mai sus nu constituie o recomandare de cumparare a titlurilor CEON, ci au doar un rol de informare. Personal, asa cum am mai spus, consider in continuare ca pe termen mediu si lung la BVB aeste mai mult loc in sus", iar CEON este cel putin demna de a fi urmarita, alaturi de numerosi alti emitenti care au performante bune.
Investitii profitabile tuturor !
Autorul poate fi contactat pe email: alexandru.finaru@intercapital.ro, la tel 51.51.75, sau la sediul Intercapital Invest Bacau, Cladirea Albastra et. 6
Scris de alexandru finaru
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.